koud

Het wordt koud: 11 tips tegen de kou

Categorieen:Tips and tricks

6 reacties

De afgelopen dagen is het erg koud aan het worden. Het vriest zelfs al licht en het is weer wennen aan de kou.

Niemand vind het prettig om het koud te hebben, maar vooral voor mensen met een aandoening aan de spieren of een bewegingsstoornis is de kou geen pretje. Ik heb er bijvoorbeeld ook veel last van door de CP. Ik merk dat de spieren worden beïnvloed door de kou, dit maakt bewegen een stuk  lastiger en pijnlijker. Ik lijk dan wel een robot voor mijn gevoel. En daarnaast ben ik een echte koukleum.

11 Tips

Gisteren ben ik in de kou naar de fysiotherapie geweest. Ik was er niet op voorbereid en droeg dunne handschoenen aan op de fiets. En natuurlijk had mijn dikkere jas aan en een sjaal om. Het gevolg hiervan was dat mijn handen pijn deden. ’s middags moest ik weg voor een afspraak. Toen heb ik maar dikkere handschoenen aangedaan en mijn muts opgezet. Dit hielp, maar eigenlijk zat de kou al in mijn lijf, waardoor ik het de hele dag koud had. Tot ik een lekkere douche nam. Omdat ik waarschijnlijk niet de enige ben, die het zo ontzettend koud heeft, hier mijn 11 (logische) tips tegen de kou:

1. Kleed jezelf warm aan

Het beste is het om dit in laagjes te doen, hoe meer lagen hoe beter. Ik draag als het kouder wordt standaard een legging onder mijn broek. Thermo-kleding is echt een aanrader. En zelfs een joggingbroek onder je broek werkt. Ook een lange mouw shirt onder je trui vind ik altijd lekker warm. En doe je hemd in je broek, dat scheelt echt heel veel.  Draag buitenshuis warme schoenen en draag binnen lekkere pantoffels, want zo’n laminaatvloer is toch wel koud! Maar: trek bij 5 graden niet gelijk je dikste jas aan, als het dan -10 is, heb je het alsnog koud. Kleed je dus naar het weer. Draag geen skinnyjeans of andere strakke kleding. Je lichaam geeft warmte af en bij strakke kleding is er geen ruimte hiervoor.

2. Eet warm voedsel

Ook weer een logische tip, maar van een soepje krijg je het eerder warm dan van een salade of een lekkere chocoladereep. Hierdoor warmt je lijf van binnen op. Ook het klaarmaken ervan geeft extra warmte natuurlijk.

3. Drink warme dranken

Dit sluit mooi aan bij de vorige tip. Geniet van een lekkere warme kop thee of koffie. Zelf vind ik warme chocolade melk erg lekker! Hiervoor doe ik een theelepel cacaopoeder en suiker in een kopje, dit meng ik met koud water. Goed roeren en dan ongeveer 200 ml warme volle melk erbij. Eventueel een toef slagroom erop en genieten maar!

4. Neem een warme douche of bad

Dit is echt mijn ultieme tip tegen de kou. Dit is zo lekker als je het koud hebt. Ik heb zelf geen bad, maar douchen vind ik heerlijk. Vooral in onze nieuwe badkamer. Ik zet dan de douche lekker warm en stel hem zo in dat ik er rustig bij kan zitten en dus helemaal kan ontspannen. En ik gebruik daarbij fijne doucheproducten. Momenteel vind ik Rituals erg lekker! Zet de douche ook weer niet te heet, als je dan de douche uitkomt, heb je het alsnog koud.

5. Denk aan iets warms

Als je aan iets warms denkt, bijvoorbeeld die lekkere warme chocolademelk of je ziet je zelf al helemaal zitten voor een haardvuur, dan krijg je het vanzelf warm. Zeg ook niet steeds dat je het koud hebt, want dan krijg je het juist koud. Kijk maar eens naar de foto hieronder: krijg je het al warm?

fireplace-1741208_1280

6. Dekentje

Ga lekker onder een dekentje zitten of liggen met eventueel een kruik. Ik gebruik het liefste een fleece dekentje. Deze vind ik een stuk warmer dan een (wollen) plaid. Als je in een rolstoel zit doe een warme deken over je benen.

7. Draag sokken in bed

Tegenwoordig draag ik sokken in bed. Mijn voeten zijn altijd koud. Als je koude voeten hebt, val je moeilijk in slaap. Ik heb gehoord dat met sokken slecht zou zijn.Dit blijkt niet waar te zijn lees ik op verschillende sites, tenzij je sokken te strak zitten. Tegenwoordig kun je zelfs bedsokken kopen, waarbij de bovenkant wat losser zit. Mijn sokken zitten niet te strak, dus voor mij werkt het prima.

8. Beweeg!

Van bewegen krijg je het warm. Je bloed gaat hierdoor sneller stromen, waardoor je het warm krijgt. Probeer dus zoveel mogelijk te bewegen. Zet muziek aan en ga lekker dansen door de woonkamer. Binnen no-time heb jij het warm!

9. Vul een kruik met heet water

Gisteravond zat ik me te bedenken dat ik nog een kruik in de kast had liggen. De ouderwetse kruik  is nog steeds een handig hulpmiddel tegen de kou. Vul het met warm water, draai de kruik goed dicht en neem hem lekker mee naar bed of onder je dekentje op de bank of in je rolstoel.

10. Zorg voor een constante temperatuur in huis

Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Dit kun je doen door je ramen te voorzien van dubbelglas, isolatiemateriaal aan te brengen op dunne buitenmuren, onder de vloer en tegen het dak. Ook kun je kieren dichten met tochtstrips. Zorg wel voor voldoende ventilatie.

11. Zet de verwarming een (halve) graad hoger

Als al het bovenstaande niet werkt, zet de verwarming dan een paar uurtjes iets hoger. Ik ben voor energiebesparing, maar als ik het echt heel koud heb, zet ik gerust de verwarming iets hoger.

sock-999052_1280

Bron afbeeldingen: Pixabay 

6 gedachten over “Het wordt koud: 11 tips tegen de kou”

 1. Ik ga niet met sokken aan slapen, dat vind ik niks, ik stop mijn koude voeten gewoon tegen mijn vriend aan 😀 Dekentje hebben we altijd op de bank liggen voor de momenten dat we het koud hebben en thee drinken we ook regelmatig.

  Beantwoorden
  • Dat kan natuurlijk ook! Dekentje is inderdaad erg lekker, ik vouw hem niet eens meer netjes op, zo vaak wordt ie nu gebruikt. Thee drinken we vaak, vooral mijn vriend houdt ervan.

   Beantwoorden
 2. Als ik op de fiets weg ga trek ik met koud weer altijd een regenbroek aan. Dat helpt ook tegen de kou. Het is wel een regenbroek die bestaat uit twee lagen. Dat vind ik handig dan een legging, panty of termobroek.

  Beantwoorden

Plaats een reactie