Wat is minimalisme?

Categorieen:Life

6 reacties

Wat is minimalisme? Een manier van leven, het is geen doel op zich, waarbij je bewust kijkt naar de  dingen die jij echt belangrijk vindt en jou echt gelukkig maken in het leven. Alles wat daar buiten valt doe je weg, waarbij je bewust kijkt of het voor jou handig is om weg te doen.

Ik denk dat minimalisme is ontstaan doordat we tegenwoordig in de westerse wereld in een hele snelle samenleving leven. Alles moet snel, de economie draait 24/7 door. Status en geld zijn erg belangrijk. Alles is te koop, waardoor we daar geen waarde meer aan hechten. Kortom, we staan niet meer zo stil bij het leven en wat er (volgens mij) echt toe doet.

Het minimalisme is een soort tegenbeweging. Natuurlijk is het niet de bedoeling, dat we ineens allemaal stoppen met werken en niks meer kopen, maar het is wel fijn dat we bewust gaan kijken, wat we nodig hebben.

Wie het minimalisme heeft bedacht, weet ik niet. Maar Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, waren het snelle leven zat en hebben het minimalisme bekend gemaakt in Amerika. Als The Minimalists geven ze lezingen, hebben ze boeken geschreven en hebben ze een documentaire gemaakt over alle vormen van minimalisme.

Het mooie aan minimalisme vind ik dat het voor iedereen anders is. Iedereen heeft namelijk andere waarden. Bijvoorbeeld: Sommige mensen leven heel duurzaam, ze proberen afvalvrij te leven en hebben bijvoorbeeld geen auto. Voor mij is duurzaamheid ook een thema, maar afvalvrij vind ik voor mezelf te ver gaan.

Minimalisme begint vaak met het wegdoen van spullen. Ook ik heb dat gedaan. Dat geeft mij enorm veel rust en overzicht. Het is ook weer aan mij om te bepalen wat ik weg wil doen en wat niet. Zo heb ik best veel servies, de reden dat ik die niet weg doe is omdat we een vaatwasser hebben die anders steeds halfleeg aan moet omdat het servies op is. En daarnaast heb ik graag genoeg servies in huis voor bezoek. Anderen hebben juist heel weinig servies omdat ze niet zoveel nodig hebben. Het gaat erom dat jij doet waar je je prettig bij voelt.

Minimalisme is niet voor iedereen vind ik. Sommige mensen houden nou eenmaal van spullen en bijvoorbeeld een druk leven en kunnen daar behoorlijk succesvol in zijn, maar ik word hier erg gelukkig van.

Wat maakt jou echt gelukkig?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay 

 

6 gedachten over “Wat is minimalisme?”

 1. Ik ben ook een minimalist. Ik heb namelijk heel weinig geld in huis. hahaha! Helaas…. Verder wel veel spullen in huis…. ik begin altijd heel hoopvol.,.maar al gauw overal troepjes en prulletjes… 🙂 Creëert ook chaos in het hoofd vaak hè.. Da’s jammer.
  De foto waar deze post mee begint, vind ik trouwens heel erg mooi. Helemaal mijn stijl, al dat hout!

  Beantwoorden
 2. Hoi, wat leuk dat je reageert! De foto vind ik ook heel mooi! Heel natuurlijk en rustig. Wat mij heel erg geholpen heeft is het opbouwen van routines. Hierdoor ging ik elke dag 15 minuten opruimen en zocht ik uit wat weg kan. De spullen voor de kringloop, bewaar ik in een grote la onder mijn bed. Eens in de zoveel tijd brengen we het naar de kringloop. Chaos in huis zorgt inderdaad ook voor chaos in het hoofd.

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je compliment! Kinderen zij fantastisch! Mijn kind betekent ook alles voor mij. Het is bij mij wel zo dat ik ook behoefte heb aan iets voor mezelf, wat ik kan doen zonder kind. 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie