motivatie

De motivatie vinden. Hoe doe je dat eigenlijk? 5 Tips!

Categorieen:Tips and tricks

Geen reacties

We moeten allemaal dingen doen in ons leven, die we niet of minder leuk vinden. Het kan niet altijd feest zijn. Of misschien heb je wel een bepaald doel voor ogen, maar kun je de motivatie er niet echt vinden om er mee te beginnen. Hoe kun je jezelf motiveren om het dan toch te doen? Ik geef 5 tips om je motivatie te vinden.

Mijn motivatie

Persoonlijk is kan ik de motivatie vinden, als ik echt een concreet doel in mijn hoofd heb. Zo wil ik voor 31 december 2019 een bepaald bedrag hebben gespaard en wil ik graag dat mijn huis opgeruimd is en blijft. Omdat voor mij duidelijk is welk doel ik voor ogen heb, kan ik mezelf best makkelijk motiveren om hier aan te werken.

Aan de andere kant vind ik het lastig om vooruit te werken met mijn blog. Soms gaat het een tijdje goed, maar nu schrijf ik ze vaak pas op het laatste moment. Het liefst zou ik ze van te voren willen schrijven en inplannen, zodat ik niet steeds op het laatst moment aan mijn blog zit te werken. Dat kan beter. Maar toch vind ik het wel goed van mezelf dat ik wel de motivatie vind om mijn deadline op maandag- en donderdagochtend te halen.

5 Tips om je motivatie te vinden

Deadlines

En daar zijn we gelijk al bij het eerste punt. Deadlines. Voor mij werkt dit heel erg goed. Ik heb al vanaf het begin de intentie om wekelijks op de maandag en donderdag een blog te publiceren. Tot nu toe houd ik dat goed vol. Het helpt in mijn geval ook dat ik weet dat mensen mijn blog lezen en weten wanneer er nieuwe blogs online komen. Toen ik nog studeerde, werkte een deadline, de datum, wanneer ik iets moest inleveren of tentamen had, heel erg goed. Ik had een afspraak en kon natuurlijk niet maken om deze niet na te komen.

Positiviteit

Zoek het positieve aspect in wat je moet doen. Houd je niet van koken? (Handig voorbeeld voor iemand die juist wel van koken houdt ;-)) En sta je op het punt om maar weer eens langs de snackbar te gaan? Bedenk dan welk gevoel je erbij krijgt als je toch maar weer je eigen favoriete eten hebt klaar gemaakt. Dat heb jij maar mooi weer voor elkaar gekregen!

Zeg nou zelf: Je eigen gemaakte chili con carne of je burrito, of wat je ook maar lekker vindt, smaakt toch veel lekkerder dan de patat van de snackbar? En het is goedkoper. En misschien kun je het wel invriezen, dan heb je ook gelijk wat lekkers, voor wanneer je weer geen zin hebt om te koken. Zet dus de voordelen voor jezelf op een rijtje om het toch te doen. En maak het leuk voor jezelf. Zet bijvoorbeeld je favoriete muziek, luisterboek of podcast op tijdens het koken en de afwas.

Plannen

Plan klusjes in en maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Zo heb ik voor mezelf ingepland dat ik elke dag een kwartiertje iets opruim of schoonmaak. En dat ik ’s morgens in het weekend ga lezen. Wel is het zo dat je je aan je planning moet houden. Ook dat vergt discipline. Wat mij hierbij helpt is dat ik mijn mobiel of het boek naast mijn bed heb liggen.

Dit zelfde principe, zou ik ook kunnen toepassen bij mijn blog. Dat ik bijvoorbeeld op een bepaalde dag even inlog op mijn blog en een nieuw bericht open. De valkuil voor mij zou wel zijn, dat ik inspiratie moet hebben om te schrijven. Ik ga dit zeker uitproberen.

Steeds een beetje

Houd de dingen een beetje bij. Ik probeer bijvoorbeeld elke dag mijn huis op te ruimen en in hoever ik dat zelf kan, ook schoon te houden. Ik vind dit niet het leukste wat er is, maar het hoort er nu eenmaal bij. En tot nu toe is het bijna altijd opgeruimd in huis. Gewoon omdat ik het bij houd. Ik wil dit elke dag doen, zodat het geen grote bende wordt. Als het namelijk een enorme bende zou zijn in huis, zou ik niet weten, waar ik moest beginnen. Omdat het dan niet duidelijk is, wat ik moet doen en hoe, doe ik het maar niet en ben ik ook niet gemotiveerd.

Eindresultaat

Misschien wel de belangrijkste tip uit dit rijtje: Houd het eindresultaat voor ogen. Wat wil je bereiken? Hoe wil je dat gaan doen? Als je dit weet, dan is het een stuk makkelijker om je motivatie te vinden. Zoals ik al schreef wil ik dus een bepaald bedrag gespaard hebben en mijn huis opgeruimd hebben. Omdat ik precies weet, wat ik wil en hoe ik dat wil doen, kan ik mezelf makkelijk motiveren om mijn doel te bereiken.

En als ik het kan, dan kan jij het ook! Succes!

Hoe vind jij je motivatie om bepaalde dingen gedaan te krijgen of je doel te bereiken?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

Plaats een reactie