It’s all about the money: Een blog over geld + tips!

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

12 reacties

Vandaag een onderwerp, waar ik de laatste tijd goed mee bezig ben: Geld. Ik ben altijd wel iemand geweest, die dat makkelijk uitgeeft, maar nooit zo dat ik er echt in de problemen door raakte. Nou ja, 1 keer eigenlijk wel. Gelukkig is dat opgelost en heb ik daar van geleerd.

Nu vond ik het weer eens tijd om de focus te leggen op hoe ik met geld om ga. Van sparen is maar weinig terecht gekomen en ook dat vind niet goed van mezelf. Tijd om eens orde op zaken te stellen.

Wat zijn mijn valkuilen wat geld betreft?

Om eerlijk te zeggen, kan ik best makkelijk geld uitgeven. Maar ik zorg hierbij er wel voor dat ik niet in de financiële problemen kom.

Ik heb ooit een nieuwe bank gekocht op afbetaling. Toen de bank geleverd kon worden. Bleek dat ik het helemaal niet kon kopen op afbetaling. Ik moest toen een flink bedrag aan annuleringskosten betalen, maar dat vond ik te duur. Ik sprak af met de winkel dat ik elke maand een bepaald bedrag kwam aanbetalen in de winkel. Acht maanden lang betaalde ik met mijn laatste geld een bedrag aan voor mijn bank, tot deze helemaal was betaald. En zo gezegd zo gedaan. Ik had mijn bank, maar daar heb ik maanden lang voor kromgelegen. Het was wel een goede koop, want de bank heb ik nu al zo’n 10 jaar en nog steeds is hij in goede staat en erg mooi. Je begrijpt wel, dat deze bank pas de deur uit gaat als ie helemaal versleten is.

Ik heb mijn lesje geleerd.

Ik koop dus nooit meer zoiets op afbetaling en mijn bank herinnert me daar elke dag aan. Toch wil ik binnenkort mijn abonnement verlengen. Ik ben al druk aan het sparen om daarbij ook een nieuwe telefoon te kopen. Een klein deel van mijn telefoon, zal ik elke maand extra bij mijn abonnement betalen. Ik heb hierbij voor mezelf de volgende overwegingen gemaakt:

 • Het maandelijkse bedrag inclusief abonnement is niet hoger dan mijn huidige abonnement.
 • Het maandelijkse bedrag is klein en dus goed te overzien.
 • De rest van het geld heb ik bij elkaar gespaard, zodat ik daarmee mijn telefoon kan betalen.

Ik ga dus geen geld uitgeven, dat ik niet heb. Dat maakt voor mij het verschil, dat ik op deze manier wel mijn telefoon wil kopen. Toen ik mijn bank kocht, gaf ik geld uit, dat ik dus eigenlijk niet had.

In de afgelopen jaren heb ik door onder andere minimalisme geleerd om minder geld uit te geven. En ondertussen ben ik een echte saldo-check-ofiel geworden. Ik check mijn saldo namelijk meerdere keren per dag.

Bankpassen en geld

Opnieuw de focus

Ik blijf natuurlijk wel door sparen. Dit doe ik op twee manieren:

 1. Ik spaar elke maand automatisch een vast bedrag.
 2. Ik spaar kleine bedragen extra om toch mijn spaarrekening te kunnen spekken.

Tips

Zorg over overzicht

Maak een overzicht in Excel van al je vaste inkomsten en vaste lasten, een kasboekje of ander schriftje werkt natuurlijk ook. Zo weet je precies welke inkomsten en vaste lasten je elke maand hebt en hoeveel je te besteden hebt. Om elke maand je financiën bij te houden, kun je dit overzicht kopiëren en aanvullen met je inkomsten en uitgaven van die maand. Mij helpt het om al mijn uitgaven een andere kleur te geven, als deze zijn betaald. Spreek met jezelf af om elke week even je financiën bij te werken.

Download hier het overzicht (Excel) dat ik gebruik.

Saldo naar een tiental.

Ik leg steeds kleine bedragen in op mijn spaarrekening. Dit doe ik door mijn saldo naar een tiental te brengen. Bijvoorbeeld: Mijn saldo is 245,74. Ik maak dan 5,74 euro over naar mijn spaarrekening, zodat het saldo op mijn rekening 240,00 is. Dit doe ik elke keer als er iets van mijn rekening is betaald. Natuurlijk zorg ik er wel voor dat ik dat ook daadwerkelijk kan missen. Dit werkt als je internetbankieren gebruikt omdat je dan het actuele saldo van je rekening kunt zien.

Spaardoelen

Tegenwoordig kun je bij de meeste banken een of meerdere spaardoelen instellen. Dit helpt je om het doel voor ogen te houden, waar je voor wil sparen.

Buffer

Zorg voor een buffer op je spaarrekening. Een buffer is extra geld, dat je kunt gebruiken wanneer je onverwachte grote uitgaven moet doen. Bijvoorbeeld je kapotte wasmachine of koelkast vervangen of je auto laten repareren. Hier kun je berekenen, hoe groot je buffer moet zijn.

Potjes

Maak voor verschillende uitgaven een apart “potje” met een vast budget per maand. Bijvoorbeeld een rekening, waarop het geld voor de boodschappen staat, of een vast bedrag wat je per maand tankt. Ook zou je voor jezelf zakgeld kunnen geven voor random kleine uitgaven, zoals het pakken van een terrasje of die mooie kleur nagellak bij de drogist enz.

Aparte portemonnee

Gebruik een aparte portemonnee om pasjes in op te bergen, waar mee ge makkelijk geld uit kan geven. Berg in die portemonnee je creditcard, pasjes van andere rekeningen, e.d op en laat deze thuis. Hierdoor ben je minder vaak geneigd deze te gebruiken.

Inplannen

De meeste rekeningen betaal ik via automatische incasso, maar soms krijg ik gewoon een rekening die ik apart moet betalen. Als het even kan betaal ik deze rekening gelijk, maar lukt dat niet, dan plan ik deze rekening in, via internetbankieren, voor wanneer ik het geld wel heb. Dan wordt ie op die datum betaald.

Wishlist

Maak een lijstje van de dingen die je graag wil hebben. Het werkt het zelfde als een boodschappenlijstje, dat ervoor zorgt dat je minder impulsaankopen doet en je gefocust blijft op de dingen die jij graag wil hebben. Op mijn Wishlist staat bijvoorbeeld: Een nieuwe telefoon, 3 jeans en waterdichte oordopjes om muziek mee te luisteren.

Wat zijn jouw tips om goed met geld om te gaan?

12 gedachten over “It’s all about the money: Een blog over geld + tips!”

 1. Ik heb het geluk dat we het op dit moment breed genoeg hebben en niet zo heel erg op de centen hoeven te letten. Sparen doe ik automatisch, maar geen vast bedrag. Bij mij is het zo ingesteld dat er vlak voordat mijn salaris gestort wordt, er 200 euro op mijn rekening blijft staan en de rest naar de spaarrekening gaat. En we hebben een lage hypotheek in verhouding met ons salaris, dat scheelt al zoveel.

  Beantwoorden
 2. Leuke tips! Wat ik tegenwoordig vaak doe is inderdaad met potjes werken, dat werkt echt super voor mij, zeker een potje voor boodschappen en stappen hebben mij behoorlijk wat inzicht om mijn uitgaven laten zien..

  Saartje

  Beantwoorden

Plaats een reactie