Vloggen: Yes or no?

Ik ben een tijdje geleden begonnen met vloggen. Dat werd me aangeraden om te doen en ik dacht. Ik probeer het gewoon en ik kijk wel hoe het gaat. Toen ik nog studeerde moest ik regelmatig filmpjes van mezelf opnemen. Deze werden dan beoordeeld door de docent, maar soms ook om op jezelf te kunnen reflecteren. Ik vond dat vreselijk om te doen. De gesprekken verliepen sowieso niet vlekkeloos, maar om mezelf terug te zien en terug te horen. Dat vond ik pas echt vreselijk.

Vloggen

Tijdens Steptember, besloot ik dat ik het gewoon eens ging proberen. Gewoon met mijn mobiel op een statief, een praatje maken. Eerst besloot ik aantekeningen op papier te maken, zodat ik wist wat ik ging zeggen. Dat hielp echter niet, want ik was meer bezig met naar mijn blaadje kijken dan in de camera kijken. Bij poging nummer 2, zonder blaadje, ging het al stukken beter. Nadat ik mijn filmpje had opgenomen, moest het nog bewerkt worden. In het verleden gebruikte ik altijd Windows Movie Maker, helaas had ik deze niet meer en is het stopgezet door Microsoft. Dus ik besloot om het maar te te uploaden naar Youtube en daar iets bij te snijden. En daar was mijn eerste vlog!


Zelf vond ik het niet supergoed, maar het kon er mee door en de reacties waren goed. Maar mezelf terugzien en vooral horen vond ik nog steeds vreselijk. En dat maakt dat ik een vlog bewerken niet een van de leukste dingen vond.

Tijdens de Eindsprint kwam ik Matijn tegen. Hij gaf een workshop vloggen, wat erg interessant was. Daarna gaf hij me feedback op mijn vlog.

Matijn Nijhuis en ik

Vloggen poging 2

Voor Echte Post Is Cool leek het me erg leuk om het uitpak moment te filmen, Deze keer besloot ik het beter aan te pakken. Want om het filmpje niet te bewerken was geen optie, dan duurde het filmpje wel heel lang. Ik besloot om dan maar een proefversie van een videobewerkingsprogramma te downloaden. Namelijk Adobe Premiere Pro. Ik wist totaal niet waar ik moest beginnen, maar gelukkig staan er genoeg filmpjes op Youtube (hoe ironisch) met uitleg. Aan de hand daarvan leerde ik een intro maken, het beeld te versnellen en muziek eronder te zetten. Dus dat heb gedaan. Op wat kleine dingen na was ik behoorlijk tevreden over het eindresultaat. Ik was ook met iets bezig waardoor ik me meer op mijn gemak voelde, want op een gegeven moment, merkte ik niet eens meer dat de camera (mijn telefoon) er stond. Wel vond ik het nog steeds lastig om mezelf terug te zien en horen.

Waarom ik dit zo vreselijk vind? Ik denk omdat ik gewoon wat onhandig en kwetsbaar overkom en mijn stem zo anders en hoog klinkt. En dat zie ik liever niet van mezelf.

Zal ik het dan maar niet meer doen?

Of nog ik ga vloggen: Ik weet het niet. Ik vind het wel een mooie aanvulling op mijn blog en ik heb wel een aantal ideeën voor vlogs. Alleen vind ik het nog best eng. Maar soms is het handiger om iets te laten zien via een filmpje dan via tekst. Tekst is voor mij de veilige en makkelijkste optie. Schrijven gaat mij veel makkelijker af dan filmen en praten. Ik ben geen, Matijn, Mascha of een Sanny, die geweldige vlogs maken. Ik ben een beginner, die vloggen heel eng vindt. Maar ik sluit zeker niet uit dat er nog meer vlogs komen. Het zullen alleen geen dagelijkse vlogs worden, maar af en toe een filmpje als aanvulling op een artikel, die ik schrijf. 

Wat vind jij van vloggen en mijn vlogs?

 

24 gedachten over “Vloggen: Yes or no?”

 1. Ik vind het ontzettend knap dat je die stap hebt durven nemen! Ik kan mij voorstellen dat het niet leuk is om jezelf terug te zien, maar ik vind dat je het ontzettend leuk doet in ieder geval. Ik sla filmpjes meestal over, maar jouw filmpjes kijk ik met plezier. 🙂

  Beantwoorden
 2. Ik vind het in elk geval stoer van je dat je het gewoon doet! Ik begrijp jouw dilemma heel goed. Aan de ene kant uit je comfortzone willen komen en aan de andere kant hier een vervelend gevoel bij hebben waardoor je je afvraagt of het wel zo’n goed idee is. Doe wat goed voelt en het zou leuk zijn meer vlogs van je te zien!

  Beantwoorden
 3. Stoer! 😀 Je merkt echt verschil tussen beide filmpjes, op het 2e filmpje ben je al zoveel meer relaxed 👍(en wat een leuke actie -echte post is cool!- 😃)
  Ik heb zelf een keer een mini vlogje geprobeerd, ik vond het ook vreselijk om mijn stem te horen (over mijn hoofd zeg ik maar niks..🙈🤣)
  Ik heb het daarom ook niet gepubliceerd, dus super stoer dat jij gewoon de stap durft te zetten. 👌

  Beantwoorden
 4. Leuk dat je die stap heb genomen zie veel bloggers die uiteindelijk gaan vloggen ik ben er zelf totaal niet van haha. Af en toe een filmpje erbij is niet erg maar lange vlogs kijk ik zelden.

  Beantwoorden
  • Gewoon eens proberen! Ik vind het nog steeds eng, maar omdat ik het nu een paar keer heb gedaan, weet ik dat schrijven echt meer mijn ding is. En misschien is het op een andere manier wel makkelijker, bijvoorbeeld zonder dat jij in beeld bent.

   Beantwoorden

Plaats een reactie