Marie Kondo

6 Dingen die ik leerde van Marie Kondo, maar anders doe

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

Geen reacties

Ik schreef het laatst al in mijn blog over Minimalisme 2.0. De serie Tidying up with Marie Kondo te zien op Netflix. Ik vond het erg inspirerend, helemaal omdat ik als voornemen voor dit jaar had om flink op te ruimen in huis.

Marie Kondo

Een paar jaar geleden las ik de boeken Opgeruimd! (Engels:
The life changing magic of tidying up) en Spark Joy van Marie Kondo, de opruimgoeroe uit Japan. Dus ik was al bekend met haar Konmari methode. Deze methode staat erom bekend dat je alleen de spullen houdt die je een blij gevoel geven, dat je ze uitzoekt en opruimt per bepaalde categorieën en je kleding op een bepaalde manier vouwt en verticaal opbergt in plaats van horizontaal op elkaar. Nu de serie te zien is op Netflix is Marie Kondo weer helemaal in. Ik vond het wat zweverig toen ik begon in het eerste boek, maar uiteindelijk ben ik het beter gaan begrijpen en vind ik het een hele mooie methode, die ik niet letterlijk toepas, maar meer ter inspiratie gebruik.

Kritiek

Nu de Konmari methode weer helemaal in is, wordt er veel over geschreven. Goede dingen, maar ook is er kritiek. Kritiek, waar ik me op zich in kan vinden, maar waar ik wel van sta te kijken dat het zo letterlijk wordt opgevat. Zo las ik in de Volkskrant dat de schrijver na het opruimen volgens deze methode weer heel veel nieuwe kleding moest kopen omdat hij niet genoeg kleding had. Maar waarom doe je je kleding weg, als je dan weer alsnog iets nieuws moet gaan kopen, vraag ik me dan af? Anderen schrijven weer dat ze het alleen houden van de spullen die je blij (Spark Joy) maakt kort door de bocht vinden. Daar kan ik me in vinden, maar ik vind dat je Spark Joy breder moet zien dan letterlijk alleen de spullen. Sommige spullen geven letterlijk geen Spark Joy, maar de gevolgen van het gebruik weer wel. Een toiletborstel en schoonmaakdoekjes geven mij niet bepaald een blij gevoel, maar ik heb ze nodig voor een schone WC en badkamer. Dat laatste geeft weer wel Spark Joy. Een schone badkamer is toch altijd fijn? En sommige mensen vatten het stuk waarin ze verteld dat ze zelf 30 boeken heeft, letterlijk op. Ze zegt niet dat men ook maar 30 boeken mag hebben. Als jij 100 boeken hebt en al deze boeken geven je Spark Joy, dan hou je je boeken toch?

6 Dingen die ik heb geleerd van Marie Kondo, maar ook anders doe

Ik gebruik de Konmari methode meer als inspiratie, aangezien sommige dingen voor mij niet super handig zijn. Het motiveert me vooral om met opruimen bezig te zijn en ik denk dat dat ook heel wat waard is ook wanneer je niet alles toepast uit deze methode.

Het is goed om alles per categorie uit de kasten te halen en dan pas uit te zoeken.

Marie Kondo zegt dat je eerst alles uit een categorie bij elkaar op de grond moet zetten. Een hele goede manier om echt te zien, hoeveel kleding of boeken je bijvoorbeeld hebt. Ik heb zelf niet de energie en het overzicht om alles uit de kasten te halen, uit te gaan zoeken en weer netjes in de kast te zetten. Dat is te chaotisch voor me. Dit doe ik plank voor plank en la voor la. Dat werkt voor mij veel beter. Maar ik vind het wel een hele goede manier om goed te kunnen zien hoeveel spullen je hebt en niet gebruikt en confronterend, maar ook dat hoort erbij. Marie Kondo zegt zelf ook dat het eerst een rommel moet worden, voor het weer netjes wordt.

Alle spullen hebben een vaste plek

De meeste spullen hier in huis hebben een vaste plek. Voor sommige spullen zoek ik nog wel een plek en sommige dingen moeten nog opgeruimd worden, zoals veel spullen die in de trapkast liggen.

Je houdt de spullen die je Spark Joy, een blij gevoel, geven

Je houdt dus te spullen waar je blij van wordt, maar ik vind ook dat je de spullen moet houden die je echt nodig hebt, ook al geven ze je niet direct Spark Joy, om te voorkomen dat je weer wat nieuws moet kopen. Tenzij je dit al wilde vervangen. Bijvoorbeeld: Ik heb mijn rasp weggedaan. Omdat ik meestal rasp met mijn keukenmachine, gebruikte ik hem weinig. Eigenlijk alleen voor dingen die ik niet in de keukenmachine kan raspen, zoals sinaasappelschil of citroenschil. Eigenlijk wil ik een rasp waar een bakje aan vast zit, zodat er niet overal stukjes citroenschil liggen. Maar die zal ik pas kopen, wanneer ik hem nodig heb.

Mijn oude stofzuiger stond in de weg in de trapkast. Ik heb deze inmiddels weggegeven. Want hij geeft mij totaal geen blij gevoel, alleen maar ergernis.

Bedank je spullen en je huis

Ok, dit klinkt zweverig, maar ook logisch. Mijn stofzuiger heeft me een aantal jaar een trouwe dienst bewezen. Mijn schoonmoeder heeft hem het meeste gebruikt, ze vindt het een fijne, dus ik gaf hem aan haar, voor in haar huis. Hij wordt bedankt voor het schoonhouden van mijn huis. En ook mijn huis kan ik bedanken voor het onderdak, veiligheid en warmte dat het mij biedt. Dit gaat wat mij betreft om het respecteren van je bezittingen, er goed voor zorgen en het goed onderhouden van je spullen en je huis. Je moet maar zo zien, als jij je huis niet goed onder houdt, dan kan je huis ook niet de veiligheid en de warmte bieden die je nodig hebt. Onderhoud je je auto niet, dan gaat ie stuk en brengt ie je nergens meer.

Wees streng en gemotiveerd.

Wees streng voor jezelf. Doe spullen weg die je niet nodig hebt, als je bewaart, want ooit, blijft het rommelig in huis. Ooit rijmt op nooit. Waarschijnlijk zal je het dus nooit gaan gebruiken. Dit is een van de redenen waarom we de zolder opruimen. De spullen worden niet gebruikt. En rommel-laatjes en -hoekjes zijn ook uit den boze. Spullen trekken andere spullen aan en zo blijft het een chaos en wordt het dus erger.

Berg je spullen op een logische manier op of stal ze uit.

Een mooi voorbeeld uit de serie hierbij is dat je bijvoorbeeld je borden, glazen en kopjes op een plek in de keuken opbergt, waar je makkelijk bij kunt en je gourmetstel, die je maar af en toe gebruikt berg je bijvoorbeeld boven in de kast op (of dat echt handig is, geen idee, maar het is maar een voorbeeld).

Mijn keukenmachine staat bijvoorbeeld altijd op het aanrecht. Hij is te mooi om in een kastje op te bergen en te zwaar om hem steeds uit de kast te halen, aangezien ik hem vaak gebruik.

Tot slot

De vouw methode en het verticale opbergen waar Marie Kondo mee bekend is geworden, lijkt me erg handig. Omdat je gelijk ziet wat voor kleding je hebt en je kast netjes blijft. Erg handig voor mijn zoon lijkt me. Ik ga het maar eens proberen met mijn eigen kleding en dan begin ik met mijn ondergoed. Eens kijken of het wat is.

Wat vind jij van Marie Kondo?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

Plaats een reactie