Rosita op de traplift, een update. hulpmiddelen stigma en beeldvorming Mijn traplift, ook technologie waar ik niet zonder kan.

Een traplift is niet alleen voor oude mensen

Categorieen:Life, Persoonlijk

2 reacties

“Een traplift? Nee, dat is voor oude mensen. Ik kan zelf prima traplopen”, zei ik tegen mijn ergotherapeut, toen ik net in Brummen kwam wonen. Ik ging in een rijtjeshuis wonen. In eerste instantie dacht ik dus dat ik ondanks mijn cerebrale parese wel zonder traplift kon.

Een traplift is een goede keuze, niet alleen als je oud bent en de trap niet goed meer op kunt, maar ook als je zoals ik jong bent en vanwege je handicap of chronische ziekte niet goed trap kunt lopen. En een traplift maakt het mogelijk dat mensen langer thuis wonen in hun eigen huis.

Dus besloot ik toch maar voor een traplift te gaan. Ik heb die van mij via de WMO in bruikleen. Maar dat is niet voor iedereen een optie. Een ander alternatief is een traplift van Smienk Trapliften. Zij bieden nieuwe trapliften aan, maar ook gereviseerde tweedehands trapliften tegen een betaalbare prijs.

Waarom een traplift?

Mijn ergotherapeut raadde mij een traplift aan, aangezien:

 • Traplopen, mij veel moeite en energie kost,
 • Ik heel vaak de trap op en af moest,
 • Als ik moe ben, de kans op vallen groter is en ik niet de trap meer op kan,
 • Een kind heb, die ik moet verzorgen en opvoeden en die er geen rekening mee houdt dat mama niet zo makkelijk traploopt,
 • Ik geen spullen, zoals een wasmand met was, of andere dingen mee kon nemen op de trap, hierdoor was ik veel meer afhankelijk van mijn vriend of anderen, die spullen voor mij naar boven of naar beneden brachten. Dit kwam mijn zelfstandigheid niet ten goede.

Smienk Trapliften

Bij een traplift draait het niet alleen om gebruiksgemak, maar ook om de veiligheid. Ook dat staat bij Smienk Trapliften voorop. Omdat Smienk verschillende soorten en merken trapliften verkoopt, hebben ze er altijd een die aan jouw wensen voldoet. Dit in tegenstelling tot een traplift via de WMO. Ze zorgen ervoor dat de lift perfect past op jouw trap en ook zorgen ze voor het onderhoud.

Het onderhoud is belangrijk aangezien de veiligheid voorop staat. Daarom gaat hij ook best langzaam. Niet altijd even handig, maar wel veilig. Daarom worden trapliften ook regelmatig nagekeken door een monteur.

Mijn tip: zorg ervoor dat de rails van de traplift schoon blijft, dan komt er minder vuil in de motor, daardoor heb je minder kans op storingen.

Verschillende soorten trapliften

Smienk Trapliften verkoopt meerdere soorten trapliften voor:

 • rechte trappen,
 • trappen met een bocht,
 • trappen met meerdere bochten,
 • binnenbochten,
 • buitenbochten,
 • honden,
 • rolstoelen,
 • blinde en slechtziende mensen.
Mijn traplift.
Mijn traplift.

Mijn traplift

Zoals ik al schreef heb ik een traplift via de WMO. Hij is van Handicare, een merk dat ook wordt verkocht door Smienk. Ik kreeg mijn lift dus vanwege bovenstaande redenenen. Ik had geen keuze in het merk en ook niet voor het type stoel. Wel kon ik de kleur kiezen. Ik koos voor een grijze stoel en een witte rails omdat dat mooi bij ons interieur past.

Wensen

Als je een traplift koopt of krijgt, dan worden eerst de maten van de trap opgemeten, zodat de rails van de traplift perfect op jouw trap past. Ook wordt er gekeken naar wat jij nodig hebt en of je nog andere wensen hebt. Voor mij was het handig dat de bediening links zat en dat hij een automatische draaifunctie heeft. Als ik boven kom, draait de lift automatisch, zodat ik er makkelijk af kan stappen.

Aanpassingen op de trap zelf

Toen ik mijn traplift kreeg, moesten er nog verschillende dingen aangepast worden op de trap. Zo is de trapleuning verplaatst naar de binnenkant van de trap, zodat anderen toch een trapleuning hebben. En ook moest de deur van de meterkast aangepast worden omdat de rails voor de deur zit. Dit hebben we allemaal zelf gedaan.

Rails

De rails zit in de buitenbocht, heeft 3 bochten en onderaan de trap zit een extra stuk rails, zodat mijn lift netjes tegen de muur staat. Ik kan mijn traplift op 3 plaatsen “parkeren”: Bovenaan de trap, in de onderste hoek en onderaan de trap bij de muur. Hier worden ook de accu’s opgeladen.

Bediening

Ik bedien mijn traplift via het pookje op de linker leuning. Daarnaast zitten er boven- en onderaan de trap afstandsbedieningen om de traplift te bedienen als je er niet op zit. De traplift werkt trouwens niet via het pookje als hij is ingeklapt. Dit is vanwege de veiligheid. Ook stopt de traplift automatisch wanneer er iets op de trap ligt. Als de traplift halverwege stopt dan gaat hij piepen. Ook zit er standaard een gordel zodat je er niet af kunt vallen, handig als je zoals ik een verstoord evenwicht hebt.

Met de Dyson V10 op de traplift.
Met de Dyson V10 op de traplift.

Storingen

Ik heb in het verleden meerdere storingen gehad, waardoor hij het helemaal niet meer deed. Er komt dezelfde dag nog een monteur om de traplift te repareren. Omdat ik dezelfde storingen bleef houden, heeft de leverancier een paar jaar geleden de motor vervangen en sindsdien heb ik geen storingen meer. Net zoals alle trapliftleveranciers biedt Smienk 24/7 hulp bij storingen.

Zelf traplopen?

Ik heb mijn traplift nu 5 jaar en sinds ik hem heb, loop ik bijna geen trap meer in huis. Dit doe ik omdat ik mijn beperkte energie beter voor andere dingen kan gebruiken. Natuurlijk loop ik zelf de trap af in noodgevallen omdat dit sneller is en hierbij gelden ook dezelfde redenen bij het gebruik van een gewone lift in noodgevallen.

Ik kan nu veel meer zelf in huis. Ik neem de wasmand mee, maar ook de stofzuiger of andere spullen. Spullen leg ik vaak op mijn schoot of ik gebruik de wasmand of een tas hiervoor, zodat er niks valt.

Nu denk ik er dus heel anders over: een traplift is niet alleen maar voor oude mensen of staat niet voor dingen niet (meer) kunnen, maar het maakt me mobiel, het geeft me vrijheid en zelfstandigheid.

Hoe zorg jij ervoor dat je overal in huis kunt komen of langer thuis kunt blijven wonen?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Smienk Trapliften. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Een aanvraag bij de WMO is maatwerk. Bij elke gemeente gelden andere regels. Mijn ervaring met de WMO is geen garantie dat iemand in een soortgelijke situatie ook in aanmerking komt voor soortgelijke voorzieningen. Zie voor meer informatie de uitgebreide disclaimer.

2 gedachten over “Een traplift is niet alleen voor oude mensen”

 1. Ik kan me best voorstellen dat het even een stap was om toch voor een traplift te gaan, maar je hebt duidelijk de juiste keuze gemaakt! Heel fijn dat zoiets zo’n verschil kan maken voor jou. Kun je die energie alvast voor wat leukers gebruiken dan trap lopen 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie