Geef eens een complimentje!!

Complimentjes geven…. Het is zo fijn om ze te krijgen vind ik. En ook is het fijn om iemand een complimentje te geven. Het geeft jezelf en de ander een positief gevoel.

Geef ik snel een complimentje?

Nee, helaas… Ik moet zeggen dat ik dat zelf vaak wel vergeet. Ik vergeet bijvoorbeeld vaak te te zeggen dat mijn zoon goed zijn tanden heeft gepoetst of dat het fijn is wanneer mijn vriend een kopje thee voor mij heeft gezet.

Toch vind ik het belangrijk om hier bij stil te staan en mijn waardering uit te spreken. Zeker omdat ik het belangrijk vind dat mijn zoon een positief zelfbeeld heeft.

Een pluspunt vind ik wel dat ik me er wel bewust van ben, dat ik het te weinig doe.

Waarom zijn complimentjes zo belangrijk?

 • Een compliment geven verbetert de sfeer onderling.
 • Een compliment motiveert om het beter te doen.
 • complimenten ontvangen geeft je zelf een positief gevoel en bevordert een positief zelfbeeld.
 • Complimenten zorgen voor meer zelfvertrouwen.
 • Jezelf gewaardeerd voelen is een basisbehoefte.
 • Het versterkt je focus op je goede eigenschappen.

Hoe leer je complimentjes te geven?

Als je het niet gewend bent, zoals ik, is het nog best lastig om jezelf aan te leren een complimentje te geven. Je kunt jezelf natuurlijk wel deze eigenschap aanleren. Hoe?

 1. Door elke dag iemand een complimentje te geven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je vriend of vriendin, lekker heeft gekookt. Of tegen je zoon zeggen hoe goed hij zijn kamer heeft opgeruimd. Of tegen je man dat hij er zo leuk uitziet. Wees je er natuurlijk wel van bewust dat het een oprecht compliment moet zijn en geen compliment geven om het geven van een compliment, dat komt vaak wat raar over.
 2. Neem een bepaald persoon in gedachten en schrijf de positieve dingen op die je bij hem of haar ziet en als de gelegenheid zich voordoet, geef hem of haar een compliment hierover.
 3. Als je iemand een compliment geeft geef dan concreet aan wat je juist zo goed vond. Voorbeeldje: In plaats van “Goed gedaan!” zeg je “Ik vind je foto’s heel mooi”

Een complimentje ontvangen

Een compliment ontvangen hoeft ook niet makkelijk te zijn. Bijvoorbeeld: Wat heb jij een goede presentatie gegeven. En de ontvanger zegt: “Ach ja valt wel mee”. Het valt me op dat we in Nederland niet echt trots zijn op wat we hebben bereikt. Het wordt algauw verward met arrogantie. Terwijl je best trots mag zijn op wat je allemaal bereikt hebt.

 1. Accepteer het compliment. Persoonlijk vind ik het altijd jammer wanneer het complimentje gelijk teniet wordt gedaan door de ontvanger.
 2. Ga er vanuit dat diegene het echt meent, niets is fijner dan een oprecht compliment te ontvangen.
 3. Ontken het niet, maar zeg dankjewel!
 4. Je bent niet verplicht om ook maar gelijk een compliment terug te geven.

Leuke ideetje om complimentjes te onthouden

Laatst las ik een artikel op het blog van MC Kleuver, over een idee dat hij heeft. Hij wil zijn huis behangen met krantenartikelen, die over hem gaan, waarbij mensen iets positiefs opschrijven over hem.

Hier een leuk filmpje over waarom complimentjes zo belangrijk zijn.

Welk compliment heb jij laatst gegeven en gekregen? 

 

 

 

 

 

 

17 gedachten over “Geef eens een complimentje!!”

 1. Heel herkenbaar, vergeet de complimentjes ook vaak. En het gemopper vergeten we nooit. Stom eigenlijk! Tijd om daar dus idd weer eens op te gaan letten!
  Zo vanzelfsprekend is het niet. En in ontvangst nemen is idd nog veel moeilijker. Wat is dat toch met ons?

  Beantwoorden
 2. Inderdaad heel belangrijk om af en toe complimentjes uit te delen (mits ze welgemeend zijn). Ik moet eerlijk toegeven dat ik complimentjes ontvangen toch wel een lastig puntje blijf vinden, meestal doe je ze te snel af omdat het ongemakkelijk voelt.

  Beantwoorden
 3. Heel belangrijk inderdaad. Geef mijn kinderen vaak complimentjes. Kreeg ze zelf niet veel op werkgebied, totdat ik ging bloggen…mijn passie wordt gewaardeerd en dat sterkt mij om door te gaan met mijn missie. Belangrijk dus; complimentjes!

  Beantwoorden

Plaats een reactie