De voorkant van het werkboek. structuurjunkie

Werkboek voor een structuurjunkie in spé #4

Categorieen:Life

Geen reacties

Na een hele lange tijd weer eens een update over het Werkboek voor een structuurjunkie in spé. Deze keer over hoofdstuk 4: Mail. Cynthia, de schrijfster, begint het hoofdstuk met, naar mijn mening, de juiste woorden: Mail is stom. En daar geef ik haar helemaal gelijk in. Zoals ze zelf zegt: er is niemand die denkt: “Wat fijn! Ik ga nu al mijn mails beantwoorden!”

Mail

Gelukkig heb ik geen overstromende mailbox en hoef ik niet elke dag tientallen mailtjes te beantwoorden. Toch vind ik het geen fijne klus. Vooral ook omdat het meeste aan mailtjes dat ik binnenkrijg spam is, dat verwijderd moet worden. Dit probeer ik gelijk te verwijderen. Maar ook omdat ik vaak nog even moet nadenken over wat ik terug moet schrijven.

Begin dit jaar schreef ik een blog over Inbox Zero. Dit is wel iets wat ik probeer na te streven. Maar ook dit is iets wat ik regelmatig erg lastig vind bij te houden omdat ik met veel mailtjes nog iets moet of dat de informatie, die erin staat relevant is voor iets wat ik moet onthouden.

Voor mij draait het, zoals bij zoveel dingen, het krijgen van overzicht over mijn mailbox.

Hoofdstuk 4

In hoofdstuk 4 geeft Cynthia je tips om meer inzicht en overzicht over je mail. Ze geeft tips over hoe je je mail efficiënt kunt afhandelen. Eerst krijg je inzicht in hoe vaak je met je mail bezig bent, met wie mailt, op welke nieuwsbrieven je bent geabonneerd (en adviseert je om je af te melden voor alle nieuwsbrieven) en wat voor mailtjes je vaak schrijft. Daarna geeft ze je handvatten en tips over alternatieve manieren van communiceren en hoe je je mailtjes op een voor jou prettige manier kunt afhandelen.

Ik vind de voorbeelden in het boek erg handig. Vooral het maken van een aantal standaard antwoorden, die je kunt kopiëren en plakken, als je ze nodig hebt. Ook de tip van Jorg Ruis over het afspreken van deadlines, zodat je weet, wanneer je de mail kunt afhandelen. Sowieso zijn deadlines voor mij erg handig.

Conclusie over hoofdstuk 4 van een Werkboek voor een Structuurjunkie in spé

Dit hoofdstuk is vooral handig als je veel mailtjes moet versturen en beantwoorden. Dat is in mijn geval minder. Toch staan er wel bruikbare tips en adviezen die ik kan gebruiken omdat ik toch regelmatig mails moet sturen of beantwoorden. Door met dit hoofdstuk bezig te zijn, ben ik wel weer meer gemotiveerd om mijn mailboxen weer op orde te krijgen en mijn mails (sneller) te beantwoorden.

Ondanks dat ik mailen niet heel leuk vind, vind ik het wel heel leuk om mailtjes van lezers te krijgen. Dus een mailtje sturen mag altijd! Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een mailtje van iemand, die helemaal blij werd van mijn blog. Dat is natuurlijk helemaal geweldig om te lezen!

Hoe kijk jij tegen het mailen aan? Is het jouw favoriete manier van communiceren? Of vind je het maar niks? 

Het boek is uitgegeven door Blossom Books en is te koop bij alle (grote en/of online) boekhandels in Nederland, waaronder Bol.com. Werkboek voor een structuurjunkie in spé kost € 24,99. 

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie