Een goed gelukte selfie los

Je druk maken: hoe laat je het los?

Categorieen:Tips and tricks

4 reacties

Deze week merk ik heel duidelijk dat ik behoefte heb aan duidelijkheid. Ik ben iemand die daar trouwens veel behoefte aan heeft. Als ik niet zeker weet hoe de vork in de steel zit, dan kan ik het ook maar moeilijk loslaten. Dat merkte ik ook bijvoorbeeld toen ik bezig was met de AVG-wetgeving toe te passen op mijn blog. Ik maakte me er best druk om of ik alles wel goed had gedaan, maar na gesprekken met anderen, waaronder Raymond en Ben, kan ik het gewoon naast me neer leggen en kan ik nu zeggen dat ik er echt klaar mee ben. Laatst kreeg ik wel een reactie, waar ik enorm onzeker van werd of het allemaal wel goed zo is, maar ook dat laat ik maar los, want

Meer als je best kun je niet doen.

En dat heb ik voor mijn gevoel ook gedaan. Ik heb op meerdere plekken op mijn blog aangegeven dat je gegevens opgeslagen worden en linkjes naar mijn privacyverklaring geplaatst, om maar duidelijk te zijn.

Hoe laat je iets los?

Ik kan me dus best druk maken om allerlei dingen. Soms terecht, maar vaak ook onterecht. Die AVG bijvoorbeeld. Het is wel een ding inderdaad, ik kan me er best druk om maken en dat heb ik ook gedaan, maar het is ook weer niet iets om wakker van te liggen zeg maar.

Je druk maken om dingen is niet echt fijn. Het zorgt voor stress en je bent zelf waarschijnlijk niet op je alleraardigst. En vaak is het niet eens nodig om je druk te maken. Vaak heb je jezelf er alleen maar mee. En de ander zit er echt niet mee. Maak je je druk om een bepaald project? (zoals ik met de AVG?) realiseer je dan, dat je je best doet en je er alles aan gedaan hebt om het goed te doen en dat moet gewoon goed genoeg zijn. Niemand is perfect en dat wordt meestal ook niet verwacht. Niemand is perfect.

Wat mij helpt:

Praten

Als ik me druk maak ergens over of me erger aan dingen, wil ik er altijd over praten. Ik moet het gewoon kwijt aan iemand anders, die het begrijpt. Vaak geeft hij of zij een ander inzicht waardoor ik ga inzien dat het echt niet nodig is om me zo druk te maken.

Maatregelen

Maak je je druk om iets waar je iets aan kunt doen? Pak het aan, ga het oplossen, vraag hulp of praat erover. Er zijn altijd wel mensen die jou kunnen helpen. Zo vroeg ik laatst de NS en mijn vriend om hulp omdat ik anders niet meer thuis kwam met mijn fiets. De NS zette mijn fiets met een brug de trein in en mijn vriend en een paar andere reizigers tilden mijn fiets uit de trein, eenmaal op het station aangekomen, waar geen brug en NS-personeel was.

To do lijstje
Een to do lijstje voor de AVG

Overzicht

Soms maak ik me druk om iets wat ik moet doen, maar wat me niet duidelijk is. Weer als voorbeeld de AVG: Ik zag daar zo tegenop en maakte me druk omdat het niet duidelijk was, wat ik allemaal moest doen. Toen ik eenmaal overzicht had gecreëerd, door een lijstje te maken, ging het stukken beter.

Zoek afleiding

Wanneer je je druk maakt om iets waar je niks aan kunt veranderen, dan moet je dat echt loslaten. Denk hierbij aan situaties als Ga iets doen wat je leuk vind. Ga muziek luisteren, spreek af met je vrienden en vriendinnen. En je zult zien, dat je hetgeen waar je je zo druk om maakte, los hebt gelaten. En dat je eigenlijk niet snapt waar je je nou zo druk om maakte.

Ben jij ook een druktemaker? Hoe laat jij de dingen los?

4 gedachten over “Je druk maken: hoe laat je het los?”

  1. Ik ben er ook zo één hoor. Alhoewel ik me niet zo druk maak om de AVG, doe ik dat wel om mijn werk. Sinds de meivakantie ben ik voor 50% ziek gemeld en nu zie ik van alles in de soep lopen… Maar met mijn korte werkdagen red ik het niet om alles op mijn manier te doen, dus moet ik het toch echt uit handen geven.

    Beantwoorden
    • Dat snap ik! Werk heeft ook iets meer prioriteit, dan de AVG, hoewel die ook belangrijk is natuurlijk. Ik gebruikte de AVG ook meer als voorbeeld omdat dit mij de afgelopen tijd best bezig hield. . Hopelijk lukt het je om het uit handen te geven en je niet zo druk te maken. Wel lastig. Succes ermee!

      Beantwoorden

Plaats een reactie