blog

Onzekerheid part 3: de blog editie

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

26 reacties

Vroeger, dus voordat ik begon met bloggen was een een grijze muis. Een meisje, zo zag ik mezelf, die het liefste niet opviel en het liefste op de achtergrond bleef. Tijdens mijn opleiding was het ook altijd een terugkerend leerdoel in mijn Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP). Ik ben namelijk nogal onzeker van mezelf. Hierdoor vind ik het lastig om mezelf goed te presenteren en zelf op de voorgrond te treden. Toen ik net begon met mijn blog schreef ik al over mijn onzekerheid, Toen ging het steeds beter. Nu door alle recente ontwikkelingen, gaat het weer minder goed.

Waarom is mijn onzekerheid een probleem?

Het belemmert mij in alles wat ik doe, kort gezegd. Een groot gevolg van mijn onzekerheid is dat ik enorm kan piekeren over dingen. Zelfs over dingen waar ik me eigenlijk gewoon niet druk om hoef te maken.

Blog

In dit artikel wil ik graag mijn blog als voorbeeld nemen. Want ook hierover ben erg onzeker, ook al merken jullie daar waarschijnlijk weinig van. Ik vind dat voor mezelf wel een probleem, want daardoor laat ik misschien wel mooie kansen liggen.

Wat mij onzeker maakt:

 • Feedback van anderen. Het liefste zou ik iedereen tevreden willen houden. Dat kan ik helaas niet. Ik vind het ook belangrijk om juist mijn eigen ding te kunnen laten zien.
 • De inhoud van mijn blog. Ben ik wel uniek genoeg? Kan ik mezelf wel goed onderscheiden? Voegt het iets toe voor anderen? Is het wel leuk en interessant om te lezen? Is het niet te veel van hetzelfde?
 • Reacties van lezers. Oh jee nu sta ik op de voorgrond en men reageert erop. Dat betekent denk ik dat op een bepaalde manier invloed heb. Is dat goed? is dat niet goed? Heb ik nu een voorbeeldfunctie? Overigens heb ik nog geen negatieve reacties gehad, dus dat is positief.
 • Ik heb niet echt iets waar ik in uitblink, nou ja ik vind wel dat ik goed kan schrijven.
 • Youtube vind ik doodeng. Vloggen is een trend, maar ik vind het zo eng. Het terugzien en vooral horen van mezelf. Vreselijk. Ik vind het wel leuk om andere bloggers/vloggers te volgen, hoewel ik de voorkeur geef aan geschreven tekst.
 • Sowieso worstel ik nog steeds met het idee, dat ik nog steeds niet weet, wat ik wil qua werk en studie. Soms vraag ik me stiekem ook wel eens af: kan ik wat meer met mijn blog doen, dan alleen maar als hobby?

Wat mij enorm goed doet:

 • Ook weer de reacties van lezers, ik krijg een hoop lieve reacties van lezers, zowel op mijn blog als op Sociale Media.
 • Dat mijn blog wordt gelezen! Sommige mensen lezen zelfs alles! Dat vind ik echt bijzonder, aangezien er al zoveel blogs zijn.
 • Dat ik toch iets gevonden lijk te hebben wat bij me past. Ik vind het enorm leuk om te doen. Niet alleen het schrijven, maar ook alles erom heen, het technische gedeelte, fotograferen en uitzoekwerk.
 • Het contact met andere bloggers en mensen. Zo sta ik bijvoorbeeld in het boek Powervrouwen in beeld, waar ik enorm trots op ben. Wil je het boek kopen? Dat kan hier. Het boek ik prachtig geworden en ik ben blij dat ik hiermee ook een goed doel kan steunen. Daarnaast heb ik een hoop leuke mensen leren kennen via mijn blog.
 • Ik heb een bezigheid gevonden waar ik lekker mee bezig kan zijn ondanks ik nu veel thuis ben. Het brengt structuur aan in mijn leven.
 • Ik heb een missie met mijn blog. Ik wil graag laten zien dat het hebben van een beperking niet negatief hoeft te zijn, ondanks ik het zelf de afgelopen periode best zwaar heb gehad.

Girl on a mission @leontine69 @sue_online_nl #Rulesbyrosita #Powervrouwen #BrokenCrayonsStillColor

Een bericht gedeeld door Rosita (@rulesbyrosita) op

Wat mij helpt:

Ik ben bezig om aan mijn onzekerheden te werken. Dit doe ik door:

 • Realistisch naar de situatie te kijken. De onzekerheid wordt vaak veroorzaakt door irrationele gedachten, deze probeer ik om te zetten naar rationele gedachten. Ik weet namelijk ergens wel dat ik niet onzeker hoef te zijn. Maar toch ben ik het. Wanneer je zoals ik last heb van irrationele gedachten kun je gebruik maken van de 4 G’s:
  • Gebeurtenis: je stelt jezelf de vraag: door welke gebeurtenis is het probleem, de onzekerheid ontstaan?
  • Gedachte: je stelt jezelf de vraag: Welke gedachten volgden hierop? Is deze gedachte juist geïnterpreteerd? Welke irrationele gedachten heeft dit tot gevolg?
  • Gevoel: hierbij worden de emoties en gevoelens ten aanzien van de gedachten en gebeurtenis op een rijtje gezet.
  • Gedrag: Je probeert duidelijk te krijgen tot welk gedrag deze gedachten en gevoelens leiden.

Nu kun je de irrationele gedachten vervangen door rationele gedachten. Deze methode wordt ook wel de RET genoemd. (Relationeel Emotieve Therapie)

 • Mezelf niet kleiner te maken dan ik ben. Ik ben Rosita, een vrouw, geen meisje meer. En ik schrijf een blog, geen blogjes dus voor mij. Ik hoef niet bescheiden te zijn en mag best trots zijn op alles wat ik heb bereikt. Dit heb ik geleerd van Léontine en de andere Powervrouwen die ook in het boek staan.
 • De verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen onzekerheid. Hiermee bedoel ik dat ik kijk naar wat mijn rol is inmijn onzekerheid en kijk wat ik hieraan kan doen in plaats van dit bij anderen neer te leggen.
 • Mezelf niet gaan vergelijken met andere bloggers. Iedereen is anders, dus geen enkele blog is het zelfde.

Ben jij blogger en ook wel eens onzeker? Hoe ga jij hiermee om? 

Bron: http://www.therapiehulp.nl/therapie/psychotherapie/ret

 

26 gedachten over “Onzekerheid part 3: de blog editie”

 1. Leuk om te lezen, ik ben altijd zeer onzeker geweest.
  Onzeker over alles eigenlijk: hoe ik eruit zie, wie ik ben… Maar mijn ups and downs zijn nu echt verleden tijd, ik geniet echt van mijn leven en ik ben absoluut niet onzeker meer.

  Beantwoorden
  • Hoe komt het dat het nu verleden tijd is? Over mijn uiterlijk ben ik dan weer niet onzeker, meer over, hoe ik overkom op anderen en in relaties in de breedste zin van het woord.

   Beantwoorden
 2. Wat een persoonlijk blogpost. Complimenten over je openheid, ik denk dat je een hoop vrouwen hiermee helpt! Knap dat je toch streeft om lekker jezelf te blijven en gewoon je ding te doen! Vooral lekker blijven bloggen, je schrijft leuk en als je er plezier uit haalt vooral blijven doen. Allereerst moet jij er blij en tevreden mee zijn, wat anderen ervan vinden is dan alleen maar leuk meegenomen! 🙂

  Beantwoorden
  • Dankjewel Manouk! Ik denk dat dat sowieso een kracht is van het bloggen, als je jezelf blijft en je eigen normen en waarden voorop stelt. Dat maakt je blog uniek en persoonlijk.

   Beantwoorden
 3. Je bent hartstikke goed bezig hoor! Zowel met je blog als met het aanpakken van je onzekerheden.
  Zelf ben ik denk ik een beetje over mijn onzekerheden heen gegroeid. Vroeger was ik zoveel meer onzeker. Maar wat betreft bloggen heb ik de lat niet zo heel hoog gelegd. Er zijn ook genoeg andere dingen waar ik wèl in uitblink en daar neem ik genoegen mee. 😉

  Beantwoorden
  • Dankjewel Jaqueline. Ik ben ook goed bezig hoor. Het is echt iets wat echt bij mij past, ik wil het graag goed doen. En ben gewoon bang dat het niet goed genoeg is. Ik leg voor mezelf inderdaad de lat te hoog. Dat mag ook minder. Gelukkig helpt dit artikel mij te relativeren. 🙂

   Beantwoorden
 4. Om meteen antwoord te geven op je laatste vraag: ja en ja! Maar na zes, zeven jaar bloggen (en intussen ook gewoon ruimschoots de 30 gepasseerd te zijn) heb ik inmiddels ook geleerd om lekker m’n eigen ding te doen. Net zoals met alles, kun je niet iedereen tevreden stellen. Zou dus zeker vooral je eigen doelen voor ogen houden en het plezier dat je eruit haalt! 🙂

  Beantwoorden
 5. Super herkenbaar! Wat dapper dat je hierover kunt schrijven. Bedenk wel, dat ondanks je er onzeker over bent, toch op de publish knop drukt! Je bent dus sterk en bedenk dat door ervaring (soms wil je toch heel wat voorbeelden om te weten wat er kan gebeuren) je leert omgaan wat het allemaal inhoudt! Ik vind je een sterke vrouw en als je uiteindelijk het bloggen helemaal geweldig gaat vinden, zou je er natuurlijk ook nog wat meer mee kunnen doen dan alleen voor de hobby! Bedenk, in kleine stapjes kan je overal komen. Ik wens je het beste toe, Rosita! X

  Beantwoorden
 6. Oh echt zo herkenbaar allemaal Rosita. En ik denk dat er een hoop bloggers zijn die met hetzelfde kampen als ze dat even eerlijk durven toe te geven. Het is ook erg lastig om te peilen of je het allemaal ‘wel goed doet’ zeg maar. Daar zit ik wel eens mee. De steun van andere mensen en bloggers helpen daar wel enorm bij!

  Beantwoorden
  • Ja Inderdaad en er zijn zoveel blogs tegenwoordig….. Lastig ook om je te onderscheiden. En doe ik het wel goed. Ik ben in ieder geval wel trots op wat ik tot nu toe heb bereikt. ☺️

   Beantwoorden

Plaats een reactie