kou en cerebrale parese

Cereberale parese in de kou: Mijn tips!

Categorieen:Tips and tricks

4 reacties

Twee en een half jaar geleden schreef ik een blog over zomers weer en cerebrale parese, waarin ik tips gaf over wat te doen als het zo warm is, wanneer je CP hebt. Ook schreef ik ooit tips tegen de kou, maar dat was niet specifiek op CP gericht. Aangezien de temperaturen weer dalen, ik meer last van mijn spieren krijg en anderen met CP hier ook over hoor, dacht ik om hier weer eens een blog aan te wijden.

CP en kou

Veel mensen met CP hebben meer last van spasmes en pijn aan hun spieren als het koud wordt en bij wisselingen van de temperatuur. Dit laatste is bijvoorbeeld in de herfst, wanneer het eerst nog wel te doen is en je een tussenjas kunt dragen, naar een temperatuur waarbij het ’s nachts licht begint te vriezen en het over dag ook een stuk kouder is. De spieren in het lichaam spannen zich aan, waardoor bewegen nog moeilijker (en pijnlijker) is, dan wanneer het lekker warm is.

Tips tegen de kou als je cerebrale parese hebt

Hierbij mijn tips om jezelf warm te houden en je spieren soepel te houden. Je kunt deze tips natuurlijk ook toepassen als je geen CP hebt.

Warm kleden

Misschien wel voor de hand liggend; maar kleed je goed warm aan, passend bij de temperatuur. Als je namelijk je dikke winterjas draagt bij 15 graden, dan heb je het alsnog koud wanneer het vriest. Ik draag nu bij 5 graden op de fiets wel mijn dikke winterjas ,een sjaal en handschoenen, maar als ik in de auto zit en niet veel naar buiten hoef, draag ik een tussenjas of ik trek mijn dikke winterjas uit omdat ik het anders te warm krijg.

Handschoenen draag ik trouwens het hele jaar door wanneer de temperatuur onder de 18 graden komt als ik aan het fietsen ben. Dit doe ik omdat mijn handen anders echt pijn gaan doen door de kou, met name mijn rechterhand, die aangedaan is.

Ik draag meestal jeans. Als het kouder wordt draag ik er een legging onder. Een panty vind ik te koud. Ik draag trouwens dikkere (thermo)leggings, zodat ze mijn benen goed warm houden. Nog een aandachtspuntje is dat je moet oppassen als je je legging onder je spalken draagt, dat je legging niet dubbel zit of te dik worden in combinatie met je sokken. Dit kan eventueel drukplekken veroorzaken. Ook is het fijn om warme truien en hemden te dragen.

Warme dranken

Drink warme drankjes die je lekker vindt, zoals thee, koffie of warme chocolademelk. Ook soep kan erg lekker zijn. Ben je niet thuis? Doe het warme drankje in een thermosbeker en neem het mee.

Warme douche

Als je thuis komt en niet meer weg hoeft, neem een lekkere warme douche of ga in bad. De warmte van het water ontspant de spieren, waardoor ze minder pijn gaan doen.

Bewegen

Bewegen is natuurlijk altijd goed, maar ook bij koude temperaturen. Dit zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven. Dus kleed je goed aan en ga naar de fysiotherapie, lekker wandelen, fietsen, handbiken, sporten, stofzuigen, dweilen, rijden in je rolstoel etc. als het weer het toe laat of wanneer je het binnen kunt doen.

Fysiotherapie stond ook in mijn rijtje omdat het prettig is wanneer de spieren worden doorbewogen (spieren rekken en losmaken) of gemasseerd, als dat nodig is en ook kun je eventueel oefeningen doen in de oefenzaal onder begeleiding van je fysiotherapeut.

Spalken dragen

Logisch , dat je je spalken draagt toch? Nou ik draag binnenshuis vaak mijn beenspalk niet. Maar vaak wel als het buiten wat kouder is. De spalk biedt ondersteuning tijds het lopen en ook handspalken bieden meer ondersteuning aan je spieren, dan wanneer je ze niet draagt. Dit maakt ook dat bewegen makkelijker wordt.

Dekentje

Kruip (na het douchen) op de bank of in bed onder een warme deken. Als het heel erg koud is, kun je ook een kruik met warm water vullen. Ook kun je elektrische warmtekussens en -dekens gebruiken. Er zijn ook losse handenwarmers te koop die in zak of je handschoenen kunt doen. En zo zijn er nog meer producten te koop, die lekker warm zijn.

Je hebt trouwens ook speciale dekens en voetenzakken voor rolstoelen, die je benen warm houden.

Dit waren mijn tips tegen de kou als je (net als ik) cerebrale parese hebt, heb jij nog andere tips? Laat je reactie achter in de comments!

Afbeelding van Juraj Varga via Pixabay

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

4 gedachten over “Cereberale parese in de kou: Mijn tips!”

 1. Sinds gisteren draag ik wanten. Dat zit warmer dan handschoenen. (deze tip gaf een verkoper).
  Thermokleding is al genoemd. In mijn rolstoel en handbike zit ik meer stil.
  Daar ga ik donderdag een skibroek voor kopen. Ik heb ook zo een warmte zak. Maar tijdens het handbiken voelt dit erg opgesloten.
  Die gebruik ik alleen als ik elektrisch rolstoel rij.
  Ook heb sinds kort laarsjes met schapenvacht. Lekker warm

  Beantwoorden
 2. Ik heb geen cp maar tetra parese en ik heb ook veel last van de kou dan doen mijn spieren meer pijn en voel ze verkrampen vooral in mijn benenen dan beginnen ze te trillen, ik heb 2 jaar geleden een stoov deken gekregen van mijn man en deze leg ik in de been zak van mijn rolstoel.nu nog iets vinden waarmee mijn boven lichaam goed warm blijf, ik rij nl met e- fix wielen. Groetjes Cindy

  Beantwoorden

Plaats een reactie