niks

De kunst van het niks doen

Categorieen:Life

2 reacties

Ik ben altijd druk voor mijn gevoel, altijd wel bezig met iets. Iets wat moet gebeuren, iets wat ik wil doen of als ik letterlijk niks doe, dan ben ik wel met iets bezig in mij  hoofd. Echt niks doen, doe ik eigenlijk bijna niet. En als ik eens echt niets doe, dan is dat heel raar. Ik voel me schuldig als ik niks doe en ik heb het gevoel alsof ik iets moet doen.

Niks doen goed of slecht?

Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom niks doen mij een slecht gevoel geeft. Het is niet zo dat ik nooit iets doe of mezelf niet nuttig maak. Dat doe ik wel degelijk. Het heeft een beetje een negatieve associatie, net als het hebben van geen werk.

Is het echt zo slecht om niets te doen?

Als je helemaal niks doet op een dag, terwijl je dat wel had moeten doen. Dan is dat niet echt handig. Maar wat je beter kunt doen is een hele dag bewust niks inplannen. Of juist zeggen als ik mijn taken voor vandaag heb gedaan, dan doe ik helemaal niks meer. En daarna dus bewust even helemaal niets doen.

Het effect van niets doen

Niets doen kan twee effecten hebben:

  • Een lusteloos en onvoldaan gevoel. Dit gevoel krijg je meestal als je nog allerlei dingen moet doen, maar waar je je op de een of andere manier niet toe kunt zetten. Of wanneer de verveling toeslaat. Ik heb dit soort dagen en momenten regelmatig, wanneer geen energie heb omdat ik slecht heb geslagen of gewoon een slechte dag heb.
  • Een relaxt en uitgerust gevoel. Dit gevoel krijg je wanneer je bewust er voor kiest om eens niets te doen.

Helemaal niks doen?

Als je dan eens een moment niet inplant. Wat “doe” je dan? Ga je lekker bankhangen? of even slapen? Of iets anders ontspannends?

  • Ik kies er dan vaak voor om lekker op de bank of met dit mooie weer in de tuin te zitten met een kopje thee. Vaak doe ik mijn koptelefoon op en luister naar relaxte muziek op Spotify.
  • Op de bank liggen en een mindfullness oefening of mediteren kan natuurlijk ook.
  • Of je favoriete serie op tv kijken.
  • Of naar het strand of zwembad, sauna enz.

Wat je ook “doet”. Het gaat er om dat je even helemaal niks hoeft en lekker kunt ontspannen.

Hoe zorg jij ervoor dat je even helemaal niets doet?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

2 gedachten over “De kunst van het niks doen”

Plaats een reactie