Pijnklachten bij cerebrale parese

Pijnklachten bij Cerebrale Parese

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Vanaf mijn geboorte heb ik cerebrale parese. Als kind ging het eigenlijk wel goed. Ik kon flinke afstanden lopen, waarna ik achteraf wel moe was, maar ik kon het wel. Ook ging bewegen een stuk makkelijker. Maar naar mate ik ouder word, merk ik wel dat ik meer pijnklachten krijg.

Ik ben natuurlijk geen dokter, maar kan wel uitgaan van mijn eigen ervaringen.

Mijn pijnklachten bij CP

Op zich vallen mijn pijnklachten wel mee. Dat zeg ik niet om het te ontkennen of iets dergelijks. Ik weet van anderen dat zij wel medicijnen slikken of botox-behandelingen ondergaan om minder last van spasmes te hebben. Ik hoef dat allemaal (nog) niet en ik ervaar mijn spasmes niet als heel pijnlijk. Maar welke klachten heb ik wel?

Pijn bij het bewegen in de kou

Als het koud begint te worden, heb ik vaker pijn in mijn spieren. Bewegen gaat moeilijker omdat de spieren koud en stijf zijn. Dit probeer ik te verhelpen door mezelf warm te klede en na afloop een warme douche te nemen of onder een dekentje te liggen op de bank of in bed. Mijn handschoenen draag ik zelfs het hele jaar door wanneer de temperatuur onder de 18 graden is. Als ik op de fiets zit krijg ik namelijk snel pijn in mijn vingers.

Pijnklachten bij het buigen van mijn vingers

Ik heb vaak heel veel moeite om de vingers in mijn rechterhand te kunnen buigen. Ik kan het wel, maar op zo’n moment moet ik heel veel kracht zetten om mijn vingers te buigen. Het kost me zoveel kracht, dat dat juist pijn doet. Hetzelfde geldt wanneer ik mijn hand probeer te openen. Het lukt, maar pijn doet het wel. Deze pijn duurt maar even, dus er iets tegen slikken heeft gen zin. Wel draag ik om deze reden ’s nachts mijn handspalk, zodat de spieren in de vingers opgerekt worden en soepeler blijven.

Rugpijn

Deze pijn in mijn rug heb ik al heel lang. Vooral als ik veel heb gelopen, dan krijg ik ’s avonds als ik in bed lig pijn in mijn rug. Dit gebeurt als ik op mijn rug lig en ik me probeer te ontspannen. Ook heb ik regelmatig pijn in mijn rug als ik veel moet lopen en een zwaardere tas draag. Daarom draag ik het liefst een rugzak, waarbij ik zo weinig mogelijk mee probeer te nemen. Deze pijn probeer ik te voorkomen door mijn rug minder te belasten met zware spullen of een andere slaaphouding aan te nemen.

Kramp

Ik heb regelmatig kramp in mijn voeten. Dit komt vooral voor nadat ik me flink heb ingespannen. Ik had het vroeger bijvoorbeeld als ik als ik veel boodschappen deed en alles op de lopende band legde. Daarvoor moest ik heel snel mezelf veel inspannen en daardoor kreeg ik kramp. Daarom doe ik nu de grote boodschappen bij een supermarkt, waar ze zelfscankassa’s hebben. Dat scheelt mij een hoop energie en kramp. In andere situaties probeer ik mijn tenen op te rekken, waardoor de kramp weg gaat.

Ik heb ook wel eens kramp in mijn kuiten, ook daarbij probeer ik mijn spieren aan te spannen, zodat de kramp eruit gaat. Dit vind ik veel moeilijker dan bij kramp in mijn voeten. Deze kramp heb ik vooral ’s nachts. De kramp in mijn kuiten probeer ik te voorkomen, door goed te drinken. Nadat ik kramp in mijn kuiten heb gehad, houd ik wel een onrustig gevoel in mijn benen, dit gaat vanzelf weer over, maar fijn is het niet.

Pijn in het heupgewricht

Als ik veel moet lopen en vermoeid ben, krijg ik vaak pijnklachten aan de binnenkant van het heupgewricht. De pijn zit in de liezen, maar eigenlijk is dit dus het heupgewricht. Dit gaat over, wanneer ik rust neem. Vaak probeer ik deze pijn te voorkomen door mijn driewielfiets mee te nemen, wanneer ik weet dat ik meer dan 300 a 400 meter achter elkaar moet lopen en ik geen bus kan nemen. Of juist gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ook houd ik mijn tas zo licht mogelijk.

Dit waren al mijn cp-gerelateerde klachten, nogmaals, deze blog is geschreven vanuit mijn eigen ervaringen en geen medische informatie. Ik ben trouwens wel benieuwd of jullie je in deze klachten herkennen als je CP of een andere beperking of een chronische ziekte hebt. En als jullie nog tips hebben dan hoor ik die graag.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Plaats een reactie