ASS Lego Beperking opgroeien

Autisme bij ons thuis

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

 

“Huh? Autismeweek?” Dat is een week die helemaal in het teken van autisme staat, leg ik uit. Wil je me helpen? vraag ik. “Nee, saai!” zegt mijn zoon. En hij speelde weer verder met zijn Lego, waar hij aan verslaafd is, zoals hij dat zelf altijd zegt.

Ik had mijn zoontje gevraagd om mij te helpen met dit artikel, maar helaas, dat wilde hij niet. Omdat ik dacht dat hij het wel leuk vond. Dus niet. Ik schrijf dit artikel maar in mijn eentje. Mijn zoon heeft autisme zoals je al eerder hebt kunnen lezen. Maandag heb ik uitgelegd wat het precies is. Vandaag leg ik uit wat de gevolgen daarvan zijn voor mijn zoontje, ons gezin en welke dingen voor ons handig te gebruiken zijn.

ASS

Mijn zoon is mijn enige kind, zijn naam noem ik nooit op mijn blog. Ook deel ik geen foto’s van hem, vanwege zijn privacy. Hij was altijd al anders, dan andere kinderen. Ik dacht altijd dat het gewoon bij hem hoorde. Elk kind is uniek, toch? Bovendien kon ik hem ook niet vergelijken met andere kinderen, want ik heb ik er maar een. Totdat zijn gedrag moeilijk werd. Na een gesprek op school, heb ik besloten om hem te laten testen. Hij kreeg de diagnose ASS.

Zelf heb ik cerebrale parese, daarom vond ik het in het begin wel lastig dat mijn kind, ook ineens een beperking had. Ik heb het inmiddels geaccepteerd, hij is tenslotte door zijn diagnose niet ineens een ander kind geworden. En we hebben allebei een langzame informatieverwerking, hij heeft het als gevolg van ASS en ik heb het door de CP. Dat vind ik eigenlijk wel bijzonder.

Ik wist wel wat autisme was, uit de boeken tijdens mijn opleiding, maar echt een beeld had ik er niet bij. Totdat ik de documentaires Het beste voor Kees  en de regels van Matthijs zag. Er werd ons uitgelegd vlak na de diagnose, was ASS precies was. Omdat het thuis toch niet helemaal goed ging, zijn we doorverwezen naar Autimaat, waar we nu begeleiding van krijgen.

Autimaat

Bij Autimaat hebben we een soort cursus gehad, waarbij we nog meer leerden over ASS, wat geef me de 5 is en hoe je het kunt toepassen. Vervolgens leerden we het thuis toe te passen. We hebben geleerd hoe we een dagelijkse structuur kunnen aanbieden, duidelijk kunnen zijn, namelijk door op de 5 te gaan zitten en hoe we beter met hem kunnen communiceren en afspraken te maken door bijvoorbeeld dingen te tekenen, als dat nodig is, in plaats van ze gewoon te vertellen. Mensen met autisme zijn beelddenkers.

Voor de foto bovenaan dit bericht, wilde ik een foto plaatsen, van iets wat typisch mijn kind zou zijn. Dus had ik een helikopter en een paar poppetjes gepakt. Toen ik dat later vertelde aan mijn zoon, werd hij boos, omdat hij bang was dat ik wat had veranderd. Ik heb hem uitgelegd wat ik precies heb gedaan en daarna verteld dat ik niet meer zomaar aan zijn Lego zal komen.

Tips:

Sinds we bezig zijn om beter te leren omgaan met autisme, hebben we ontdekt was voor ons goed werkt:

Pictogrammen

We maken voor elke dag een schema, zodat mijn zoon weet wat hij wat hij op een dag allemaal moet doen. Dit geeft hem duidelijkheid en structuur. De pictogrammen halen we van de website Sclera.be. Hier kun je allerlei pictogrammen downloaden voor allerlei dingen en activiteiten. De schema’s printen we gewoon uit op papier, als er dan iets veranderd kunnen we dat aanpassen door er iets bij te tekenen of te schrijven.

Stukje van schema met picto’s

Tablet

Een tablet is niet alleen maar leuk om spelletjes op te spelen, maar ook om mijn zoontje bezig te houden als hij ergens op moet wachten. Bijvoorbeeld als hij met mij mee is naar fysiotherapie. Hij mag dan een spelletje spelen, terwijl ik bezig ben, of als we in een restaurant op ons eten wachten, is dit ook fijn, als het nodig is. Ook kan hij door rustig filmpjes te kijken ook even alle prikkels verwerken die hij allemaal heeft binnen gekregen. Tv kijken helpt hier ook tegen. Wat het precies is waarom kinderen met ASS rustig worden van tv kijken, weet ik niet meer precies. Maar het helpt enorm. Voor zijn verjaardag dit jaar kreeg mijn zoontje een nieuwe tablet. De oude was erg traag geworden en dus niet meer voorspelbaar.

Tablet

Tangle

Mijn zoontje heeft ook een tangle, deze gebruikt hij als hij op de taxi of trein moet wachten. Hij friemelt hier aan en heeft zo dan een bezigheid.

Tangle

Time-timer

Een Time-Timer is een klokje die de tijd visualiseert. Als het klokje aftelt, laat hij dat zien. Zo ziet mijn zoontje, hoeveel tijd hij nog heeft, voordat hij klaar moet staan voor de taxi bijvoorbeeld. Er zijn losse Time-timers te koop, maar wij gebruiken de app Kidstimer, die voor ons heel goed werkt.

Tandenborstel

Het tandenpoetsen is altijd een flink gedoe. Mijn zoontje vind het niet fijn, het geluid stoort hem. Toch laten we hem zijn tanden poetsen met deze borstel omdat er een klokje bij zit die de tijd bijhoudt en aangeeft waar hij moet poetsen. Dit helpt heel goed. Nu weet hij inmiddels wel dat het geluid er gewoon bij hoort.  Nu denk je misschien waarom gebruik je geen andere tandenborstel? Ik vind hand tandenborstels niet schoon genoeg poetsen, al helemaal niet wanneer iemand daar niet voor gemotiveerd is. Wel heb ik gekeken naar een stillere elektrische tandenborstel, maar deze trilde weer te heftig.

Elektrische tandenborstel

Wat voor andere tips heb jij nog die goed werken voor jou of voor jouw kind? 

Logo afkomstig van autismeweek.nl.

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Autisme bij ons thuis”

 1. Wat mooi om te lezen hoe je hem helpt en stimuleert om te functioneren in het dagelijkse leven.

  Mijn man werkt in de psychiatrie en heeft een vele jaren bij de afdeling jeugd gezeten. Diverse cliënten hadden daar autisme. Ik begreep dat je al een groot verschil maakt met je manier van communiceren. Die moet zo helder zijn, dat je er eigenlijk maar één antwoord op kan geven. En dat is natuurlijk veel moeilijker dan je zou denken, als je geen ervaring hebt. Zo vroeg zijn collega eens aan een cliënt hoeveel mensen hij buiten de groep zag (omdat de jongen nauwelijks sociale contacten had, buiten zijn begeleiders om), toen ze eens in een ruimte zaten voor een gesprek. Hij liep naar het raam om de mensen buiten te tellen :). Erg logisch, als je er over nadenkt :).

  Maar goed, terug naar jou. Mooi dus om te zien hoe jij met kleine dingen zo’n belangrijke basis van structuur neerlegt. En ik heb ook gelijk gelezen over jouw beperking. Ik kende de term nog niet. Ik denk dat je zoon dus al veel aan jou heeft, omdat je op bepaalde gebieden uit persoonlijke ervaring kan putten.

  Bedankt voor je leerzame blog!

  Beantwoorden
  • Ja dat is wel speciaal inderdaad. Wij hebben geleerd om zo duidelijk te zijn, dat je het moet kunnen tekenen. Haha dat voorbeeld is prachtig! Zo zie je hoe mensen met autisme dingen letterlijk kunnen nemen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie