Auti-communicatie

Boekreview: Auti-communicatie

Categorieen:Life

Geen reacties

Ik schreef een tijd geleden een review over het boek Geef me de 5 van Colette de Bruin. Geef me de 5 is een methode die ouders (en andere mensen) handvatten geeft bij het opvoeden van kinderen met autisme. Ik heb zelf veel aan deze methodiek bij het opvoeden van mijn zoon met autisme. In Geef me de 5 wordt de hele methodiek beschreven. Een onderdeel daar van is auti-communicatie. Auti-communicatie is communiceren waarbij je aansluit bij de manier van denken van het kind met autisme en gebruik je wanneer communiceren op de natuurlijke manier niet werkt.

Auti-communicatie

Ook dit boek is geschreven door Colette de Bruin en is een verdieping op het gedeelte auti-communicatie uit het boek Geef me de 5. Auti-communicatie is namelijk een belangrijk onderdeel van de methodiek (misschien wel het belangrijkste onderdeel). Dit boek gaat daar dus dieper op in.

Achterkant Auti-communicatie
De achterkant

Wat het uiterlijk betreft lijkt dit boek heel erg op het vorige boek. Het is alleen een stuk dikker. Het boek begint in de eerste twee hoofdstukken met een uitleg over wat autisme is. Dit is minder uitgebreid dan in het vorige boek, maar het is een mooie inleiding tot het onderwerp van het boek. Dat begint bij hoofdstuk 3, de communicatie van CASS (Het kind met autisme).

Technieken

In het boek worden de verschillende technieken binnen de auti-communicatie uitgebreid besproken. Het is niks nieuws als je het vorige boek hebt gelezen, maar het is uitgebreider en biedt een duidelijkere uitleg. Er wordt uitgelegd over de basishouding die je aanneemt als je auti-communicatie toepast. De basishouding is dat je je communicatie op een positieve manier aanpast aan het kind met autisme. Ook wordt er uitgelegd hoe je het beste kunt afstemmen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te Waarnemen, Aansluiten en Toevoegen, maar ook kun je afstemmen door je manier van communiceren. Dus positieve taal, wat wel, kernachtig spreken enz. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe je samenhang kunt communiceren, maar ook hoe je terug naar de oorzaak kunt gaan als het nodig is. Dit doe je bijvoorbeeld als er een probleem is.

map geef me de 5
De map van Autimaat en het boek Geef me de 5.

Mijn mening over het boek

Ik vond het erg prettig om nog meer te kunnen lezen over auti-communicatie omdat ik dit het moeilijkste onderdeel vond van de Systeem Behandeling Autisme, die we bij Autimaat volgden. Sowieso is communicatie niet mijn sterkste kant.

Door dit boek kon ik mijn kennis weer opfrissen. Ik had ook heel vaak een “Oh ja!” reactie tijdens het lezen. Erg prettig om daar weer mee bezig te zijn en weer meer toe te passen in de praktijk. Toch blijf ik het nog vrij lastig vinden. Zeker omdat ik ook zo mijn beperkingen heb door mijn cerebrale parese. Ook ik heb een trage informatieverwerking en kan moeilijk schakelen. We hebben het dus dubbelop. Ik vind terug naar de oorzaak nog het meest moeilijke. Doorvragen en uitzoeken wat de oorzaak van bepaald gedrag of een probleem vind ik lastig. Ook omdat ik dan zelf ook in korte tijd alle informatie moet verwerken, waar mijn zoon mee komt. Maar daarom is het goed om mezelf daar weer op te focussen.

Het boek is erg uitgebreid, maar dat maakte ook, dat ik soms moeilijk door de stof die werd behandeld heen kwam. Toch vind ik het boek een aanrader voor mensen die zich willen verdiepen in auti-communicatie. Zoals ik in mijn vorige review ook al schreef. Auti-communicatie en de methode Geef me de 5 zijn niet alleen handig voor de opvoeding van kinderen met autisme, maar ook andere beperkingen, zoals een verstandelijke beperking en cp.

Wil je dit boek kopen? Het is te koop in de webshop van Geef me de 5, maar ook bij Bol.com.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie