appelflappen

Appelflappen van Laura’s Bakery

Categorieen:Life

26 reacties

Een nieuwe rubriek op Rulesbyrosita.nl! Het is je vast al opgevallen dat ik koken erg leuk vind. Toen ik net begon met bloggen, had ik al het idee om iets met eten te doen op mijn blog. Maar hoe en wat wist ik nog niet en ik richtte me meer op mijn revalidatie.

Mijn blog draait over het leven met een beperking en persoonlijke ontwikkeling. Nadat ik een advies had gekregen van Laura, ben ik gaan kijken wat mijn mogelijkheden waren en wat ik precies wilde gaan doen:

Elke maand komt er een artikel over het recept van een andere blogger. Het recept zal ik niet overnemen, maar ik leg uit hoe ik het recept heb klaar gemaakt met mijn beperking, welke ingrediënten ik gebruik en welke spullen ik gebruik. Ik vind dit belangrijk omdat als je een beetje kunt koken, kun je toch weer iets (bijna) zelfstandig doen. Zelfstandigheid vind ik enorm belangrijk en koken draagt daar aan bij.

Alleen het ontwikkelen en bedenken van recepten gaat mij heel moeilijk af, dankzij mijn beperking. Daarnaast wil ik ook andere bloggers, groot en klein, op deze manier een beetje helpen.

Dus vanaf nu elke laatste donderdag van de maand komt er een artikel online waarin ik het recept van een andere blogger gebruik. Deze eerste keer zijn het de appelflappen van Laura’s Bakery.

Appelflappen van Laura’s Bakery

Een maand geleden nam mijn zoontje afscheid van de buitenschoolse opvang omdat ik stopte met mijn opleiding. Hij wilde graag appelflappen trakteren. Ik vind iets zelfgebakken altijd erg leuk om te trakteren, dus dit leek mij een erg goed idee. Sinds een paar jaar gebruik ik het recept van Laura’s Bakery hiervoor. Alleen maak ik ze 2 keer zo klein, dat vind ik zelf wat prettiger. Ik maakte 30 appelflappen.

Wat heb ik nodig?

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • Plakjes bladerdeeg, ik gebruikte er 15
 • Een appel,
 • Suiker,
 • Kaneelpoeder
 • Melk

De hoeveelheden en het precieze recept vind je hier.

Magimix
Magimix CS5200XL

Spullen:

 • Snijplank,
 • 3 schaaltjes,2 kleine en een grote
 • Keukenmachine met blokjes en staafjeskit,
 • Een vork
 • Een theelepel
 • Een eetlepel
 • Een groot mes of pizzames
 • Appelsnijder
 • kwastje kan
 • een vel bakpapier
 • bakplaat
Spullen

Hoeveel tijd trek ik uit en hoe maak ik het?

Laura maakte 6 grote appelflappen. Ik maakte er 30, dus ik gebruikte 15 plakjes bladerdeeg. Omdat ik er zoveel maakte en mijn oven 2 keer moest bakken, trok ik er 3 uur voor uit. Zo heb ik alle tijd om de appelflappen te bakken.

Mijn bereidingswijze:

 1. Als eerste haal ik de plakjes bladerdeeg uit de vriezer om ze te laten ontdooien. Ik leg ze met de velletjes naar boven, tegen het uitdrogen.
 2. Daarna snijd ik de appel in partjes met de appelsnijder. om ze vervolgens in de keukenmachine in blokjes te snijden. Als je dit niet hebt, kun je hulp vragen of een zakje gesneden appel kopen, deze hebben ze bij Albert Heijn.
 3. Ik doe de blokjes appel in een grote schaal. Hierbij voeg ik een theelepel kaneel en een eetlepel suiker toe en meng ik het door elkaar. Nu is de vulling klaar.
 4. Ik leg alvast mijn bakplaat met bakpapier klaar, zodat ik straks gelijk de appelflappen hierop kan leggen.
 5. De plakjes bladerdeeg zijn inmiddels ontdooid. Uit een plak bladerdeeg haal ik 2 appelflappen. Ik leg een plakje bladerdeeg op de snijplank, haal het velletje eraf en snijd deze schuin doormidden, zodat er 2 driehoekjes ontstaan. Ik gebruik hiervoor mijn pizzames, maar een ander groot mes kan natuurlijk ook. Elk  driehoekje vul ik met een beetje van het appelmengsel. Daarna vouw ik het driehoekje dubbel en druk ik de randen aan met een vork.
 6. Nu leg ik deze klaar op de bakplaat en ga ik verder met de volgende appelflappen op dezelfde manier. Als alle appelflappen klaar zijn, doe ik een beetje melk in een schaaltje en bestrijk ik met en kwastje de appelflappen met wat melk. Hierna maak ik wat kaneel suiker van een eetlepel suiker en een theelepel kaneel. Dit strooi ik over de appelflappen.
 7. Nu verwarm ik de oven voor. Dit doe ik nu pas omdat wanneer ik dat aan het begin zou doen, mijn combimagnetron alweer afgekoeld zou zijn en dat vind ik zonde.
 8. Als de oven op de juiste temperatuur is, zet ik de appelflappen in de oven. Hierna zijn ze klaar!

