The big social media detox! Mijn ervaring en tips

Social media, of sociale media, hoe je het ook wil noemen, is hartstikke leuk. Tenminste, ik vind dat. Ik vind het leuk om  dingen en foto’s te delen op Facebook, Twitter en Instagram. De sociale netwerken waar ik het meest actief op ben. Ik vind het leuk om te zien wat familie en vrienden allemaal doen en meemaken.

Voor mijn blog is het ook een uitkomst om mijn artikelen te delen. Ik deel mijn blogs altijd op Facebook, Twitter, Instagram, Google+ (dat vindt Google leuk!) en Pinterest. Pinterest heb ik een tijdje verwaarloosd, maar nu deel ik mijn blogs ook weer op Pinterest. Ik probeer elke dag wel even actief te zijn op social media. Op Facebook en Twitter, gaat dat wel vanzelf. Op Instagram deel ik bijna elke dag wel iets en Ook probeer ik dagelijks iets te pinnen op een van mijn Pinterest-borden.

Mijn Facebookpagina van mijn blog.
Mijn Facebookpagina van mijn blog.

De keerzijde van Social media

Maar ik vind dat er ook een keerzijde aan zit. Het werkt verslavend. Veel mensen, waaronder ikzelf zijn geneigd om steeds maar met de smartphone bezig te zijn. Vaak als mijn telefoon een melding geeft,  heb ik de neiging om te kijken waarover het gaat. Daarom heb ik ook de notificaties van Facebook, Twitter en een aantal What’sAppgroepen uitgezet, dat geeft veel rust. Verder vind ik mijn  telefoon superhandig! Het is een grote hulp bij het plannen en organiseren van mijn tijd.

Facebook

Op Facebook vind ik het leuk om te zien wat familie en vrienden bezighoudt. Toch merk ik dat er minder persoonlijke dingen worden gedeeld dan voorheen. Wat ik wel vind,  en dat geldt ook wel voor Instagram,  is dat er een soort perfect wereldje wordt gecreëerd, waarin iedereen succesvol en/of gelukkig lijkt. Dat vind ik jammer. Verder ben ik lid van een aantal interessante Facebookgroepen, waar ik af en toe iets plaats. Mijn persoonlijke pagina is afgeschermd, omdat ik niet wil dat iedereen bepaalde foto’s ziet, maar de pagina van mijn blog, is wel openbaar. Hier deel ik mijn blogs en dingen die verwant zijn aan de onderwerpen op mijn blog.

Instagram

Instagram vind ik het leukste sociale netwerk. Ik vind het vooral leuk om elke dag even een foto te delen. Foto’s maken vind ik namelijk erg leuk. Er wordt vaak gezegd dat mensen je volgen om zoveel mogelijk volgers te krijgen, maar dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Als je mij wilt volgen dan doe je dat en zo niet, dan niet.

Pinterest

Pinterest is een soort digitaal prikbord waar je elkaar kunt volgen en elkaars foto’s kunt “pinnen”  Op Pinterest zie ik regelmatig leuke inspirerende dingen. Ik probeer ook hier elke dag een pin te bewaren. Mijn blogs deel ik ook op Pinterest, al wil ik dat eigenlijk anders gaan doen.

Twitter

Twitter kan leuk en gezellig zijn, Ik heb er hele leuke mensen leren kennen, maar aan de andere kant vind ik het ook een riool. Mensen lijken alles maar te zeggen wat in ze opkomt. Of het nou kwetsend is, maakt niet meer uit. En mijn valkuil hierin is dat ik het me te veel aantrek, waardoor ik me regelmatig behoorlijk rot voel. Ik ben hier wel mee bezig om te leren minder aan te trekken van dat soort dingen.

Het leuke van Twitter is dat je kort en bondig moet communiceren. Tot een paar weken geleden, kon je per tweet maar 140 tekens gebruiken, dat is nu uitgebreid naar 280. Iets wat ik eigenlijk wel prettig vind omdat ik er niet van hou om mijn woorden te moeten afkorten, spelfouten te maken of interpunctie te weglaten. En ik ben best lang van stof, zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, als je mijn blogs vaker leest.  Aan de andere kant hadden de maximaal 140 tekens ook wel zijn charme.

Verder deel ik mijn blogs op Google+, vooral voor Google en zit ik op LinkedIn, maar dat is niet bloggerelateerd.

Mijn Twitterprofiel.
Mijn Twitterprofiel.

The big social media detox

Omdat ik vind dat social media mij te veel afleidt van de dingen die er echt toe doen, wil ik hiermee minderen. Ik blijf wel actief op social media, maar ik wil het helemaal anders doen:

Vliegtuigstand

Je kunt je telefoon ‘s nachts op de vliegtuigstand zetten. Hierbij worden het telefoonsignaal, mobiel internet, bluetooth en Wi-Fi uitgeschakeld Dat doe ik tegenwoordig, zodat ik niet gestoord wordt door allerlei meldingen, maar toch mijn wekker kan gebruiken. Voor noodgevallen ben ik te bereiken via de good old vaste telefoon.

Stiltetijd/ Niet storen

Een andere optie is om Stiltetijd (Windows), Niet Storen (Android en Iphone) aan te zetten zodat het geluid uit staat en meldingen (tot een bepaalde tijd) worden niet weergegeven. Deze functie gebruik ik over dag als ik niet gestoord wil worden. Mijn telefoon blijft wel de Led-notificaties geven en dat vind ik ‘s nachts totaal niet prettig.

Notificaties

Ik schreef hierboven al dat ik de notificaties van Facebook, Twitter en What’s appgroepen heb uitgeschakeld op mijn telefoon. Hiervan krijg ik de meeste meldingen en nu ik deze meldingen heb uitgeschakeld, geeft dat zo’n rust. Deze notificaties kun je uitzetten in de instellingen van je telefoon.

Vaste momenten

Wat ik wil proberen is om op vaste tijden actief te zijn op sociale media. Ik zit nu te denken, dat ik dat ‘s morgens doe rond 9:00 uur, maximaal een uurtje en rond 19:30 ook maximaal een uurtje. Of het voor mij werkt, weet ik nog niet. De grootste uitdaging hierbij is me aan mijn planning te houden.

Apps

Aangezien er heel veel mensen zijn die graag willen minderen met social media, hebben verschillende appmakers apps ontwikkeld om je hiermee te helpen. Vul het woord “telefoonverslaving” in in het zoekveld in de Appstore of Google Play Store en je vind een hoop apps die je helpen van je telefoon af te blijven. Zelf gebruik ik de app Forest: Stay focused. In deze app stel je een bepaalde tijd in, waarbij je een boom plant. In de tijd dat jij je telefoon niet aanraakt, groeit je boom steeds groter. Als het lukt om je telefoon niet aan te raken heb je aan het eind een volgroeide boom, zo niet dan wordt je boom omgehakt. Zo kun je een heel bos bij elkaar planten. En het werkt ook nog goed, want in de tijd dat ik mijn telefoon niet aanraak, ben ik veel productiever.

Mijn Pinterestprofiel.
Mijn Pinterestprofiel.

Wat hoop ik te bereiken?

Ik hoop met het minderen van Social media mijn tijd efficiënter te kunnen  besteden. Ik hoop me beter te concentreren op de dingen die ik wil doen en minder tijd kwijt te zijn aan doelloos rondsurfen op social media. Daarnaast wil ik de tijd die ik besteed op social media, weer leuk vinden.

Mijn social media kanalen

Mocht je het nou leuk vinden om mij te volgen op social media, dan kan dat natuurlijk!

Je kunt me volgen op:

Wat vind jij van Social media? En hoe zorg jij dat het jou niet te veel wordt?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie