pauze Rosita cerebrale parese #deweekvanRosita 4 jaar

7 Dingen die je nog niet wist over Cerebrale Parese

Categorieen:Life

28 reacties

I have Cerebral Palsy, but I’m still very confident. If you want to stare at me because I walk like a cute penguin, go ahead.

Een hele tijd geleden schreef ik een blog over mijn beperking cerebrale parese. Inmiddels heb ik gerevalideerd. Tijdens mijn revalidatie kwamen de aspecten aanbod die niet zichtbaar zijn. Daarom vond ik het tijd voor een aanvulling op mijn bericht door een lijstje te maken met dingen die nog niet bekend zijn over cerebrale parese.

Ik ben geen dokter, maar een deel van de dingen die ik hieronder beschrijf zijn erg herkenbaar voor mij en door het neuropsychologisch onderzoek, weet ik dat het bij mij door de CP komt. De informatie in dit bericht, komt deels van het internet en is voor een deel mijn eigen ervaring. Het zijn geen kenmerken die alleen bij CP voorkomen, ook bij andere beperkingen of als je geen beperking hebt, kan dit voorkomen.

1. Onzichtbare gevolgen

Wanneer we het hebben over cerebrale parese, wordt meestal alleen gesproken over de fysieke gevolgen van cp, maar cp heeft ook onzichtbare gevolgen. Symptomen die je dus niet kunt zien, maar die je wel kunt merken. Dit heeft te maken met de plaats en de ernst van de beschadiging in de hersenen.  Ik ben er bijvoorbeeld achtergekomen dat de informatieverwerking in mijn hersenen erg traag is. Mijn intelligentie is normaal maar omdat de informatieverwerking zo traag is, kan ik het werk waarvoor ik leerde niet uitvoeren. Ik ben daarom ook erg langzaam. En is om deze reden mijn intelligentie niet in een een gemiddelde uit te drukken omdat het dan niet meer klopt. Maar het kan ook zo zijn dat er sprake is van een andere intelligentie. Leerproblemen kunnen ook voorkomen, maar ook problemen met plannen en organiseren.

Andere gevolgen van een trage informatieverwerking zijn dat mensen met cerebrale parese sneller overprikkeld zijn doordat prikkels minder snel verwerkt worden en dat men sneller schrikt van harde geluiden en andere dingen die onverwacht gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn knallend vuurwerk en toeterende auto’s op straat. Als gevolg van schrikreacties kun je dan weer sneller last hebben van spasmen of pijnklachten.

2. Gedragsproblemen

Dit kenmerk is verwant aan het vorige punt omdat dit ook niet zichtbaar is. Wanneer je CP hebt kun je bepaalde gedragsproblemen hebben. Je kunt moeite hebben met sociale vaardigheden, Woedeaanvallen hebben, dat je bijvoorbeeld plotseling heel erg boos kan worden. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor als je moeite hebt met het onder controle houden van je emoties. Emotieregulatie heet dat. Voor dit laatste kun je cognitieve gedragstherapie volgen bij een psycholoog.

3. Cerebrale Parese is geen ziekte

CP is geen ziekte, maar een beperking. Dit is vrij bekend, maar toch hoor ik nog regelmatig mensen om mij heen die spreken over CP als ziekte. Je hoeft namelijk niet ziek te te zijn als je een beperking hebt en andersom: iemand met een chronische ziekte hoeft niet perse beperkt te zijn in zijn doen of laten. De grens tussen een ziekte en een beperking licht dicht bij elkaar. Wel kan het natuurlijk zijn dat je naast je beperking nog andere beperkingen of een of meerdere ziektes hebt.

4. CP is niet progressief

Cerebrale Parese is niet progressief. CP verandert niet. De beschadiging in hersenen blijft hetzelfde en verandert niet naar mate je ouder wordt. Wel is het zo dat je er meer last van kunt krijgen omdat het lichaam anders wordt belast en anders slijt. Bij iedereen slijt het lichaam naarmate hij of zij ouder wordt. Maar bij iemand met CP of een andere beperking of ziekte gebeurt dit sneller. Het lichaam is gevoeliger. Dit heeft als resultaat dat men meer pijnklachten heeft, soms zelfs chronisch. Het lijkt dan alsof de CP dus erger wordt. Naar mijn mening is er trouwens nog maar erg weinig bekend over ouder worden met CP. De Bosk doet hier wel onderzoek naar.

5. CP een grote energieslurper

Een gevolg van CP en andere beperkingen en (chronische) ziektes is dat de energie beperkt is en dat het wisselt. De ene dag kan ik veel meer dan de andere. Bijvoorbeeld: De ene dag kan ik gerust de hele dag er op uit, terwijl ik de andere dag zo moe ben, dat ik het liefste de hele dag voor de tv hang. Vaak na een hele drukke dag moet de volgende dagen echt bijkomen van die ene dag. De ene keer lukt me het bijvoorbeeld dan wel om een nieuwe pot sperziebonen te openen en de andere keer niet, dan heb ik daarvoor net niet genoeg kracht en energie daarvoor. Wanneer men aan mij vraagt hoe veel ik kan lopen, vind ik dat heel moeilijk om te beantwoorden. Want het ligt niet aan de afstand, maar meer aan de energie en belastbaarheid van mijn lichaam op dat moment. En vaak ben ik toch wel geneigd om over mijn grenzen te gaan, als ik echt iets moet doen.

6. Ook de andere lichaamsdelen hebben last van CP

Ik heb een halfzijdige CP. De linkerhelft van mijn lichaam is niet beperkt. Toch wordt deze kant behandeld tijdens de fysiotherapie. Mijn linkerarm en been moeten namelijk veel harder werken omdat mijn rechterarm en been minder goed worden aangestuurd door de hersenen. Zo heb ik regelmatig last van krampen en pijn in mijn linkerbeen. Op zo’n moment is dat been flink overbelast en uit zich dat in kramp. Ook draag ik een steunzool in mijn linkerschoen voor extra ondersteuning.

7. Cerebrale Parese is bij iedereen anders

Cerebrale Parese is bij iedereen anders. De een zit in een rolstoel en heeft de 24 uur per dag zorg nodig en de ander kan zelfstandig leven en daar zie je (bijna) niks aan. Dat wil niet zeggen dat het dan minder erg is. Waar de een kan lopen heeft hij of zij misschien wel veel moeite om zijn of haar leven zelfstandig te leven en te organiseren. Waar de ander in een rolstoel misschien geen moeite mee heeft. Het is dan ook iet met elkaar te vergelijken. Ik vind sowieso niet dat je beperkingen en ziektes met elkaar kunt vergelijken.

Ik hoop je hiermee nog meer verteld te hebben over cerebrale parese. Mocht je vragen hebben over CP, dan kun je hiermee terecht bij de BOSK, bij je revalidatiearts of huisarts.

Bronnen:

Cerebral Palsy Facts and Statistics,

Hersenletsel-uitleg.nl,

The Mighty.com,

Cerebral Palsy and Behavioral Disorders,

Love That Max.com

Bosk

 

28 gedachten over “7 Dingen die je nog niet wist over Cerebrale Parese”

  1. Goedemorgen.

    Ja .klopt maar niet altyd .vlug boos word.
    Door b.v 1 maand menstruatie te veel bloed worden.
    Toen ik was vaak probleem menstruatie gehad. Ik moet naar huisarts gesprek. Hij zei.beter lichtDe pil nemen.
    Merkt ik heb geen last gehad.
    Maar toen ik was 40 jaar vroeg al overgang word.ik was vlug mopperen en vlug moe enz.
    Ik voel ouder worden steeds wel rustig en veel vlug pijn mijn lichaam.
    Ik ben vaak grenzen gedaan. Af en toe niet makkelijk .

    Ja ja goede luisteren mijn lichaam. En ook naar huisarts toe. Want toen ik ben niet vaak naar dokter toe.hihi

    Beantwoorden
    • Klopt, het hoeft natuurlijk niet door de CP te komen. En door de menstruatie kan het inderdaad ook komen. En ja goed luisteren naar het lichaam. Wat fijn dat je niet zo vaak naar de dokter hoeft.