Ik maakte nog meer appelflappen op dezelfde manier, aangezien 30 appelflappen niet in een keer in mijn combimagnetron gaan. Op de slider hieronder zie je nog meer foto’s.

Wat kan er eventueel anders?

Wat betreft dit artikel: Ik had het eindresultaat een stuk mooier op foto kunnen zetten. Net als de prachtige foto’s van Laura. 😉 Dit neem ik zeker mee naar volgende maand.

Wat betreft de bereidingswijze:  Ik vond de kaneelsuiker op de appelflappen te donker, de smaak is er niet minder op, maar de volgende keer doe ik alleen suiker erop. Daarnaast had ik best veel moeite om de appel in partjes te snijden, zelfs met de appelsnijder. Inmiddels heb ik deze ook niet meer omdat we hem eigenlijk heel weinig gebruiken en ik moet wel heel veel kracht zetten bij het snijden van een appel.

Wat bij mij ook niet zo goed ging, is dat ik het bladerdeeg te lang buiten de vriezer had liggen, dus de laatste twee appelflappen waren mislukt. Het bladerdeeg was te zacht om mee te werken. Dit kun je oplossen door de plakjes eventjes terug in de vriezer te leggen.

En als laatste: Ik was vergeten mijn kruk erbij te pakken zodat ik tussendoor even kon zitten.

De kinderen op de buitenschoolse opvang hebben lekker gesmuld! Laura, bedankt voor je lekkere recept!

Waar loop jij tegen aan bij het koken en bakken? Stel je vragen in de comments! 

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

26 gedachten over “Appelflappen van Laura’s Bakery”

 1. Dank je voor het recept en de tips! Ik hou ook van koken en heb een beperking, dus tips om dingen makkelijker te maken vind ik altijd interessant. Kan die keukenmachine echt blokjes snijden?! Ik wist niet dat dat kon. Mijn keukenmachine maakt eerder pulp. Ook lekker in de appelflap, maar voor andere dingen misschien minder handig. 😉

  Beantwoorden
  • Graag gedaan, daarom ben ik ook deze rubriek begonnen! Het recept is van Laura’s Bakery. Hij blokjes snijden, maar dit is wel een extra accessoire die je los moet kopen. Met appel gaat het goed, maar het gaat niet met alles. Wat je ook kunt doen is plakjes snijden en vervolgens deze verticaal in de machine stoppen. De grove rasp gebruiken of grof proberen te hakken. ☺️

   Beantwoorden
 2. Die zien er heerlijk uit Rosita!

  Zelf houik ook erg van koken en bakken maar moet met zo veel allergieën rekening houden dat recepten van het Internet vaak niet kunnen.

  Maar dit recept wel en dus ga ik deze ook zeker een keer maken. Ook leuk om dan een keer mee te nemen als verrassing.

  Liefs

  Beantwoorden
 3. Leuk om te lezen. Alleen die foto op de vroege ochtend…krijg er honger van hihi.

  Ik heb dan geen beperking zelf, maar onze beperking met bakken zt erin dat ik mijn handen nodig heb om te gebaren naar mn mannetjes. Er is daardoor al regelmatig n kom beslag over de grond heen gevallen….Ik neem er gewoon echt te weinig tijd voor.

  Beantwoorden
 4. Zij heeft altijd zulke heerlijke recepten. Goed dat je het koken op deze manier benaderd, daar kunnen anderen ook weer van leren denk ik. En ik vind ze er goed uit zien hoor. Sterker nog, heb gelijk trek haha!

  Beantwoorden
 5. Goed hoor om lekker te blijven koken ondanks je beperkingen. Ze zien er heerlijk uit en ik kan mij voorstellen dat iedereen er van gesmuld heeft, Ben benieuwd naar je volgende recept

  Beantwoorden
 6. Ze zien er heerlijk uit! Ik ruik hier al bijna de geur. Ik vind appelflappen ook heerlijk en gebruik er vaak m’n eigen recept voor. Maar deze lijkt veel makkelijker, dus ga ik ook proberen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie