Veerpont Brummen

Welkom in Brummen – TAG

Categorieen:Tips and tricks

22 reacties

Ik vond deze TAG (vragenlijst) op de blog van Northflix. Zij vond het een leuk idee om op deze manier haar woonplaats Drachten te promoten. Ik vond het ontzettend leuk om te lezen en het inspireerde mij om hem over te nemen om over Brummen te schrijven.

 

Wie ben je en wat is je connectie met Brummen?

Ik ben Rosita, schrijver en bedenker van Rulesbyrosita.nl. Brummen is mijn woonplaats. Oorspronkelijk kom ik uit Amsterdam en ben via Oss voor de liefde naar Brummen verhuisd. Dat is nu zo’n 3,5 jaar geleden.

Het grappige is dat ik bijna altijd moet uitleggen waar Brummen precies ligt. Het is dan ook geen stad, maar een klein dorp aan de rand van de Veluwe, vlakbij de IJssel. Het dorp ligt in de gemeente Brummen, waarvan Eerbeek de grootste plaats is en Brummen met 8454 inwoners het op een na grootste dorp in de gemeente. In totaal wonen er 20850 mensen in de gemeente Brummen.

Brummen op Google maps. Nu weet je waar het ligt!

Wat maakt Brummen een fijne (woon)plaats?

Het dorp Brummen is een heel mooi dorp met mooie oude gebouwen. Met kerst misstaat het niet op een kerstkaart. In Het dorp en de gemeente staan de meest mooie landhuizen, waarvan Kasteel Engelenburg wel de bekendste is, maar er zijn er nog veel meer. Daarnaast is de omgeving prachtig groen, met aan de ene kant de Veluwe en aan de andere kan de IJssel en de Achterhoek.
Ik reis graag met de trein en gelukkig heeft Brummen ondanks dat het niet groot is, een treinstation, waar de sprinter van en naar Wijchen en Zutphen stopt. Hierdoor kun je makkelijk naar steden als Arnhem en Zutphen. Daarnaast is er nog het station Voorst-Empe in Empe.
De belangrijkste winkels en voorzieningen, zoals scholen huisarts en apotheek zijn aanwezig. Ik vind het fijn dat er een kleine supermarkt op loopafstand is van mijn huis. Zutphen 10 minuten rijden hier vandaan. Hier heb je een ziekenhuis, winkels en zit mijn zoon op school.
Met Pinksteren wordt in Brummen het Pinksterfestival gehouden. Een hele leuke markt waar je allerlei boeken , kunt en andere dingen kun kopen. Ook zijn er theatervoorstellingen en is er vanalles te doen in het dorp. Er komen jaarlijks heel veel mensen op. Erg gezellig dus!
Het Marktplein in Brummen met kerst.

Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen? En wat irriteert je?

Ik mis goed openbaar vervoer om de belangrijkste plekken in de gemeente te kunnen bereiken. Er zijn gelukkig buurtbussen, maar deze sluiten niet echt aan op elkaar en de trein. Ook zijn ze niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking (daar rijdt er een soort regiotaxi voor genaamd PlusOV). Toch vind ik het fijn dat er een buurtbus is. Gelukkig heb ik mijn fiets!
Daarnaast mis ik winkels. Lekker winkelen is er niet bij in Brummen. Gelukkig zit er wel een Blokker, een Primera en nog een paar winkels. In Eerbeek zit er een kleine Hema, daar vind je wel meer winkels.

Als de winkels dicht zijn, kun je nergens meer pinnen. Ze hebben de enige automaat die aan de buitenkant zat weggehaald vanwege de angst voor plofkraken, maar als het goed is, komt er een nieuwe.

 

Wat vind je het mooiste gebouw?

Moeilijke vraag: want er zijn zoveel mooie gebouwen. Ik denk dat ik Kasteel Engelenburg en het gemeentehuis van Brummen het mooiste vindt. Eigenlijk kan ik niet echt kiezen, dus ik noem ze maar allebei.

De eerste foto is het gemeentehuis van Brummen en de tweede foto is Kasteel Engelenburg.

 

Wat vind je de mooiste plek?

Nog zo’n lastige vraag, maar de mooiste plek denk ik tot nu toe vind ik Cortenoever. En dan het uitzicht op de IJssel. Daar kun je trouwens ook het pontje naar Bronckhorst nemen, de kleinste stad van Nederland. Maar ook de omgeving van Hall vind ik prachtig.
Cortenoever

Wat vind je de lelijkste plek?

 Lastig, Brummen zelf is mooi, De andere dorpen ook. Eerbeek is het minst mooi vanwege de industrie. Ik denk dat ik dan maar de industrie van Eerbeek kies. Het is wel weer iets waar Eerbeek om bekend staat: De papierfabrieken.

Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Brummen?

Koffie drink ik het liefste thuis, maar als ik ergens een bakje thee zou drinken, zou ik dat op het terras van ’t Kromhout op het Marktplein doen op een warme zomeravond. En als het koud is, ga ik gewoon lekker binnen zitten. De sfeer bij ’t Kromhout vind ik erg prettig. Ze noemen zichzelf de woonkamer van Brummen en zo lijkt het wel als je binnen zit.

Wat is de leukste plek om te lunchen?

Als ik buiten de deur lunch, ga ik meestal ergens in Zutphen wat eten of waar ik dan ook ben. Ik ben nog nooit in Brummen ergens wezen lunchen. Ik weet wel dat je bij ’t Kromhout, De Reuvershoeve en The Gallery kunt lunchen.

Waar ga je graag uit eten?

Ik vind het eten bij ’t Kromhout erg lekker, maar ik heb ook heerlijk gegeten bij De Heideroos in Eerbeek.
Plekken waar ik nog graag eens wil eten zijn het pannenkoekenrestaurant De Reuvershoeve en Tante Blanche.

Stel: Je wandelt door Brummen en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?

Dan haal ik een ijsje bij bakkerij Jolink. Zij zijn pas begonnen met ijs verkopen, dus wanneer je er precies terecht kun voor ijs, weet ik niet. Maar ze hebben allerlei lekkere smaken. Verder kun je bij de verschillende snackbars terecht voor een ijsje.

 

Wat is je favoriete winkel?

Ik winkel niet zo heel veel, maar mijn favoriete winkel in Brummen is Sol Luna. Dat is een winkel waar ze trendy gebruikte kleding en fairtrade cadeautjes verkopen. En wat ik al zei, de Spar is op loopafstand, erg fijn als je nog iets nodig hebt.  Om echt te winkelen ga ik naar Zutphen, daar zitten de grote winkelketens.

Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest in de gemeente Brummen, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?

Ik zou een ritje met de stoomtrein van Dieren via Eerbeek naar Apeldoorn willen maken. Lijkt me een hele bijzondere ervaring om in zo’n oude trein te zitten. Ook leuk om met kinderen te doen. Je kunt bijvoorbeeld van Apeldoorn naar Dieren met de stoomtrein en in Dieren met de boot naar Zutphen. In Zutphen kun je dan de gewone stoptrein naar Apeldoorn nemen. En zo heb je een prachtig rondje in de omgeving van Brummen gemaakt.

Stel: Je krijgt familie/vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen Brummen/de gemeente Brummen ontdekken. Wat laat je ze zien?

Ik zou mijn familie de omgeving van Brummen laten zien en het dorp zelf wat ik al schreef het dorp is erg mooi en de omgeving ook. Als mijn ouders bij mij zijn vinden ze het leuk om erop uit te gaan en de omgeving te bekijken.

TAG

Dit was mijn allereerste TAG op de blog! Een TAG is een vragenlijst die bloggers kunnen invullen ter inspiratie. Ik vond het erg leuk, maar ook best lastig omdat het allemaal zo vanzelfsprekend is. Je hangt namelijk niet elke dag de toerist uit in je eigen stad of dorp. Dus Northflix bedankt voor deze leuke TAG! Ik zou het leuk vinden als Carmen en Anouk deze TAG zouden invullen over hun woonplaats!

Ben jij wel eens in Brummen geweest? Wat vind jij van Brummen? 

Bron cijfers: Gemeente Brummen

22 gedachten over “Welkom in Brummen – TAG”

 1. Wij kampeerden vroeger vaak op de Veluwe, maar ik ben nooit in Brummen geweest.
  Jammer, want het ziet er mooi uit.
  De stoomtrein die jij noemde… Jeugdsentiment!
  Die kwam langs de camping en dan legden we wel eens stuivers op de rails om ze te laten pletten.
  We hebben er ook een keer een ritje meegemaakt. Super tof!
  Bedankt voor het invullen! Ik neem je mee in het overzicht!

  Beantwoorden
 2. Zutphen ken ik wel, en vind ik erg leuk. Brummen associeer ik als een dorpje dat daar vlakbij is : ) Maar ik ben er nog nooit geweest eigenlijk. Het klinkt leuk! En fijn dat je makkelijk in Zutphen en Arnhem kunt komen vanaf daar.

  Beantwoorden

Plaats een reactie