Waarom spastisch doen, als het ook anders kan?

Laatst kwam ik weer eens de term spastisch doen tegen in een random context, wat dus niet met de beperking zelf te maken heeft. Ik merk dan dat ik spontaan jeuk krijg om te reageren.  Dit doe ik meestal niet en soms wel op een luchtige manier, omdat ik er geen drama van wil maken. het woord spastisch wordt vaak als synoniem gebruikt voor het woord moeilijk.

Waarom doe ik hier “spastisch” over?

Ik vind het naar klinken, ondanks dat ik zelf geen problemen heb met spastisch zijn en ondanks dat ik weet dat er geen nare bedoeling achter zit. Waarom:

  1. Voor mij staat spastisch doen niet als moeilijk of overdreven. Ik vind het niet negatief, terwijl het vaak wel in een negatieve context wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: “Doe eens niet zo spastisch. Als er een glas kapot valt, kunnen we altijd nog een nieuwe kopen.” In deze zin wordt spastisch gebruikt wanneer iemand moeilijk doet of overdreven reageert. Dat vind ik lastig, want ik ervaar spastisch doen niet als moeilijk of overdreven. Het is gewoon zoals het is.
  2. Aan de andere kant zoek ik erkenning. Ik kan goed met mijn beperking omgaan, maar het is ook niet niks om spastisch te zijn. Ik wil er ook weer niet te makkeljk over denken.

Ik weet ook dat er mensen met spasme zijn, die geen moeite hebben met deze term. Dan denk ik bij mezelf: “Had ik dat maar.” Op mij komt een opmerking als doe eens niet zo spastisch naar over, alsof mensen niet weten wat ze zeggen. Het zelfde geldt voor: “Doe eens niet zo autistisch.” Ik vraag me af waarom mensen dit zo zeggen. Als je zelf spastisch bent, dan vind ik het een ander verhaal, dan gebruik je het woord ook wat bewuster denk ik.

Betekenis

ik heb eens in de Van Dale opgezocht wat het woord “spastisch” nou eigenlijk betekent:

spastisch

Het synoniem voor moeilijk doen staat dus echt in de Van Dale. Dat wist ik niet. Ik had verwacht dat het gewoon een soort term was, wat gewoon algemeen geaccepteerd was, zonder dat de betekenis echt bekend was. Zoals je ziet bij het “gezegde” doe eens niet zo autistisch. Wat staat voor wees eens flexibel. Want dat staat dus niet beschreven in de  Van Dale:

autistisch

Nu ik dit zo lees begrijp ik beter waarom mensen vaak zeggen doe eens niet zo spastisch. Het is gewoon echt een betekenis van het woord spastisch. Ik merk dat ik nu al anders hier tegen aankijk.

Het is niet persoonlijk bedoeld, voorkom dat je gekwetst wordt – Barbel Wardetzki

Rare bewegingen of schelden.

Het wordt anders wanneer mensen met opzet rare bewegingen maken of gaan schelden om te pesten. Dan is het meer op de aandoening gericht. Dat is niet fijn en vaak geeft het ook een overdreven beeld van hoe het werkelijkheid. Wist je dat het maken van willekeurige bewegingen alleen maar bij 6% van alle mensen met Cerebrale Parese voorkomt?

Laatst kwam ik ergens ook een tweet tegen waarin iemand werd uitgemaakt voor autist. Dat vind ik erg kwetsend en niet kunnen. Aangezien ik weet wat de gevolgen van autisme kunnen zijn voor iemand. Net zoals ik schelden met nare ziektes ook niet vind kunnen. Sowieso is schelden nergens voor nodig.

Waarom ik dit schrijf

Ik schrijf dit omdat ik erachter wilde komen waarom ik deze term zo naar vind en waarom mensen deze term onbewust gebruiken. Nu weet ik het en kan ik me bedenken waarom iemand dit zo zegt. Daarnaast wil ik mensen bewustwording meegeven, dat het niet altijd even prettig is om dit soort opmerkingen over aandoeningen te maken. Bewust of onbewust. Ondanks dat ik spastisch ben en hier geen problemen mee heb, is het niet niks. Het hoort er gewoon bij.

Campagne BOSK

De BOSK is op maandag 12 december 2016 met een nieuwe campagne gestart om Cerebrale Parese positief in het nieuws te brengen. Daarom hebben ze een leuk filmpje (zie bovenaan dit bericht) gemaakt met de slogan: #ditisCP. Daar hoef je niet spastisch over te doen.

Soms zijn we te spastisch, ik vind het fantastisch!

Wat helpt jou om je minder aan te trekken van bepaalde uitspraken?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay 

Plaats een reactie