Dyson

Review Dyson Cyclone V10 Absolute

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

4 reacties

Je hebt hem vast al eens voorbij zien komen op sociale media: Mijn nieuwe stofzuiger. Sinds een paar maanden heb ik de Dyson Cyclone V10 Absolute (die ik in dit artikel verder gewoon de Dyson of de V10 zal noemen, want de naam is een hele mond vol). Ik ben er echt heel erg blij mee. Ik kreeg hem cadeau van mijn familie voor mijn verjaardag. Heel lief, bijzonder en fijn!

Mijn oude stofzuiger mee op de traplift.
Mijn oude stofzuiger mee op de traplift.

Wat eraan vooraf ging

Ik had hiervoor altijd normale stofzuigers. Je weet wel, zo een, die je achter je aan moet trekken. Ik had een hele zware Miele en later een kleine Bosch, maar met beide stofzuigers kon ik niet overweg. Stofzuigen was een zware vermoeiende klus, dat ik niet zelf kon. Ook had een (wel een hele fijne) Philips kruimeldief.

Door mijn CP kan ik mijn rechterhand niet goed gebruiken, dus kruimels van tafel kan ik niet met een doekje opvegen. En ook een stoffer en blik is lastig te gebruiken. Ik kan het blik niet goed vasthouden. Dus de kruimeldief was een uitkomst!

Maar ideaal was het niet, want als er iets op de grond viel, had ik heel veel moeite met het opruimen ervan. Een tijdje geleden liet ik suiker vallen in de keuken. Ik had daarvoor de stofzuiger nodig. Omdat het best veel was, vond ik de kruimeldief geen optie en pakte de gewone stofzuiger. Maar ik kon de steel niet van de slang krijgen en de kierenzuigmond gebruiken. En vervolgens kreeg ik de stekker niet meer uit het stopcontact. Ik ben de hele ochtend bezig geweest met mijn keuken te stofzuigen en toen ik klaar was, was ik dood moe. Ik was er klaar mee: Dit moest anders.

De eerste keer opladen.
De eerste keer opladen.

Steelstofzuigers

De laatste tijd komen steeds meer merken met snoerloze steelstofzuigers. Een stofzuiger met een accu, waarbij het stof in een bak op de steel zelf wordt opgevangen in plaats van een apart gedeelte waar de stofbak of stofzak inzit. Je trekt de stofzuiger niet meer achter je aan, waardoor de stofzuiger een stuk lichter is in gewicht. Als de accu leeg is of je bent klaar, dan laad je de stofzuiger weer op, net zoals je je laptop of smartphone oplaadt. Daarnaast leeg je de stofbak als je klaar bent met stofzuigen of als hij vol zit. Deze zijn wel een stuk kleiner dan de stofbak of stofzak op een gewone stofzuiger. Hij moet daardoor vaker geleegd worden. Meer advies steelstofzuigers vind je hier.

De Dyson Cyclone V10 Absolute met zachte stofzuigermond.
De Dyson Cyclone V10 Absolute met zachte stofzuigermond.

Als je een (steel)stofzuiger koopt:

Dan let je erop hoe groot je huis is, welke vloeren je in huis hebt, of je huisdieren hebt, of je zelf allergieën hebt voor stof. In mijn huis heb ik laminaat, 2 deurmatten, 2 vloerkleden en heb ik niet een heel erg stoffig huis. Ik heb geen huisdieren en ook geen allergieën. Wel vind ik mijn eigen haar veel terug in huis. Met al deze zaken hield ik dus rekening. Daarnaast moest de stofzuiger zelf:

  • Licht in gewicht zijn,
  • makkelijk te legen zijn (zeker omdat ik mijn rechter arm niet goed kan gebruiken,
  • multifunctioneel,
  • krachtig genoeg om mijn gewone stofzuiger te vervangen,
  • een lange accuduur hebben,
  • snoerloos zijn,
De V10 met de Motorhead vloerzuigmond.
De V10 met de Motorhead vloerzuigmond.

Dyson Cyclone V10 Absolute

Vanwege de problemen met mijn vorige stofzuigers, leek mij een steelstofzuiger ideaal. Hetzelfde gemak als mijn kruimeldief, maar met een steel. Na verschillende merken en modellen met elkaar vergeleken te hebben kwam ik toch op de Dyson V10 uit. De accu gaat op de laagste stand 60 minuten mee. Omdat er geen stofzak in zit, moet ik hem makkelijk en snel kunnen legen. Dat is totaal niet moeilijk door middel van het point en shoot systeem. Daarnaast zijn de verschillende accessoires er makkelijk op en af te halen door het kliksysteem. Zonder gepruts, heel makkelijk. De verschillende opzetstukken kun je met en zonder steel aan de stofzuiger vast maken. Hierdoor kun je de stofzuiger ook als kruimeldief gebruiken. Multifunctioneel, daar houd ik van!

De volgende opzetstukken zitten bij de Dyson V10 Absolute:

  • Gemotoriseerde vloerzuigmond voor tapijt en harde vloeren,
  • Zachte gemotoriseerde vloerzuigmond voor harde vloeren,
  • Gemotoriseerde miniborstel voor bijvoorbeeld de trap of de auto,
  • Kierenzuiger,
  • combinatie-accessoire,
  • Afstofborstel
Met de gemotoriseerde miniborstel als kruimeldief.
Met de gemotoriseerde miniborstel als kruimeldief.

Andere steelstofzuigers:

Je hebt ook nog andere Dyson modellen:

Beide modellen zijn even krachtig, maar hebben minder accessoires dan de Absolute. Ik heb ook gekeken naar de oudere Dyson steelstofzuigers, maar omdat het legen van de stofbak voor mij een stuk moeilijker was en de accu minder lang mee gaat, heb ik voor de V10 gekozen.

