Kerst favorite

Van kerststress naar een relaxte kerst: 9 tips!

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

De laatste dagen kom ik het woord kerststress wel erg vaak tegen op sociale media en in artikelen op internet. Het is kerst en dat hoort juist leuk te zijn. Wat is het eigenlijk?

Kerststress is een vorm van stress in verband met alle sociale verplichtingen rond de feestdagen. Zo moeten we bij de familie op bezoek, er moet een boom staan, het huis moet er gezellig uitzien inclusief feestelijk gedekte tafel. Er moeten cadeautjes worden gekocht, laten we niet vergeten dat Sinterklaas net is geweest die ook al flink wat cadeautjes heeft uitgedeeld. We moeten er zelf netjes uitzien, met feestelijke kleding en noem maar op.

Ik ga je vertellen hoe ik de feestdagen vier en hoe je een relaxte kerst kunt vieren.

De feestdagen hier in huis.

Elk jaar halen we onze kunstkerstboom van zolder en versieren we deze. We hebben een bak met versieringen voor in de boom. En meer niet. Dit jaar zijn we bij familie. We hebben een fijne familie, waar eigenlijk al die verplichtingen er niet toe doen. Zo geven we geen cadeautjes, maar eten we gezellig samen. Er wordt ook niet heel uitgebreid gekookt. Sinterklaas hebben we dit jaar overgeslagen. Omdat we geen Sinterklaas meer vieren, doen we binnen ons gezin wel cadeautjes met kerst. Voor ieder een cadeautje. Als we thuis kerst vieren, vind ik het erg leuk om een kerstdiner op tafel te zetten, maar het moet ook weer niet te veel energie kosten.

Onze kerstboom

Tips voor een relaxte kerst

Die kerststress is eigenlijk helemaal niet nodig, ik geef je tips om de feestdagen rustig door te komen.

1. Overslaan

Je bent niet verplicht om de feestdagen te vieren. Wij hebben Sinterklaas overgeslagen. Mijn zoon gelooft niet meer in Sinterklaas en zelf hebben we er ook niet zoveel mee.Natuurlijk hebben we een surprise gemaakt voor op school. Alleen thuis hebben we er niks aan gedaan, geen cadeautje, geen schoen gezet. Wat een rust! Heb je nou niks met kerst of oud en nieuw? Sla het lekker over.

2. Feestelijke kleding

Je hoeft echt niet in de kou in je zwarte jurkje en je panty bij familie en vrienden op bezoek. In je joggingbroek hoef je niet aan te komen, maar er is niks mis met jeans, sneakers, een leuk truitje en wat make-up.

3. Kerstboom

Ook je kerstboom hoeft niet aan de laatste trends te voldoen. Hang in je boom wat je leuk vindt. Ik heb al jaren een kunstkerstoom, ooit in de uitverkoop gekocht bij de Hema. En de versiering komt overal en ergens vandaan. Elk jaar hangt onze boom vol met zilveren, witte en grijze kerstversiering. Het geeft een luxe uitstraling, het past bij ons interieur en wanneer er iets kapot gaat wordt er iets vervangen. Natuurlijk weer iets, wits, zilver of grijs. En alle versiering past in een bak, die speciaal daarvoor bestemd is. Je kunt ook kiezen voor iets anders dan een (kunst)kerstboom of het weglaten.

4. Kerstsfeer in huis

Persoonlijk vind ik mijn kerstboom sfeer genoeg geven. Er hoeft echt niks meer bij wat mij betreft. Als je er voor kiest om geen kerstboom neer te zetten, vind ik wat takken met ballen of een leuk kerststukje weer wel wat hebben.  Alles wat je neer zet met kerst, moet natuurlijk ook weer opgeruimd worden.

5. Kerstdiner

Het kerstdiner hoeft niet zo uitgebreid. Ik vind het zonde als er veel eten overblijft. Er zijn genoeg recepten, die niet zo moeilijk zijn en nee, je hoeft ook niet voor een heel weeshuis te koken. Ik vind het heerlijk om te koken, maar het mag mij niet te veel moeite kosten. Met onderstaande recepten maak je eenvoudig een 3-gangen menu:

 • Maak bijvoorbeeld deze paddenstoelensoep van Pauline als voorgerecht.
 • Deze vegetarische tomaten-cheddar taart van Chicks Love Food, lijkt mij echt heerlijk als hoofdgerecht. En hij heeft maar 5 ingredienten.
 • Als dessert is deze Eton Mess van Pauline een aanrader! Je hoeft natuurlijk ook niet alles zelf te maken.

6. Bring your own food and drinks

Het idee is dat iedereen zijn eigen eten en drinken meeneemt. Spreek wel van te voren af wie wat klaar maakt , anders zit je misschien zonder hoofdgerecht en zes toetjes. Dit is ook leuk voor de hapjes op oudejaarsavond.

7. Lootjes trekken

Wil je toch cadeautjes doen? Ga lootjes trekken. Net zoals met Sinterklaas, alleen liggen de cadeautjes onder de boom.

8. Oud en Nieuw

Ook op oudejaarsavond hoef je niet veel oliebollen te bakken. Zelf hou ik meer van appelflappen en appelbeignets. Het is zonde als het niet opkomt. Zorg ervoor dat er voor elk persoon een paar hapjes zijn. Niemand is de hele avond van alle hapjes aan het eten. En als extra kun je eventueel een schaal met toastjes neerzetten en salades erbij. Als het niet opkomt, kun je die een andere keer eten.

9. Vakantie

Wil je nou helemaal niks weten van alle drukte rond de feestdagen? Ga lekker op vakantie of boek een weekendje weg. Dan heb jij geen verplichtingen om je heen en vaak is alles wel geregeld, ligt er natuurlijk ook maar net aan waar je naar toe gaat. Rust  voor jou!

Fijne feestdagen!

Hoe vier jij de feestdagen?

 

2 gedachten over “Van kerststress naar een relaxte kerst: 9 tips!”

 1. Ik heb eerlijk gezegd helemaal geen stress, geniet al een aantal weken van de kerstboom en heb ook echt zin in de kerstdagen. Alleen de boodschappen… daar heb ik niet zo’n zin in maar stress? Nope niet hier 🙂 mooie boom! Mijn moeder heeft ook al jaren wit en zilver in de boom en glas.

  Beantwoorden
  • Boodschappen doen is inderdaad geen pretje zo. Ik ervaar ook geen stress, wij hebben verder ook geen verplichtingen ofzo, zoals je vaak ziet 🙂 Dankjewel! Jij hebt ook een prachtige boom :D. Ik heb deze kleuren ook al jaren, past mooi bij de rest.

   Beantwoorden

Plaats een reactie