Volg je passie! Follow your passion! Wat is mijn passie?

Passie….. een populaire term tegenwoordig. Als je googelt op passie vinden, vindt je hier ontzettend veel informatie over.

Maar wat is het? Volgens de Van Dale betekent passie: hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij. Passie is kort gezegd hetgeen wat je het allerliefste doet en waar jij intens gelukkig van wordt.

Waarom passie in je leven zo belangrijk?

 • Het geeft een richting aan in je leven, wat wil je eigenlijk allemaal bereiken?
 • Door te leven met passie ervaar je meer plezier en geluk,
 • Het geeft je meer zelfvertrouwen,
 • Het geeft voldoening.

Meestal wanneer er over passie gesproken wordt, gaat men er vanuit dat het iets wat je doet als hobby. Maar je kunt ook een passie hebben voor je werk. Kijk maar eens naar zangers en acteurs. Eigenlijk de meeste mensen die ergens succesvol in zijn hebben daar hun passie in gevonden. Je hoeft er natuurlijk niet je werk van te maken.

Wat als je niet weet wat je passie is?

Meestal zijn er verschillende redenen waarom jij je passie nog niet hebt gevonden.

Misschien zijn of waren andere dingen wel belangrijker.

Soms zijn andere dingen gewoon belangrijker, vooral vroeger waren mensen nog niet zo bezig met het hun passie. Mensen trouwden, kregen kinderen en er moest gewoon geld verdiend worden. Geld verdienen met werk wat je gewoon moet doen. Of je het nou leuk vindt of niet. En nog steeds komt dit vaak voor. Er moet gewoon brood op de plank komen.

We proberen allemaal aan de eisen van de maatschappij te voldoen.

De maatschappij stelt allerlei eisen aan ons. We moeten steeds meer doen in steeds minder tijd. Alles moet sneller en goedkoper. We willen allemaal een leuk huis en een mooie auto en noem maar op. Dan blijft er ook maar weinig tijd over voor het ontdekken van onze passie. Kijk maar eens naar het verhaal van The Minimalists waarover ik laatst schreef.

Passie ontdek je door uit je comfortzone te gaan

Als je niet weet wat je passie is en je durft niet uit je comfortzone te stappen, dan zul je ook niet snel ontdekken wat je passie is. Je ontdekt het door nieuwe dingen te gaan doen en te ontdekken wat jij  nou leuk vindt en waar jij goed in bent.

Vragen

Om je passie te vinden kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wat zou ik het liefste willen doen?
 • Waar ben ik echt goed in?
 • Wat geeft me een voldaan gevoel?
 • Wat zou ik willen doen als ik niet meer hoefde te werken?
 • Waar kan ik uren mee bezig zijn? En de tijd daarbij vergeten?

Je kunt op internet ook diverse testjes doen om je passie te vinden. Dat wil natuurlijk niet persé zeggen dat het dan gelijk hebt gevonden, maar het geeft je wat meer duidelijkheid.

Je hoeft geen passie te hebben

Heb je geen passie? Dat is niet erg. Je hoeft natuurlijk ook niet perse opzoek naar je passie. Volg vooral je gevoel daarin. Het gaat erom dat je doet wat je leuk vindt. Volg je interesses, wees nieuwsgierig.

Wat is mijn passie?

Ik was ook altijd iemand die niet wist waar ik goed in was. Wel wist ik altijd al wat ik wilde. Ik wilde mensen graag helpen en bepaalde dingen die ik belangrijk vind, wil ik graag doorgeven aan anderen. Ik wilde graag maatschappelijk werker worden.

Dat was voor mij de reden dat ik maatschappelijk werk en dienstverlening ben gaan doen. Ik ben altijd al een sociaal persoon geweest en ik heb een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Sinds ik ben gestopt met mijn stage vraag ik me ook af: Wat nu? Mensen helpen, wil ik nog steeds, maar mijn opleiding kan ik niet afmaken. Wat ik wel door mijn opleiding heb ontdekt en dan met name door mijn laatste stage, is dat ik het liefst meer preventief bezig ben in plaats van mensen helpen hun problemen op te lossen. En daarnaast heb door het bloggen ontdekt dat ik goed in schrijven ben en dit heerlijk vind om te doen. Ik weet nog niet precies wat mijn passie is, maar wat ik wel weet, is dat het een combinatie is van schrijven (bloggen) en met mensen bezig zijn op een preventieve manier.

Wat is jouw passie?

 

18 gedachten over “Volg je passie! Follow your passion! Wat is mijn passie?”

 1. Ik zou denk ik moeten zoeken. Ik merk wel dat ik heel blij wordt van schrijven en bloggen. Ook theater maken en zeilen hou ik heel erg van, maar komt er tegenwoordig met twee kleine kinderen veel te weinig van.

  Beantwoorden
 2. Ik denk ook wel dat ik meerdere passies heb, ik doe mijn werk graag, hou van bloggen en leuke markten organiseren. Maar soms moet ik ook wel een beetje gas terug nemen omdat ik zoveel leuk vind om te doen

  Beantwoorden

Plaats een reactie