Wajong

Wat de Wajong is en nu betekent voor mij.

Categorieen:Persoonlijk

1 reactie

Misschien heb je het wel gehoord: Het kabinet wil de Wajong versimpelen. Iets waar ik me de afgelopen weken behoorlijk druk om heb gemaakt, want sinds mijn 19e heb ik een Wajong uitkering vanwege mijn handicap. De harmonisatie van de Wajong, zoals het wordt genoemd, heeft ook gevolgen voor mij.

De Wajong?

Ondanks dat ik zelf een Wajong uitkering krijg, weet ik niet precies hoe het allemaal in elkaar zit. Ik zal het kort proberen uit te leggen:

Wajong staat voor Wet Arbeidsvoorziening Jonggehandicapten. Dit is een uitkering voor mensen die voor hun 18e arbeidsongeschikt zijn geworden. In mijn geval dus door de cerebrale parese die ik sinds mijn geboorte heb. Je hebt 3 verschillende Wajong regelingen:

  • De oude Wajong, krijg je als je de uitkering voor 2010 hebt aangevraagd. Ik val onder deze regeling.
  • Wajong 2010: deze regeling geldt als de uitkering tussen 2010 en 2015 hebt aangevraagd.
  • Wajong 2015: geldt als je deze na 2015 hebt aangevraagd.

Verschillen

Er zitten een aantal verschillen tussen de verschillende regelingen. Ik vind het erg lastig om deze verschillen goed te benoemen, maar een verschil is bijvoorbeeld dat je met de oude Wajong nog in aanmerking komt voor studiefinanciering. De focus ligt bij de nieuwe Wajong-regelingen op het vinden en houden van werk, bij de oude Wajong is dit minder. Sinds de Wajong 2015 is het vrij lastig om in aanmerking te komen voor een uitkering, wanneer je niet in aanmerking komt voor een Wajong, kun je (misschien) in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Dit is onderdeel van de participatiewet, die in 2015 is ingevoerd.

Het UWV gaat over de Wajong en bepaalt of hiervoor in aanmerking komt. Als je volgens het UWV helemaal niet in staat bent om te werken krijg je 75% van het wettelijk minimumloon (WML). Als dat dus wel kunt en dus arbeidsbekwaam bent, krijg je 70% van het WML. De hoogte van de uitkering en of je ervoor in aanmerking komt, wordt bepaald door in hoeverre je arbeidsongeschikt bent. De Wajong is persoonlijk en de hoogte is niet afhankelijk van het inkomen van bijvoorbeeld je partner Dit in tegenstelling tot de bijstand.

Wat het voor mij betekent

Mijn uitkering is erg belangrijk voor mij. Het is mijn inkomen en zorgt ervoor dat ik financieel niet helemaal afhankelijk ben van mijn partner. Ik betaal er mijn eigen kosten van en die van mijn zoon. Daarnaast hebben mijn vriend en de vaste lasten verdeeld, wat voor ons het beste werkt.

Mijn uitkering is mijn zekerheid, mijn vangnet. Ik studeerde om vervolgens te kunnen gaan werken. Dit is mislukt. Maar door mijn uitkering, had ik wel mijn eigen inkomen, waardoor ik de tijd kon nemen om te revalideren en tot rust te komen. Want ik ben tijdens mijn studie jaren over mijn eigen grenzen heen gegaan. Ik zat tegen een burn-out aan.

Het klinkt misschien raar, maar de Wajong, geeft me een gevoel van onafhankelijkheid. Ik kan zelf bepalen wat ik met mijn leven wil en doe. Het geeft me de mogelijkheid om zelfstandig en onafhankelijk te zijn, iets wat ik heel belangrijk vind. Het stelt me instaat om goed voor mijn kind te zorgen. Maar ook om straks te beginnen met mijn studieschuld af te lossen. Dat kan ik ook makkelijker omdat ik samenwoon, als ik nog alleen had gewoond, was dit veel moeilijker geweest. Daar ben ik wel heel dankbaar voor.

Een van de fijnste dingen aan de oude Wajong vind ik dat ik recht had op studiefinanciering, zodat ik kon studeren en dat ik een beetje mag bijverdienen met bijvoorbeeld mijn blog. Bij de nieuwere regelingen kan dit (volgens mij) niet.

Nu beschrijf ik het allemaal heel positief, maar met maar 70% van het WML is mijn inkomen niet bepaald een vetpot. Ik hoef geen gekke dingen te doen, maar ik kan nu wel rondkomen. Dat was vorig jaar wel anders, toen ik nog geen goed overzicht had over mijn financiƫn.

Harmonisatie van de Wajong

Ik zou graag weer aan het werk willen, gewoon om echt mijn eigen geld te verdienen, mezelf nuttig te maken en om wat meer buiten de deur te komen. Als ik zou gaan werken, kan ik nooit zoveel werken dat ik daar van kan rondkomen, dus zou mijn salaris aangevuld moeten worden vanuit de Wajong.

Toch houdt het nieuws rondom de harmonisatie, me momenteel tegen. Waar ik in eerste instantie wel gemotiveerd was om te werken, juist omdat de oude Wajong mij de mogelijkheid gaf om mezelf te ontwikkelen en het wat rustiger aan te doen. Dit in tegenstelling tot de nieuwere Wajongregelingen. Ik wist waar ik aan toe was, het was voor mij duidelijk.

Met het wetsvoorstel is die duidelijkheid weg en weet ik niet of werken voor mij zal lonen. Het idee dat ik niet weet of ik meer dan het WML zal kunnen gaan verdienen, is erg demotiverend om te gaan werken.

Van 3 regelingen, naar 1 regeling.

Ik snap wel dat ze de Wajong willen versimpelen. Het is ook allemaal erg ingewikkeld (zoals je hierboven kunt lezen), maar ik vind niet dat we er (weer) op achteruit moeten gaan, het zou juist in iedereen z’n voordeel moeten zijn. Als je steeds maar bezuinigt, motiveer je de mensen juist niet om te gaan werken. Mensen willen vasthouden aan de zekerheid en de veiligheid die ze nu hebben, ik ook. Dat wegnemen van extraatjes zoals het mogen 20% bijverdienen in de oude Wajong en andere regelingen, werkt averechts. Ik vind het wel mooi dat studenten nu ook weer in aanmerking kunnen komen voor de Wajong en dat wanneer werken niet (meer) gaat, je altijd kunt terugvallen op de Wajong.

Pin me niet vast op de bovenstaande info over de Wajong. Ik heb het geprobeerd uit te leggen, wil je nu precies weten wat het allemaal inhoudt, dan verwijs ik je door naar Wij Staan Op! of lees deze artikelen. De FNV heeft een mooi overzicht waar in staat wat in eerste instantie de plannen waren. Na het debat in de Tweede Kamer heeft Wij Staan Op! dit artikel geschreven, waardoor er voor mij een hoop duidelijk werd.

Afbeelding van www_slon_pics via Pixabay.

1 gedachte over “Wat de Wajong is en nu betekent voor mij.”

Plaats een reactie