      Beantwoorden
  2. Goed geschreven, Rosita, en erg herkenbaar. Ik ben blij dat je er zo helder over schrijft. Van punt 4, 5 en 6 wist ik eerst niks, maar ik heb het inmiddels aan den lijve ondervonden. Ik heb zelf gemerkt dat ik een stuk minder goed functioneer dan 15 jaar geleden (ik ben nu 33). Omdat er weinig bekend is over de problemen met CP bij hoogfunctionerende volwassenen, ben ik altijd op veel onwetendheid en onbegrip gestuit. Daarom ben ik zo blij dat je erover schrijft!

    Beantwoorden
  3. Ik herken hier veel van in mijn zoon van 10jaar. Vooral van de woedeaanvallen, kunnen uit het niets komen van de 1ne seconde op de andere…

    Beantwoorden
  4. Ik had tot nu toe nog nooit gehoord van cerebrale parese. Fijn dat je ons informeert erover. Het artikel is heel duidelijk geschreven en heeft een goed zicht op alle niet-waarneembare gevolgen van de aandoening.

    Beantwoorden
  5. Zeer interessant artikel en tegelijkertijd ook best wel heftig. Knap dat je dit zo goed kunt verwoorden en anderen hierdoor meer bekend maakt met CP. Waar veel mensen hun gezondheid voor lief nemen, is dit een artikel wat je met beide benen op de grond zet.

    Beantwoorden
  6. wat een fijne site heb jij zeg!
    heel veel wordt hier voor ons (als ouders van een meisje van 9 die CP heeft) duidelijk

    maar ook fijn dat jij het in duidelijk, voor iedereen begrijpbare taal, uitlegd. Iets wat bij de artsen soms niet helemaal overkomt wordt op jouw site duidelijk!

    ik heb hiervan ook eea gedeeld met de leerkrachten van onze dochten, zodat zij meer inzicht en begrip krijgen, en een idee hebben wat het inhoud en hoe er mee om te gaan.

    bedankt en veel success met je site!
    groetjes, Sonja

    Beantwoorden
  7. Hallo
    Het lezen van uw blog is een verademing voor mij.
    Zo herkenbaar.
    Heb ook CP. Nu ik volwassen ben en mama van 2, krijg ik erg te maken met mijn grenzen.
    Ik legde de lat altijd hoog. Mijn beperking lijkt licht in verhouding met anderen met CP…
    Daarom had ik altijd het idee alles te moeten kunnen.
    Dit jaar hoop ik te leren hoe ik beter kan omgaan met mijn grenzen.
    Na lange strijd rond acceptatie maakte ik een afspraak met een multidisciplinair team.

    Beantwoorden
  8. Hallo Rosita,

    ik werk in de gehandicaptenzorg en een client van mij heeft CP. Hij zit in een rolstoel en is halfzijdig verlamd.Hij is in het algemeen een vrolijke man, die bij mij bewondering opwekt over wat hij nog allemaal kan….de laatste tijd merken wij dat hij er erg tegenop ziet om door ons verzorgd te worden, op bed of op de douchebrancard….wij vragen ons af of dit extra pijnlijk of belastend voor hem zou zijn…we weten er zo weinig van….kun jij daar iets over zeggen? We willen zo graag weten hoe het voor hem is, dan kunnen we er rekening mee houden…..

    Beantwoorden
    • Beste Hieke,

      Ik kan je helaas geen advies geven, omdat ik hier geen ervaring mee heb. Uit jouw verhaal begrijp ik dat je cliënt niet of lastig kan communiceren, dat zou namelijk mijn eerste ingeving zijn. Vraag het hem. Mocht hij dat niet kunnen aangeven, zou ik zeker contact opnemen met een specialist, een revalidatiearts, fysiotherapeut of misschien de huisarts. Excuses voor mijn late reactie. Succes ermee!

      Groetjes Rosita

      Beantwoorden

Plaats een reactie