Verder heb ik nog gekeken naar steelstofzuigers van andere merken (niet uitgeprobeerd), waaronder deze:

Voor mij persoonlijk kwam toch de Dyson V10 als beste uit de bus. En dan voornamelijk vanwege de manier waarop je hem moet legen, het onderhoud en de accuduur. Maar voor iemand anders kan dit natuurlijk heel anders zijn.

De accessoires en de tas voor  accessoires, die ik apart heb gekocht.
De accessoires en de tas voor accessoires, die ik apart heb gekocht.

Mijn gebruikerservaring

Ik heb voor de stofzuiger gespaard en voor een deel kreeg ik het cadeau van mijn familie. Zoals ik al schreef, ik ben er heel erg blij mee. Waar ik eerst gewoon niet zelf kon stofzuigen omdat het te zwaar was. Kan ik het nu gewoon zelf! Alleen de trap lukt me niet. Daardoor heeft mijn schoonmoeder, meer tijd om ons met andere dingen te helpen in het huishouden.

Ik gebruik mijn V10 niet alleen om te stofzuigen, maar ook om af te stoffen en kruimels op te zuigen. Zo haal ik met de V10 de kruimels uit mijn (afgekoelde!!) combimagnetron, het aanrecht, de stoelen of de tafel. Ook stof ik ermee af, wat ik kan afstoffen, aangezien ik niet overal bij kan. Nu blijft mijn laptop bijvoorbeeld veel beter stofvrij.

Met de Dyson V10 op de traplift.
Met de Dyson V10 op de traplift.

Accu

Meestal stofzuig ik bijna dagelijks kleine stukjes tussen door (vooral op slechte dagen waarop ik erg moe ben of pijn heb, is dat heel fijn, maar het lukt me ook wel om alleen de bovenverdieping te doen of de benedenverdieping en mocht ik me echt goed voelen, dan kan ik ook het hele huis doen. En dat allemaal zonder tussendoor op te laden. De accu gaat 60 minuten mee als je hem op de laagste stand zet, 25 minuten op de mediumstand en 7 minuten op de turbostand. Meestal gebruik ik de laagste of mediumstand tijdens het stofzuigen. Dat is genoeg zuigkracht om alle stof en andere rommel me op te zuigen. De Turbostand is handig bij hardnekkig vuil en heb je echt niet vaak nodig.

Door het gebruik van de gemotoriseerde borstels gaat de accu iets minder lang mee, maar nog steeds kan ik er het hele huis mee stofzuigen. (denk aan een standaard rijtjeshuis) De accu van de V10 houdt het langer vol dan ik met mijn beperkte energie 😉 Wanneer de accu helemaal leeg is, laadt hij in 3,5 uur weer helemaal op.

In actie!
In actie!

Gewicht

Ook is hij erg licht van gewicht en compact, waardoor ik de V10 makkelijk mee kan nemen op de traplift als ik boven wil stofzuigen. Om alle accessoires makkelijk mee te nemen, kocht ik een accessoiretas van Dyson zelf. Die is superhandig omdat hij veel vakjes heeft. En niet alleen voor de stofzuiger, maar ook voor andere spullen. En doordat de stofzuiger nog geen 3 kilo weegt is stofzuigen niet meer zwaar en vermoeiend voor mij. Maar ik heb ook wel van anderen gehoord dat ze deze stofzuiger toch nog vrij zwaar vinden in combinatie met hun beperking of chronische ziekte.

Stofbak legen

Ik vind het legen van de stofbak erg handig. Ik haal de steel eraf, houd hem boven de vuilnisbak zo dat hij in mijn rechterhand hangt en met mijn linkerhand zorg ik ervoor dat de stofbak geleegd wordt. Dit moet wel veel vaker dan bij een stofzuiger met zak of met een grote stofbak. Maar ik vind het eigenlijk wel prettig zo. Geen nare geurtjes en het is makkelijk geleegd. Omdat er geen zak in zit, hoef je daar ook geen losse zakken meer voor te kopen. Bovendien blijft de zuigkracht gelijk in tegenstelling tot een stofzuiger met zak.

De V10 schoonmaken (samen met de onderdelen van de Philips kruimeldief).
De V10 schoonmaken (samen met de onderdelen van de Philips kruimeldief).

Onderhoud

Eens in de zoveel tijd haal ik de stofbak en het filter los. Het filter moet je eens in de zoveel tijd wassen en minimaal 24 uur laten drogen. Dit zelfde kun je ook met de zachte roller doen. De motoriseerde zuigmonden kun je open maken met een muntstuk, zodat je haren en andere dingen er makkelijk tussen uit kan halen. Dit doe ik dan ook gelijk. Verder maak ik de stofbak schoon met een vochtige doek. Het lijkt misschien overdreven om je stofzuiger schoon te maken, maar zo gaat hij wel langer mee en blijft het fijn om hem te gebruiken. Het is in ieder geval niet moeilijk om te doen.

Ik vind het zo fijn dat ik weer zelf kan stofzuigen. Het geeft me echt een gevoel van zelfstandigheid. Daarnaast heb ik geen stress meer als ik iets laat vallen zoals de suiker of iets anders. Nu kan ik het makkelijk opzuigen. De V10 hangt in een hoek van de woonkamer, waardoor hij makkelijk te pakken is. En zoals Dyson al zei: “Neem afscheid van je stofzuiger met snoer.” Dit heb ik dus echt gedaan. Mijn Bosch heb ik aan mijn schoonmoeder gegeven en de kruimeldief aan mijn eigen moeder. Wat een topper dit ding!

Wat voor stofzuiger heb jij? En ben je er tevreden mee?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

4 gedachten over “Review Dyson Cyclone V10 Absolute”

Plaats een reactie