Opruimen, legosteentjes Orde scheppen in de Chaos

Mijn kind leren opruimen (en schoonmaken)

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

Van nature ben ik erg chaotisch. Opruimen vind ik erg moeilijk, als het heel veel is. Ik weet dan niet meer waar ik moet beginnen. Daarom probeer ik het opgeruimd te houden, zodat het niet een hele bende wordt. Dat gaat goed nu voor mezelf.

Omdat ik zelf heel erg chaotisch ben, vind ik het ook moeilijk om mijn zoon te leren op te ruimen. En als ik al niet weet hoe ik het moet aanpakken, hoe leer ik dat mijn zoon?

Ik vind het erg belangrijk dat de kamer van mijn zoon is opgeruimd omdat hij zo nel is afgeleid door rondslingerend speelgoed en omdat een rommelige kamer extra prikkels geeft.

Opruimen

Afgelopen vrijdag heb ik samen met mijn zoon zijn kamer opgeruimd en schoongemaakt. Dit wilde ik van de zomer ook al doen, maar daar waren we niet aan toegekomen. Deze keer pakte ik het ook anders aan. Ik vertelde mijn zoon dat we zijn kamer gingen opruimen en schoonmaken en wat er allemaal moest gebeuren. Namelijk: Alleen de spullen opruimen, die door de kamer heen slingerden, afstoffen, stofzuigen en dweilen. Dit schreven we op een blaadje.

Ook spraken we af hoe de kamer er uit moest zien als we klaar waren. Namelijk geen spullen op de grond, niks op het bankje en de kast. Alleen op het tafeltje mocht zijn wekker en een ding staan.  Dit vond ik belangrijk omdat spullen andere spullen aantrekken. Als we op meerdere plekken dingen zouden neerzetten, dan zou er weer meer spullen op die plekken komen te liggen en dat geeft weer afleiding en meer prikkels.

Samen keken we wat we nodig hadden. We namen de emmer met vloerwisser, twee plastic zakken, een doekje, allesreiniger (spray), vloerreiniger en de stofzuiger mee naar boven.

Beginnen

Als eerste begonnen we met alles wat rondslingerde aan speelgoed en andere spullen op te ruimen. Ik zette een timer voor 15 minuten, zodat het niet te lang duurt. Ook voor mijn zoon is opruimen lastig. Hij is snel afgeleid en speelt met het speelgoed wat hij moet opruimen. Net als ik heeft hij ook geen overzicht, daarom is het handig dat we op hadden geschreven wat er moest gebeuren.

Afspraken:

 • We spraken af, dat de oppervlakten zo leeg mogelijk moeten zijn. Dat geeft rust en een opgeruimd gevoel.
 • Ook spraken we af dat alle spullen een vaste plek moeten hebben, een plek dat hun “huis” is. En dat je die spullen na gebruik ook weer terug moet leggen.
 • En natuurlijk moet zoals altijd elke avond zijn kamer opgeruimd worden. Hoe minder rommel, hoe makkelijker het opruimen en eventueel schoonmaken is.

Eenmaal klaar met opruimen, gingen we afstoffen. Hij haalde een doekje over zijn halfhoogslaper en ik stofte de rest af.

Stofzuigen en dweilen

Daarna gingen we stofzuigen en dweilen. Mijn zoon wilde graag dweilen. Waarschijnlijk omdat hij het centrifugeren van de dweil in de emmer erg leuk vindt. De bedoeling was dat ik ging stofzuigen en dat hij achter mij aan dweilde. Dat ging minder goed. Maar uiteindelijk hebben we zijn hele kamer schoongemaakt. Tijdens het opruimen en schoonmaken merkte ik wel dat ik heel veel achter mijn zoon aan moest zitten  en dat ik best aan het mopperen was. Maar aangezien het ons toch gelukt was, ben ik erg trots op mijn zoon. Na afloop Bespraken we wat er beter kon en wat er goed ging. Ook maakte ik foto’s, zodat hij kan zien, hoe zijn kamer eruit moet zien, als het opgeruimd is.

Volgende keer?

Ik wil mijn kind meer betrekken bij het schoonmaken van zijn kamer. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat hij dat later ook moet kunnen. Ik vind zelfstandigheid erg belangrijk en daar hoort je leefomgeving schoonhouden ook bij. Zijn kamer wordt toch wekelijks schoongemaakt, dus waarom hem niet erbij te betrekken en hem iets laten schoonmaken en samen een gedeelte goed opruimen (elke week een ander gedeelte). En met z’n tweeën kan het ook heel gezellig zijn (als je niet hoeft te mopperen ;-)).

Volgende keer wil ik de voorbereiding echt volgens Geef me de Vijf doen. Dus alles heel specifiek maken, zodat duidelijk is, wat er moet gebeuren, hoe dat moet, wie wat doet, wanneer, waar en waarom. Dat zou het hele proces ook rustiger en sneller moeten maken. En ik wil van te voren de dingen klaar zetten, dus niet pas de emmer met water vullen na het stofzuigen.

Ik vond dat hij zijn bed heel goed had schoongemaakt en ik vond dat hij mij heel goed had geholpen ondanks dat ik flink achter hem aan moest zitten. Ik ben trots op mijn zoon!

Kleine klusjes

Naar mate mijn kind ouder wordt wil ik hem meer betrekken bij het huishouden, door hem kleine dingen te laten doen. Nu helpt hij met afruimen en ruimt hij zijn kamer op. Ik zou ook graag willen dat hij ook zou helpen met de vaatwasser in- en uitruimen, maar dat vind ik nog lastig om voorspelbaar te maken.

Hoe leer jij je kinderen mee te helpen in huis?

2 gedachten over “Mijn kind leren opruimen (en schoonmaken)”

 1. Ik vind dit best moeilijk omdat ik zelf zo’n hekel heb aan het huishouden en daarbij nogal precies ben in hoe ik het wil! Thuis hoefde ik vrijwel nooit klusjes te doen. Dat kwam pas toen ik het huis uit ging. En tijdens mijn werk in de horeca/catering. Af en toe dwing ik mijn zoon wel om te helpen maar ik hoop dat hij het ook een beetje vanzelf oppakt.

  Beantwoorden
  • Daarom probeer ik mijn zoon er ook meer bij te betrekken. En ook dat hij leert dat het er bij hoort. Ik hoop zo dat het lukt! Wij hoefden thuis ook vrij weinig te doen, maar daardoor ook niet goed geleerd hoe het wel moet.

   Beantwoorden

Plaats een reactie