6 oktober 2017: Wereld CP Dag! #WorldCPDay

Vandaag een extra blog vanwege Wereld CP dag! Ik heb het er maar druk mee: Eerst Steptember, dan de week van de toegankelijkheid en nu dus Wereld CP dag!

Wereld CP dag, wat is het?

Op Wereld CP dag staan we stil bij wat cerebrale parese is en proberen we CP bekender te maken bij het grote publiek. De BOSK roept bijvoorbeeld op om iets groens aan te trekken en een selfie te maken. Groen is de kleur van deze dag. Deze kun je dan op de facebookpagina van de BOSK  en op sociale media met de hashtag #WorldCPDay delen.

Ik deel ook een selfie met iets groens! En niet alleen ik, maar ook mijn logo draagt voor de gelegen een groen truitje. Het vloekt lekker met het rood, maar het is voor een goed doel zullen we maar zeggen!

Wat is cerebrale parese?

Kortgezegd is cerebrale parese een houdings- en bewegingsstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging die is opgelopen voor het eerste levensjaar.

Ik heb zelf al verschillende blogs geschreven over CP. Het begon met wat CP is is en wat mijn ervaring met CP is.  Daarna vertelde ik over het verdelen van mijn energie met de activiteitenweger. Inmiddels gebruik ik deze niet meer, maar het is wel een aanrader. Vervolgens ging ik revalideren in de Sint Maartenskliniek en schreef ik hier over op de blog. Hier kwam ik erachter dat ik een trage informatieverwerking had, een van de onzichtbare gevolgen van CP. Ik schreef daarom een blog over deze en andere minder bekende gevolgen van cerebrale parese.  Toen het in mei zo warm werd schreef ik een blog over zomers weer en cerebrale parese. Ook schreef ik waarom ik de term spastisch doen maar lastig vind. En een week geleden zette ik nog 10.000 stappen per dag voor Steptember samen met Carmen, Moniek en Phaedra.

Steptember

We hebben trouwens voor Steptember inmiddels 565 euro opgehaald! Veel meer dan ons doel van 400 euro. Iedereen die gedoneerd heeft nogmaals bedankt! En nu een week later wordt er opnieuw aandacht gevraagd voor cerebrale parese.

Infographic cerebrale parese (Bron: Bosk)

Wist je dat?

Wist je dat er wereldwijd 17 miljoen mensen cerebrale parese hebben? Dat zijn ongeveer net zoveel mensen als er in Nederland wonen.

1 op de 400 baby’s die in Nederland wordt geboren heeft CP en elke 22 uur wordt er in Nederland een baby geboren met cerebrale parese.

(Bron: Steptember.nl)

Trek jij ook iets groens aan om aandacht te vragen voor cerebrale parese?

Plaats een reactie