De voorkant van het werkboek. structuurjunkie

Boekreview: Werkboek voor een structuurjunkie in spé #2

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

In januari schreef ik een uitgebreide review over het Werkboek voor een structuurjunkie in spé, het boek van Cynthia Schultz. Ik schreef vooral over het boek zelf en ging dieper in op wat het eerste hoofdstuk over doelen mij heeft gebracht.

Nu komt hoofdstuk 2 aan bod. Dit hoofdstuk gaat over Effectief en productief werken. Iets wat ik behoorlijk lastig vind. Ik ben nogal chaotisch en ik heb van nature geen overzicht over de dingen die ik wil en moet doen. Tijdens mijn revalidatie heb ik een hoop geleerd, waardoor het stukken beter gaat. In het boek van Cynthia staan opdrachten, waardoor ik hier nog beter mee om leer gaan.

Werkboek Hoofdstuk 2: Effectief en Productief werken
Hoofdstuk 2: Effectief en Productief werken

Opdrachten in het werkboek

Dit hoofdstuk neemt wel even wat tijd in beslag, zo moet je bijvoorbeeld een week lang bij houden wat je allemaal doet op een dag en vroeg op te staan. In andere opdrachten leer je weer “nee” te zeggen tegen bepaalde mensen omdat het jou op dat moment niet uitkomt en het je uit je concentratie haalt.

In andere opdrachten breng je alles wat je uit je concentratie kan halen in kaart. Zo kwam ik erachter dat ik een tijdje geleden wel tien keer Twitter aan het checken was, tijdens het schrijven van een blog.

Vandaag ben ik bijvoorbeeld bezig met opdracht 16. Het is de opdracht waarbij je een dag lang geen internet gebruikt, zodat je daar geen afleiding van hebt. Ik zit deze blog dus offline te schrijven in Word. Dat bevalt erg goed. Ik vind het wel lastig omdat ik zo gewend ben om even tussendoor mijn telefoon en sociale media te checken. Maar nu dat er niet is, kan ik me veel beter concentreren op de dingen die moeten gebeuren.

Om 9:00 vanmorgen heb ik mijn internetverbinding op mijn telefoon en laptop uitgezet. Vanmiddag rond 16:00 uur zet ik de WiFi op beide apparaten weer aan om de tekst in mijn blog te zetten en om mijn mail te verwerken.

Opdracht 16: Werken zonder internet
Opdracht 16: Werken zonder internet

Deadlines

Je leert ook in dit hoofdstuk deadlines te stellen. Bijvoorbeeld vandaag wil ik de teksten van twee blogs schrijven, dit moet voor 16:00 uur klaar zijn. Dus straks heb ik twee blogs af. Ik merk nu al dat ik veel geconcentreerder aan het werk ben. Als je dit doet, dan ben minder tijd kwijt aan je werk. Ook dit merk ik nu al. Vaak ben ik best een tijd bezig met het schrijven van een blog. Vaak doe een dag over een blog schrijven, met foto’s erbij. Nu ben ik al bezig aan mijn tweede blog van vandaag, maar ik heb nog geen foto’s gemaakt. Dat ga ik morgen doen.

Vandaag hield ik ook de tijd bij bij het schrijven van mijn blog. Als ik geen afleidingen heb, kan ik zo in een half uur wel 500 woorden typen. Ik vind dat een hele prestatie van mezelf! Dit heb ik trouwens vorig jaar ook een keer ervaren tijdens mijn revalidatie. Ik zat in de trein naar het ziekenhuis en typte in de trein, zo een lange tekst. Dit lukte me omdat ik niet werd afgeleid door het internet.

Ik had al langer bepaalde ochtend en avondrituelen en dat werkt heel erg goed. Ik zie nu ook in, waarom dat goed werkt. In opdracht 22 en 23 werk je aan het bedenken van rituelen.

Opdracht 22 rituelen
Opdracht 22 rituelen

Rituelen

Vandaag ben ik bijvoorbeeld begonnen met mijn ochtendritueel: opstaan, douchen, tanden poetsen aankleden, de was doen, vaatwasser uitruimen en ontbijten. Hierdoor ben ik mijn dag productief begonnen. Dit motiveert me om door te zetten en bezig te gaan met andere opdrachten uit het boek en mijn blog. Wat ook helpend is op een dag als vandaag is dat mijn zoon een paar dagen bij mijn moeder is en dat mijn schoonmoeder kwam schoonmaken. Mijn zoon kan mij nu niet afleiden en omdat mijn schoonmoeder ook bezig is, motiveert dat ook weer om bezig te zijn. (Ik hoop trouwens wel dat ik dit volhoud en en niet dat ik morgen niet vooruit te branden ben omdat vandaag best veel heb gedaan.)

Ook een telefoon-detox komt aan bod, hiermee krijg je inzicht in hoeveel je je telefoon gebruikt, of beter gezegd, hoeveel tijd je verdoet op je telefoon. En leer je wat je kunt doen op momenten dat je even niks te doen hebt. Deze opdrachten leren je je tijd efficiënt te gebruiken.

Een andere fijne opdracht is alle dingen die je moet doen op te schrijven. Dit maakt je hoofd leeg en geeft overzicht. Anders zit je hier namelijk steeds aan te denken. Daarom vind ik het bijvoorbeeld nu erg prettig dat ik de was al heb gedaan en dat het huis aan kant is. Anders zou ik nu steeds denken dat ik nog de was moet ophangen en dat ik nog moet opruimen.

Wat ik ook mooi vind aan dit werkboek is dat er ook aandacht is voor ontspanning en rust, wat natuurlijk ook heel belangrijk is. In hoofdstuk 3 leer je dit ook in te plannen, dus ik ben benieuwd! Mocht je trouwens nog de extra’s zoeken die bij het boek horen. Deze vind je op de website van Cynthia.

Opdracht 12: Efficiënt de tijd benutten.
Opdracht 12: Efficiënt de tijd benutten.

Ziek

De laatste tijd ben ik nogal aan het kwakkelen met mijn gezondheid. Ik merk dat ik daardoor veel moeite heb met het productief blijven, het werken met dit boek, bloggen en in een soort negatieve productiviteitsspiraal kwam. Hierdoor voelde ik me eigenlijk steeds slechter. Terwijl als ik me aan mijn planning hield, het een stuk beter ging. En op de dagen waarop echt veel pijn had, ging het niet, maar door het op de betere dagen wel te proberen, voelde ik me stukken beter.

Masterclass

Als je het boek had gereserveerd, kon je een masterclass winnen van Cynthia. Daar was ik bij. Het was erg leuk en interessant, er kwamen verschillende dingen aan bod en er werd dieper op het boek in gegaan. Wat ik wel lastig vond is dat veel opdrachten in dit hoofdstuk over werk gaan en dat heb ik niet. Cynthia adviseerde mij om mijn blog als werk te beschouwen voor de opdrachten. Dit doe ik nu dus en dat maakt het maken van de opdrachten een stuk makkelijker. Ik had deze opdrachten ook over kunnen slaan, maar omdat ik graag aan het werk wil, komen ze wel goed van pas. De masterclass was een succes! Daarom geeft Cynthia op 18 maart een tweede masterclass over het Werkboek voor een structuurjunkie in spé in Zwolle!

Het boek is uitgegeven door Blossom Books en is te koop bij alle (grote en/of online) boekhandels in Nederland, waaronder Bol.com. Werkboek voor een structuurjunkie in spé kost € 24,99. 

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie