Ouder worden met cerebrale parese

Ouder worden met Cerebrale Parese Wat merk ik?

Categorieen:Life, Persoonlijk

4 reacties

En dan heb ik het deze keer over de leeftijd en niet over het krijgen van kinderen. Ouder worden met cerebrale parese is zo’n onderwerp waar nog niet zo heel vaak over wordt gesproken. De aandacht voor CP richt zich namelijk nog steeds voornamelijk op kinderen. Ik had er zelf ook nooit zoveel mee, aangezien ik nog maar 35 ben. Maar ook ik ontkom niet aan het proces van ouder worden. En ook ik begin hier en daar wat dingetjes te merken, die wel eens met ouder worden te maken zouden kunnen hebben.

Ouder worden met Cerebrale Parese

Vroeger, als kind had ik veel meer energie. Ik kon nog best een eind lopen en allerlei dingen doen. Pijn had ik eigenlijk niet. Wel droeg ik al spalken. Zonder spalk zou het lopen wel vermoeiender zijn. Nu merk ik wel dat langere afstanden lopen niet mer heel goed gaat. Ik krijg op een gegeven moment een stekende pijn in mijn liezen. Meestal rechts, maar soms ook links of aan beide kanten van mijn lichaam. Dit is een teken dat mijn lichaam overbelast is. Vorige week heb ik 950 meter gelopen, maar het was erg pijnlijk. Ik dacht, dat ik het wel kon lopen. Het was namelijk maar een halte met de bus. Achteraf denk ik nu: “Had ik nu maar de bus genomen.” Daarom neem ik het liefste mijn driewielfiets mee, als het kan. Dat ging die dag helaas niet, vanwege de tijd. Vandaag moet ik weer naar dezelfde locatie en heb ik meer tijd. Dus hopelijk lukt het vandaag wel om mijn fiets mee te nemen. En anders neem ik maar de bus. Ook niet ideaal vanwege de afstand naar de locatie en dat ik trap moet lopen. Maar het is beter dan de hele afstand lopen.

Geldt dat voor iedereen?

Dit is voor iedereen natuurlijk weer anders. Bij iedereen is CP weer anders, dus ook hoe makkelijk zij zich bewegen, hoe het ouder worden gaat of hoe de conditie is. Ondanks dat ik regelmatig fiets, ben ik niet echt een sportief type. Ik kan mij voorstellen dat als je CP hebt en aan sport doet, dat je dan minder vermoeidheid en/of pijn ervaart. Maar of dat echt zo is, weet ik niet. Ook heb ik ooit gehoord dat iemand met cerebrale parese of een andere handicap sneller last van ouderdomsklachten krijgt, dan het lichaam van iemand zonder CP. Dit omdat het lichaam, anders belast wordt. Op de website ouder worden met een beperking van de Bosk, lees je hierover en worden er tips en adviezen gegeven.

Vaatdoek

Ik merk bij mezelf voornamelijk dat ik sneller pijn krijg bij het lopen en meer last heb van vermoeidheidsklachten. De hele week voel ik me al slap en moe. Ik probeer echt om de dingen die ik thuis moet doen te doen en naar mijn afspraken te gaan. Toch ontkom ik er niet aan om een paar afspraken af te zeggen omdat ik te moe ben om te gaan. Het is echt zoeken naar een balans in de dingen die ik moet en wil doen. Ik moet echt prioriteiten stellen nu. Zelfs bloggen is best een dingetje nu. Fysiek vergt het weinig, maar mijn concentratie is ver te zoeken door de vermoeidheid. Ik probeer elke dag even te slapen, maar ook dat is geen succes, aangezien hiernaast gerenoveerd wordt. Ik doe het er maar mee en probeer zoveel mogelijk rust te pakken. Wel probeer ik elke dag wel iets te doen, zodat ik het gevoel heb dat ik wat heb gedaan, anders voel ik me helemaal moe en energieloos. Bewegen is wel heel belangrijk als je een beperking hebt en ik merk soms ook wel dat ik daar juist meer energie van krijg. Ook daarin is het goed om een balans te vinden. Even een stukje fietsen of zelfs stofzuigen geeft me al wat energie omdat ik dan toch in beweging ben. Natuurlijk pas ik wel op dat het weer niet te veel wordt, anders ga ik mezelf weer overbelasten.

Ik denk ook dat dit voor iedereen geldt of je nu wel of geen handicap hebt. Bewegen is sowieso belangrijk. En helemaal als je ouder wordt. Maar als je een handicap hebt, kun je wel eerder klachten ervaren.

Ervaar jij sneller ouderdomsklachten door je handicap?

Afbeelding van Marco Massimo via Pixabay.

4 gedachten over “Ouder worden met Cerebrale Parese Wat merk ik?”

 1. Of het de ouderdom is, geen idee.
  Maar mijn spierkracht is langzaam achteruit gegaan. ( spastische tetraplegie)
  Nu net geen 40 en buitenshuis in een rolstoel.

  Beantwoorden
 2. Hoi Rosita heel herkenbaar kom zelf nu langzamerhand voor de keuze te staan om minder te moeten gaan werken werk nu nog fultime maar dat gaat me lichaam niet echt lang meertrekken. Ben nu 45 en tot op heden niet echt veelhinder onder vonden van me cp. Al lijkt hij nu dubbel zo hart de schade inte halen

  Beantwoorden
  • Vervelend om te horen. Je fysieke belastbaarheid veranderd ook als je ouder wordt. Dat is denk ik bij iedereen zo, alleen bij CP verloopt het sneller heb ik het idee.

   Beantwoorden

Plaats een reactie