Moeder

De dag dat ik moeder werd

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Begin dit jaar schreef ik een gastblog over moeder worden als je spastisch bent. Verder had ik op mijn eigen blog hier nog geen aandacht aan besteed. Maar ik kreeg regelmatig vragen over moeder worden als je een beperking hebt. En aangezien ik laatst als ervaringsdeskundige aanwezig was op de Landelijke dag Cerebrale Parese, wil ik toch wat dieper in gaan over moeder worden met CP (of een andere beperking.)

Moeder worden

Aan moeder worden, had ik nooit gedacht. Tot ik in 2006 ongepland zwanger werd. Het kindje laten weghalen wilde ik niet, maar hoe zou ik ooit voor een kindje kunnen zorgen? In 2006 was ik een van de weinige vrouwen met een beperking, die een kind kreeg. In het ziekenhuis, was ik de eerste die met een hulpvraag over hoe je het beste voor een baby kon zorgen.

De keuze of ik thuis of in het ziekenhuis wilde vallen, was snel gemaakt. Vanwege mijn drain en de cerebrale parese, moest ik in  het ziekenhuis bevallen. Dit in verband met mogelijke complicaties tijdens de bevalling. Ik koos ervoor om te bevallen in het Radboudumc in Nijmegen.

Ziekenhuis

Ik ging in het begin wekelijks naar het ziekenhuis toe. Niet alleen voor controles bij de gynaecoloog, maar vooral voor ergotherapie. Ik moest namelijk allerlei vaardigheden leren:

  • Hoe draag ik een baby met een arm?
  • Hoe verschoon ik een baby?
  • Eten geven. Hoe doe ik dat?
  • In bad doen? Kan ik dat zelf?

En dat leerde ik met een pop. Geen geavanceerde, die net echt leek. Nee, een Baby Born pop. Deze pop moest ik dan met een hand dragen, omkleden, verschonen, eten geven en in bad doen.

Ik koos ervoor om het geslacht van te voren niet te verklappen. Iets wat toen best gebruikelijk was. Ik wilde me graag laten verrassen. Het maakte me ook niet zo veel uit wad het werd. Wel zou ik een meisje lastiger vinden om te verzorgen dan een jongetje, vanwege de haren.

Zwangerschap

Mijn zwangerschap verliep prima. Ik kon voor het grootste deel gewoon lopen. De drain was wat gevoelig en ik heb hier een extra controle voor gehad. Er moest een CT-scan worden gemaakt, maar dat kon natuurlijk niet, vanwege de straling. Dus kreeg ik een MRI. Maar gelukkig was er niks mis met mijn drain.

Aan het einde van mijn zwangerschap, werd lopen te vermoeiend en te pijnlijk. Ik leende een rolstoel van de thuiszorg, zodat ik mezelf wel kon verplaatsen.

Omdat ik zelf erg klein en tenger ben, zou ik een keizersnede krijgen. Maar de baby was wel erg klein voor de duur van de zwangerschap. Ik moest extra in de gaten gehouden worden, maar gelukkig was de baby zo klein, dat ik gewoon op de natuurlijke manier kon bevallen.

Wel vroeg ik me af hoe het zat met de pijn en mijn spasme. Want hoe gaat dat als je spieren verkrampen door de pijn? Ik zou dus een ruggenprik krijgen tegen de pijn. Dit werd ook overlegd met de neurochirurg, vanwege de drain.

Bevalling

Omdat ik mee deed aan een onderzoek naar te kleine baby’s, werd ik ingeleid toen ik precies 37 weken zwanger was. Ik moest me ’s morgens op 9 januari 2007 melden in het ziekenhuis, waar ik via een infuus een bepaald stofje kreeg toegediend, die de bevalling opwekte.

De hele dag had ik last van weeën, het was nog niet zo heftig dat ik pijnstilling nodig had. Ik kon de pijn goed aan, door van tijd tot tijd een warme douche te nemen. Pas ’s avonds werd het te veel en kreeg ik de ruggenprik. Niet veel later braken mijn vliezen en begon de bevalling. Dit heeft de hele nacht geduurd. Vroeg in de ochtend op 10 januari 2007 is mijn zoon geboren. Een heel klein, maar gezond jongetje!

Voor iemand in mijn omstandigheden, had ik een hele goede bevalling. Geen complicaties of andere dingen. Wel moesten we nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven om aan te sterken. Op grond van mijn beperking mocht ik een week in het ziekenhuis blijven, maar omdat het zo goed ging, mochten we na 3 dagen alweer naar huis.

Tips:

Hulpmidden

Denk voordat je zwanger bent of tijdens de zwangerschap na over eventuele hulp en hulpmiddelen die je nodig zou kunnen hebben. Vanwege de aanvraag bij de ziektekostenverzekering en/of WMO, kost dit extra tijd.

Kraamzorg

Als je jezelf aanmeldt voor kraamzorg na je bevalling, kijk dan of je het maximale aan kraamzorg kunt krijgen en/of extra hulp. In mijn geval was dat 10 dagen kraamzorg.

Rolstoel of Krukken

Als je niet in een rolstoel zit, en slecht ter been bent en je net zoals ik moeite hebt met lopen. Leen een rolstoel of krukken bij de thuiszorg.

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay

Plaats een reactie