ergotherapie

Bezoek revalidatiearts 5 oktober 2016

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Gisteren had ik een afspraak met de revalidatiearts  in de Sint Maartenskliniek (heel toevallig op Wereld CP dag).

Het gaat vergeleken met een paar maanden terug, stukken beter. Waar ik tijdens de vorige afspraak nog erg verdrietig was, omdat mijn stage was gestopt, weet ik nu, dat het juist een goede beslissing geweest is om te stoppen omdat ik anders tegen een burn-out aan zou lopen. Ook het schrijven voor mijn weblog, geeft mij veel energie.  De dokter vond het goed om te horen.

Sinds ons vorige gesprek let ik er meer op waar ik nu tegenaan loop. Zo “blokkeer” ik in stresssituaties en ook als dingen ergens anders liggen dan waar ik dat verwacht. Voorbeeld hiervan is: Dat ik de trein moest halen, mijn fiets niet op slot kreeg, bijna vergat in te checken en hulp nodig had met instappen. Op zo’n moment heb ik totaal geen overzicht van wat er allemaal gaande is. Als resultaat daarvan ben ik nu de sleutel van mijn fietsslot kwijt.  Nog een voorbeeld is, dat ik gisteren naar het ziekenhuis ben geweest en van alles mee had, eten, drinken, laptop en telefoon, maar dat ik mijn portemonnee thuis ben vergeten. Ook vraag ik vaak dingen dubbel doordat ik gewoon niet meer weet dat ik die vraag al eerder had gesteld en wat het antwoord daarop was. De dokter zei dat dit inderdaad bekende problemen zijn, waar mensen met Cerebrale Parese tegen aan kunnen lopen.

Vragen

Het was een gewone controle, maar omdat ik binnenkort ga beginnen met mijn revalidatie, had ik nog een aantal vragen voor de dokter:

  1. Sinds 14 juli sta ik op de wachtlijst. Hoe lang duurt het nog ongeveer voor ik kan beginnen? De wachtlijst duurt momenteel echt 5 maanden. Er zijn veel aanmeldingen, dus voor mij duurt het nog ongeveer 2 maanden.
  1. Hoe ziet het revalidatietraject er uit? Het traject begint met een gesprek met de revalidatiearts. En twee weken lang afspraken om te kijken hoe ik er nu voor sta. Daarna wordt er overlegd hoe ze mij kunnen helpen. Dit duurt ook ongeveer twee weken en dan begint het echte traject waarin ik allerlei onderzoeken en gesprekken krijg.
  1. Wat voor begeleiding krijg ik tijdens mijn revalidatie?  Tijdens de revalidatie word ik begeleid door een Ergotherapeut, maatschappelijk werker en een psycholoog.
  • De maatschappelijk werker kijkt met mij naar wat het voor mij betekent dat ik bepaalde dingen wel en niet kan, wat dat betekent voor mijn studie en toekomstige baan en hoe ik het beste  hiermee kan omgaan, praktisch gezien.
  • De ergotherapeut, kijkt hoe ik daar met mijn beperkingen mee kan omgaan en nog beter kan leren mijn energie te verdelen.
  • De psycholoog kijkt naar mijn sterke en zwakke kanten en wat voor gevolgen dat heeft (Neuropsychologisch onderzoek).
  1. Wat houdt een Neuropsychologisch onderzoek in? Dit houdt in dat de psycholoog echt kijkt naar waar mijn sterke kanten en zwakke kanten zitten. Een neuropsychologisch onderzoek is ook voor iedereen verschillend. De psycholoog beslist ook pas wat voor onderzoek ik krijg, na de eerste twee weken.
  1. Hoe lang duurt het revalidatietraject? Het hele traject kan 4 of 6 of 10 weken duren afhankelijk van wat de hulpvragen zijn en hoe het traject verloopt. Dus dit is nu nog niet te zeggen.

Psycholoog

De revalidatiearts vond het ook erg goed dat ik al zo bezig ben met aan mezelf te werken. Dit doe ik al door een psycholoog te bezoeken. (Deze psycholoog kijkt naar andere dingen dan de psycholoog in het ziekenhuis.) En dingen te bekijken en te onderzoeken als onderwerp voor dit weblog.

Ik vertelde ook dat de psycholoog en ik werken aan mijn onzekerheid. Gisteren vertelde de psycholoog dat ik in gesprekken juist heel krachtig overkom, maar non-verbaal straal ik dus iets heel kwetsbaars uit. De dokter bevestigde dit en we proberen nu aan mijn non-verbale communicatie te werken.

Het was weer een erg prettig gesprek in het ziekenhuis en ik kijk uit naar het revalidatietraject! Ik ben erg benieuwd hoe dat zal verlopen en wat ik daar allemaal ga leren.

Plaats een reactie