verhuizen

Verhuizen als je een beperking hebt. Kan dat?

Categorieen:Persoonlijk

6 reacties

Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis voor iedereen, ongeacht of je een beperking hebt of niet. Al je spullen verhuizen, adreswijzigingen regelen, een nieuwe huisarts, tandarts en eventueel school enz. regelen is gewoon een gedoe. Als je een beperking hebt, komen er vaak ook nog andere dingen bij kijken.

Ik kwam laatst berichten tegen op sociale media, waarin aan wordt gegeven dat het haast onmogelijk is om te verhuizen als je een handicap hebt. Wat mij betreft maak je dan mensen bang en nog negatiever. Het is naar mijn mening wel mogelijk om te verhuizen naar een andere gemeente als je een handicap hebt. Is het makkelijk? Nee, maar het kan wel.

Waar het meestal mis lijkt te gaan, is dat de WMO- regelgeving in (bijna) elke gemeente (net) anders is en dat het niet goed gaat bij de leverancier van de hulpmiddelen. Daarnaast kun je pas een aanvraag voor de WMO als je al ingeschreven staat in de desbetreffende gemeente.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning is een wet waarin staat dat gemeentes ervoor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en zelfredzaam te blijven in hoeverre dat natuurlijk mogelijk is. Hiervoor hebben gemeenten een aantal taken op zich genomen. Bijvoorbeeld:

  • Indien nodig zorgen voor woningaanpassingen, waardoor iemand zelfstandig kan wonen, bijvoorbeeld een traplift.
  • Zorgen voor passende voorzieningen indien nodig, zodat men zich kan verplaatsen, zoals een scootmobiel, maar ook een pas voor de regiotaxi.
  • Ervoor zorgen dat er hulp en begeleiding is in huis als dat nodig is, zoals huishoudelijke hulp of mantelzorgondersteuning.
  • Preventief problemen bij jeugd en jongeren voorkomen.
  • Beleid voeren wat betreft verslavingszorg

Zo zijn er nog veel meer onderwerpen waar gemeenten voor moeten zorgen, die vastgelegd zijn in de WMO. Dit alles met het doel om te kunnen deelnemen in de samenleving. Omdat gemeenten zelf mogen bepalen hoe al deze taken worden uitgevoerd, is de regelgeving overal anders.

Verder zijn er nog andere wetten in Nederland op het gebied van zorg en welzijn deze worden niet uitgevoerd door de gemeente. Dit zijn naast de WMO:

  • Wet Langdurige Zorg (WLZ),
  • Jeugdwet,
  • De zorgverzekeringswet

Hulp kun je krijgen via de WMO in natura, dat betekent dat de gemeente contracten heeft met een aantal instellingen, die zorg en hulp kunnen bieden. En hulpmiddelen kun je in bruikleen krijgen, dat wil zeggen dat je in principe het hulpmiddel leent van de gemeente. Zij bepalen welk hulpmiddel geschikt is. De gemeente betaalt dan ook voor het onderhoud. Over beiden kan het zo zijn, dat je een eigen bijdrage moet betalen, maar dat is ook weer per gemeente verschillend.

Je kunt ook eventueel een Persoongebonden Budget (PGB) aanvragen. Dan krijg je geld waarmee je zelf zorg, hulp en hulpmiddelen kan kopen. Je hebt dan meer keuze, maar ook het onderhoud betaal je vanuit je PGB. En dit kan ook weer per gemeente verschillend zijn, wat je wel en niet uit je PGB kunt betalen.

WMO aanvraag in envelop

mijn WMO aanvraag, vier jaar geleden

Toen ik ging verhuizen

Ik wil graag mijn verhaal vertellen over hoe ik het aan heb gepakt en waar ik tegenaan liep en hoe dat is opgelost. De verhuizing heb ik niet als makkelijk ervaren, maar wel positief. Ik verhuisde vier jaar geleden van de Gemeente Oss naar de Gemeente Brummen, om samen te gaan wonen met mijn vriend.

Oss

In Oss woonde ik in een 4 kamerflat op 5 hoog. Er was een lift aanwezig en ik had een paar kleine woningaanpassingen vanwege mijn cerebrale parese. Namelijk een douchestoel, beugel in de douche, een oprij plaat op de galerij vanwege de hoge drempel bij de voordeur en had ik een driewielfiets met trapondersteuning. Dit alles was in bruikleen via de WMO. Verder had ik via de WMO een pasje voor de Regiotaxi en huishoudelijke hulp van de thuiszorg. Vanwege mijn verhuizing, moest ik alles inleveren en opnieuw aanvragen in Brummen.

Brummen

Ik wilde echter wel graag mijn driewielfiets meenemen omdat deze nog goed was en het een hele fijne fiets was. Dat ging niet zomaar omdat de regelingen in Oss, anders waren, dan in Brummen. Omdat het elkaar tegen werkte, heb ik gevraagd of Welzorg mij hierbij kon helpen, aangezien zij toen in beide gemeenten de leverancier van de hulpmiddelen waren.

In Brummen, ging ik in een rijtjeshuis wonen. Hier had ik ook aanpassingen nodig. Ondanks dat ik mijn fiets mee mocht nemen, moest ik deze wel opnieuw aanvragen. Daarna heeft de gemeente Brummen mijn fiets overgenomen. Naast mijn fiets vroeg ik ook een traplift aan en een douchezitje voor in de badkamer. Ik heb een traplift gekregen en uiteindelijk hebben we zelf de badkamer verbouwd en aangepast. Want naast dat er geen douchestoel was, was er ook geen wc en was de badkamer erg oud.

Hulp

Wat ik nu niet meer heb is huishoudelijke hulp van de thuiszorg, omdat ik ben gaan samenwonen. Dat mis ik wel. Gelukkig hebben we hele lieve moeders die ons helpen en daarnaast kunnen we eventueel gebruik maken van mantelzorgondersteuning. Ook heb ik geen pasje meer voor de taxi, deze heb ik niet aangevraagd omdat mijn vriend een auto heeft en ik naast mijn fiets, ook gebruik maak van het openbaar vervoer. Ik vind het niet nodig.

Ik vond de aanvragen in zowel de Gemeente Oss, als bij de Gemeente Brummen heel soepel verlopen. Alleen de regelingen rondom de hulpmiddelen waren anders, waardoor mijn verhuizing niet geheel vlekkeloos is verlopen. Maar gelukkig kon Welzorg mij hierbij helpen. (let op: Dit is niet standaard, dus niet de gewone gang van zaken, bij mij kwam dit toevallig zo uit.) En ondertussen woon ik nu al ruim vier jaar in Brummen en is alles goed geregeld.

advertentie huurwoning

advertentie van mijn oude huis, toen ik de huur had opgezegd.

Wat verbeterd kan worden

Natuurlijk kan er een hoop verbeterd worden wat betreft de WMO en helemaal als het om een verhuizing gaat. Een hulpmiddel moeten inleveren en weer opnieuw aanvragen is een gedoe, en veroorzaakt vaak veel stress die voorkomen kan worden als het hulpmiddel (mits in goede staat) overgenomen kan worden. Het lijkt me ook een stuk goedkoper voor de gemeente om bestaande hulpmiddelen over te nemen als dat mogelijk is, maar aan de andere kant, kan ik niet oordelen over wat er allemaal bij komt kijken. (Update: inmiddels weet ik dat het verzekeringstechnisch en qua kosten voor de de gemeente beter kan zijn om een nieuw hulpmiddel te leveren in plaats van de oude over te nemen.)

Gemeenten zouden misschien wel standaard een hulpmiddel kunnen overnemen van andere gemeenten. Maar het zou ook handig kunnen zijn wanneer gemeenten meer samen zouden werken en (bij wijze van uitzondering) de regelgeving op elkaar afstemmen, zodat de verhuizing soepeler verloopt. Ook zou het fijn zijn als je voor je verhuizing alvast een aanvraag kunt indienen.

Het zou goed zijn als gemeenten algemene informatie over verhuizen en de WMO beschikbaar zouden stellen op hun website. Wat gebeurt er als je ondersteuning en/of hulpmiddelen hebt via de WMO en wat moet je doen als je gaat verhuizen? e.d.

Ook is het goed als er meer duidelijkheid wordt verschaft over waarom je bijvoorbeeld je hulpmiddelen moet inleveren en nieuwe hulpmiddelen krijgt. Wat maakt dat de gemeente deze beslissing heeft genomen?

Vaak is er wel een samenwerking met andere gemeenten binnen een regionaal samenwerkingsverband.

Zelf heb ik alleen ervaring met hulp en hulpmiddelen in bruikleen, maar je kunt ook in bepaalde gevallen een Persoonsgebonden Budget (PGB) aanvragen en daarmee zorg en/of een hulpmiddel kopen. Voor meer informatie over verhuizen en PGB kun je terecht bij Per Saldo. Ook zij stellen vast dat verhuizen met een hulpvraag niet makkelijk is.

Mijn tips

Neem vooraf contact op met de gemeente (eventueel de oude en de nieuwe gemeente) om informatie te vragen over wat de gevolgen kunnen zijn bij een verhuizing en wat de mogelijkheden zijn.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat wanneer je verhuist vanuit een aangepaste woning naar een andere (niet-aangepaste) woning (eventueel in een andere gemeente) dat je goed geïnformeerd bent over welke woningaanpassingen wel of niet worden vergoed in jouw situatie. Anders kom je misschien voor nare verrassingen te staan.

Vraag ook informatie aan de betreffende instantie die het hulpmiddel of de hulp levert. Bijvoorbeeld Welzorg of de thuiszorg.

Beargumenteer goed (eventueel met hulp), waarom je een bepaalde voorziening nodig hebt. Sta daar ook achter. En stuur een kopie van de beschikking mee, van de oude gemeente, waarin staat waarom de voorziening is toegewezen, bij de aanvraag.

Zorg ervoor dat je het overzicht houd over de zaken die geregeld moeten worden en dat je goed in de gaten houdt hoe het proces verloopt, zodat je kunt ingrijpen, als er problemen ontstaan. Het gaat er vaak om dat jij communiceert met alle partijen, namens jezelf of wanneer je de belangen behartigt voor iemand, die dit zelf niet kan.

Vind je het lastig om alles zelf te regelen en/of overzicht te houden? Vraag hulp van een bekende die je goed vertrouwt. Daarnaast kun je ook gratis gebruik maken van onafhankelijke, deskundige ondersteuning.

Zet je schouders eronder en ga ervoor! (makkelijk gezegd) Hoe positiever de mindset, hoe makkelijker het gaat. Als je al aan alle beren op de weg gaat denken, lukt het niet.

Bronnen:

Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Een aanvraag bij de WMO is maatwerk. Bij elke gemeente gelden andere regels. Mijn ervaring met de WMO is geen garantie dat iemand in een soortgelijke situatie ook in aanmerking komt voor soortgelijke voorzieningen. Zie voor meer informatie de uitgebreide disclaimer.

6 gedachten over “Verhuizen als je een beperking hebt. Kan dat?”

  1. Interessant verhaal. Ik kende niemand met een positief verhuisverhaal icm gemeentelijke voorzieningen. Wij hebben binnen ons gezin PGB en WMO voorzieningen en een trippelstoel via weer een andere regeling. Wij durfden het niet aan om naar een buurgemeente te verhuizen en bouwen daarom een gelijkvloers huis binnen onze huidige gemeente wat de keus in bouwgrond enorm beperkte en duur maakte. Onze ervaring is dat het zoveel moeite kost om iets geregeld te krijgen dat je daar zo min mogelijk aan wil sleutelen als het eindelijk loopt. We hebben daardoor de neiging om de gang naar een instantie zo lang mogelijk uit te stellen en dingen zoveel mogelijk zelf op te lossen, bij voorkeur in een regulier circuit. Tweedehands van marktplaats gaat vele malen sneller dan een instantie. Ook al moet je er dan geld tegenaan gooien of zelf aan repareren/aanpassen.

    Beantwoorden
    • Wat jammer dat het zo heeft moeten lopen. Bij mij ging het ook niet vlekkeloos, maar ik kreeg het wel voor elkaar. Ik snap je gevoel, maar als ik iets nodig heb via de WMO, heb ik zoiets van: nee heb je, ja kun je krijgen. Je kunt het altijd vragen. En soms is het inderdaad ook beter/prettiger om het zelf aan te schaffen. Dit hebben we bijvoorbeeld in de badkamer gedaan.

      Beantwoorden
  2. Hoi Rosita, wat een goede info hier van jou, is precies waar ik naar op zoek ben! Het geeft vooraf heel veel stress als je de weg niet weet met je hulpvraag, en jouw artikel geeft hier de broodnodige morele steun bij. Vooral de onzekerheid omdat ik nog niet officieel ben ingeschreven (nog niet verhuisd) waardoor de nieuwe gemeente officieel niets voor je kan/wil doen, is vreselijk. Terwijl juist die 2 of 3 maanden wachttijd/onderzoek voor beide kanten benut kan worden, als je zo vroeg mogelijk kunt starten met je verzoek. Ik moet er niet aan denken dat ik straks bij verhuizing mijn scoot moet inleveren in mijn huidige gemeente en vervolgens 2-3 maanden én zonder vervoer zit, én maar moet afwachten of ze mij in de nieuwe gemeente opnieuw een scoot willen toewijzen!
    Omdat ik ergens de bui al zie hangen, overweeg ik nu om misschien zelf maar een tweedehands scootmobiel te kopen, om er zeker van te zijn dat ik straks vervoer heb daar. Het mooiste zou zijn dat ik mijn huidige scoot mag meenemen, die heb ik nu in bruikleen van Welzorg. Danwel dat ik hem van hun (?) mag overkopen, ik heb de scoot al 8 jaar, het is een fijne met goede vering voor mijn klachten. Rosita, heb ik goed begrepen dat jij met Welzorg ook een stukje begeleiding kreeg met je hulpmiddelen? Ik heb eigenlijk nog nooit contact met hun gehad. Mijn scoot komt oorspronkelijk van Meyra. Mijn gemeente is na een paar jaar overgestapt naar Medipoint, dat is ook alweer over. Nu sinds een jaar zijn ze met Welzorg in zee, die dus nu het hele scootmobielen bestand in onderhoud heeft. Is jouw ervaring dat je wel een beroep kunt doen op Welzorg in zo’n geval bij “verhuizende” hulpmiddelen? 🙂 Ik hoop dat je dit snel leest, alvast bedankt! Groetjes, Anne

    Beantwoorden
    • Hoi Anne, bedankt voor je compliment. In mijn situatie kwam dit toevallig zo uit, maar ik zou niet erop rekenen dat je een beroep kunt doen bij Welzorg als je je hulpmiddel wil meenemen. Je zou ze wel om advies kunnen vragen. Ik zou zeker je vraag en zorgen neerleggen bij de WMO van de gemeente waaruit je verhuist, maar ook bij de nieuwe gemeente. De begeleiding heb ik niet echt gehad. Ik had toevallig goed contact met Welzorg toendertijd. Maar ik zou er niet op rekenen dat ze jou hierbij kunnen helpen.

      Ik wens je veel succes met informeren en verhuizen!

      Beantwoorden

Plaats een reactie