Wereld

Een mooiere wereld begint bij jezelf toch?

Categorieen:Life

10 reacties

Zondagochtend 29 januari. Ik lig in bed. Ik ben net wakker en kijk op mijn telefoon. Mijn Twitter en Facebook staan vol met berichten over de nieuwe maatregelen die in de VS zijn ingevoerd. Bepaalde maatregelen die tegen al mijn principes ingaan.

Maatregelen

Dingen waar iemand in Nederland helemaal achter staat. Iemand die het niet erg vindt om bepaalde groepen mensen uit te sluiten. Deze leiders doen in mijn ogen precies hetzelfde als bepaalde groeperingen in het Midden-Oosten.En nee, ik noem bewust geen namen, dat verdienen deze “leiders” niet. Denk maar aan: Jeweetwel en Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden uit Harry Potter.

Maatregelen die me bang maken. Bang omdat ik vind dat je geen mensen mag uitsluiten, zoals dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde.

Ik lees daarna weer een prachtig artikel van Bianca. Een blog, waar ik het gewoon helemaal mee eens ben. Een blog waarin zij oproept om niet op dergelijke figuren te stemmen. Ik wil, net zoals Bianca, jullie te vragen om in maart te gaan stemmen tegen deze haat.

“What is done cannot be undone, but one can prevent it happening again.” – Anne Frank

Vol hoofd

Ik merk dat mijn hoofd vol zit door al dit nieuws en heb niks anders bij de hand dan mijn mobiel. Ik open de WordPress app en begin mijn langste bericht ooit geschreven op mijn mobiel te typen (geen aanrader overigens). Een bericht, recht uit het hart. Ik vraag me af: Horen dit soort berichten over haat en het uitsluiten van mensen wel thuis op mijn blog, waarop ik het juist heb over positiviteit, inspiratie en geluk? Nee, maar ik wil ook niet doen alsof dit soort dingen niet bestaan en mij niet raken. Ik beschik namelijk ook over de nare eigenschap mij dingen erg aan te trekken en ik merk dat ik mezelf ook wil uitspreken. En ergens vind ik ook, dat ik het ook moet doen, juist omdat het kan.

Een mooiere wereld

Bij deze wil ik graag stil staan bij een paar mensen die voor mij een ware inspiratie zijn en de wereld op hun manier mooier hebben gemaakt. Ik denk namelijk dat we in een tijd als deze wel stil moeten staan bij de dingen die wel wel hebben in plaats van hetgeen wat we niet willen en hetgeen wat slecht en negatief is.

Malala Yousafzai

Malala is een kinderrechtenactiviste uit Pakistan. Ze werd bekend toen ze op elf-jarige leeftijd onder een pseudoniem een weblog bijhield voor de BBC. Op 9 oktober 2012 werd er een aanslag op haar gepleegd. In 2014 kreeg Malala de Nobelprijs voor de vrede voor haar werk als kinderrechtenactiviste. De documentaire He named me Malala is een aanrader om te zien.

“When the whole world is silent, even one voice becomes powerful.”- Malala Yousafzai

Anne Frank

Anne Frank is bekend geworden doordat zij een dagboek bijhield toen ze ondergedoken zat met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helaas heeft ze de oorlog niet overleeft. Na de oorlog bracht haar vader haar boek Het Achterhuis uit.

“Think of all the beauty still left around you and be happy.” – Anne Frank

Mahatma Ghandi

Mahatma Ghandi zette zich in voor geweldloosheid als middel voor revolutie. Hij was een van de grondleggers van het moderne India. Ook was hij erg voor een verzoening tussen Moslims en Hindoes in India.

“You must be the change you wish to see in the world.” – Mahatma Gandhi

Martin Luther King

was een Amerikaanse dominee in de jaren ’50. Hij was een van de bekendste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hij werd bekend in door zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten in de jaren ’50 en ’60. In 1963 hield hij zijn beroemde toespraak “I have a dream”. Hierin riep Martin Luther King op dat mensen niet op hun huidskleur maar op hun gedrag beoordeeld moesten worden. In 1968 werd hij doodgeschoten.

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character.”- Martin Luther King, Jr.

Rosa Parks

Rosa Parks was een Amerikaanse burgerrechtenactiviste. Ze is bekend geworden doordat ze in 1955 weigerde achterin de bus te gaan zitten. In die tijd mochten alleen blanke mensen voor in de bus zitten.

“Each person must live their life as a model for others.” – Rosa Parks

Jij

Ook jij kunt de wereld een stukje mooier maken. Als ik het kan en de bovenstaande mensen ook, kan jij het ook. Hoe?

 • Wees dankbaar voor alles wat je hebt. Kijk eens naar de dingen die je wel hebt in plaats van niet. En hoe fijn het eigenlijk is om in een land als Nederland te leven. We hebben een goede gezondheidszorg, kunnen naar school, we zijn veilig.
 • Help een ander. Eigenlijk een soort win-win situatie. Iemand die hulp nodig heeft, krijgt hulp en jij haalt er voldoening uit om een ander te helpen.
 • Gun een ander dat wat jij hebt. Een ander wil ook in een veilig land leven en de kans om iets van zijn of haar leven te maken.
 • Wees aardig. Tegen iedereen. Elk mens heeft liefde nodig. zonder liefde zijn we nergens. Van haat en angst is niemand goed geworden.
 • Geef het goede voorbeeld.
 • Geef je mening (op een nette manier, zonder te bashen) en sta erachter. Begin eens met “ik vind….”
 • Gebruik je stemrecht en ga naar het stembureau. Die mensen daar bijten echt niet en je stem is anoniem. Vul een stemwijzer in, als je niet weet op wie je moet stemmen. Je kunt zelfs blanco stemmen, als je het nergens mee eens bent. Dit is beter dan niet stemmen.
 • Wees je bewust van bovenstaande en deel dit bericht.

Hoe maak jij de wereld een stukje mooier?

 

10 gedachten over “Een mooiere wereld begint bij jezelf toch?”

 1. Hi! Wat heb je een mooie blog en wat heb je deze mensen mooi uitgelicht. Ik ben het helemaal met je eens., wees dankbaar met de dingen die je hebt. Dankjewel voor dit stukje bewustwording.

  Beantwoorden
 2. Mooi geschreven! Ik ben het 100% met je eens. Mensen beseffen gewoon niet dat een betere wereld al bij jezelf begint. Denk inderdaad aan een Malala (ik kan me het bericht dat op haar geschoten is nog zo goed herinneren) of Anne. Ik vond het daarom ook erg inspirerend om het geboortehuis van MLK te bezoeken. Maar ook een Michelle Obama vind ik een inspirerend persoon.

  En dat je ook invloed hebt, door bijvoorbeeld te gaan stemmen. Mensen die zeggen; ik stem niet, want het helpt toch niet. Ik kan me daar best aan ergeren. Prima, maar het zijn ook de mensen die achteraf het meeste klagen. En dat recht tot klagen vervalt in mijn ogen op het moment als je niet besluit te stemmen.

  Ik kan me zo kwaad maken om de huidige berichten in het nieuws vanuit de andere kant van de wereld. Lamdem toegang tot een land ontzeggen, bijvoorbeeld. Ik word er echt woedend van. Waar ik dan wel weer blij van word, is dat je ziet dat de wereld van zich laat horen. En dat je niet alleen staat in die gedachten, is erg prettig en zo belangrijk.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je uitgebreide reactie! 😀 Malala, Anne Frank , MLK, Rosa Parks en Ghandi, waren de eerste personen die in mij opkwamen, toen ik het artikel schreef., maar er zijn zoveel meer inspirerende mensen, inderdaad Michelle Obama (en haar man), maar ook Nelson Mandela bijvoorbeeld.
   Mooi he? Hoe mensen toch in opstand komen tegen zoiets. Ik denk ook wel dat dit soort dingen mensen laat nadenken over wat er nu echt belangrijk is.
   Stemmen vind ik ook heel belangrijk, ik zeg het ook elke keer als ik ga stemmen en wat een ander ermee doet, moet hij zelf weten, maar ik hoop altijd dat mensen toch gaan. Op deze manier kun je namelijk echt invloed uitoefenen. Wel is het even uitzoeken waar je dan precies op gaat stemmen.

   Beantwoorden
 3. Ik ga altijd stemmen, al heb ik zoals Sheila zegt, wel vaak het idee dat het niets uithaalt. De mensen in de regering doen toch wat hun zelf het beste uitkomt. Maar ik heb nooit een stem moment overgeslagen.

  Beantwoorden
  • Heel goed dat je toch gaat stemmen. In Nederland is het eigenlijk niet mogelijk dat een partij z’n hele verkiezingsprogramma uit kan laten komen, want er moet eigenlijk altijd wel een coalitie gevormd worden met een of meerdere partijen.

   Beantwoorden
 4. Prachtig geschreven Rosita. Erg inspirerend! Ik woon sinds kort in Amerika, ik meende in een land van vrijheid te wonen. Een land met de slogan “Where dreams come true” zou beter moeten weten. Alle dagen wacht ik met een klein hartje het nieuws af, benieuwd wat ‘Jeweetwel’ nu weer gezegd heeft. Wanneer ik echter een blog zoals deze lees krijg ik weer hoop en ga ik met een positief gemoed de dag weer verder. Bedankt Rosita!

  Beantwoorden
  • Dankjewel en graag gedaan! Wat fijn om te lezen dat deze blog jou hoop geeft en inspireert, dat vind ik erg bijzonder. Hopelijk valt het voor jou allemaal wel mee in Amerika, maar ik kan me voorstellen dat het niet prettig is. Succes!

   Beantwoorden
 5. Mooi geschreven, Rosita. Kan je zeggen dat ik trouw ga stemmen en ondanks dat ik weet dat politiek iets is van compromissen en je het nooit iedereen naar de zin kan maken, word ik wel steeds teleurgesteld.
  Ik snap dat verkiezingsbeloftes niet altijd waar gemaakt kunnen worden, maar pas dan de retoriek aan. Gil niet zo van de daken. Zeg niet: We gaan dit doen, we gaan dat doen. Maak je plannen bekend, maar hou daar dan de realiteit bij voor ogen. En dat is, dat “jouw” partij het niet alleen voor het zeggen heeft. (Wat mssn maar goed is ook). En dat je dus soms zal moeten inbinden of toegeven.

  Beantwoorden
  • Dankjewel Wim. Mooi gezegd! Politiek is mooi, maar lastig. Elke partij heeft zijn eigen ideeën. En men kiest wie het voor het zeggen heeft. Helaas zorgt dat ook voor heel wat teleurgestelde mensen. (Mij ook) En het is maar goed dat het in Nederland bijna onmogelijk is dat een partij het voor het zeggen heeft.

   Beantwoorden

Plaats een reactie