plannen thuis

De kunst van het thuis zitten. Hoe blijf je productief?

Categorieen:Tips and tricks

9 reacties

Veel mensen met een handicap of chronische ziekte, hebben geen werk en zitten thuis. Volgens de website Maakerwerkvan.nu staan 1,7 miljoen mensen in Nederland buiten de arbeidsmarkt. Ik ben 1 van deze mensen. Het is niet zo dat we het niet willen, maar we kunnen het niet of we worden niet aangenomen. Ik zou graag willen werken, maar ik zit dus thuis. Hoe doe je dat thuiszitten? Het lijkt zo fijn om lekker thuis te zijn en dat is het ook, maar wat doe je dan de hele dag?

Zorg voor structuur als je thuis bent

Als je veel thuis bent, lijkt het vaak of je zeeën, misschien wel oceanen, van tijd hebt. En dat je lekker de hele dag op de bank ligt met Netflix aan. Nee dus. Nou ja soms, als je bijvoorbeeld te weinig energie hebt of te ziek bent om iets doen. Wanneer je zoals ik veel thuis bent, vind ik het handig om structuur aan te brengen aan mijn dag.

To do lijstjes en plannen.

De avond van te voren maak ik een to-do lijstje met maximaal 5 dingen (soms meer) die ik de volgende dag wil doen. Dit geeft overzicht. Ook zet ik al mijn afspraken, maar ook reisadviezen en dergelijke in mijn agenda.

Op tijd opstaan.

Uitslapen is er voor mij niet bij. Doordeweeks sta ik altijd vroeg op omdat mijn zoon naar school moet. En dat is fijn, want zo heb ik geen kans om lui in mijn bed te blijven liggen. Mijn ervaring is dat uitslapen funest is voor de productiviteit. Het ligt er ook maar net aan of je een ochtend of avond mens ben. Mij helpt vroeg opstaan. Daarnaast vind ik het prettig om aangekleed te zijn en soms zelfs mijn schoenen te dragen. Dat geeft een actiever gevoel, dan de hele dag in pyjama zitten.

Routine.

Toen ik begon met Flylady, leerde ik mezelf dagelijkse en wekelijkse routines aan. Zo leerde ik structuur te gebruiken. Nu heb ik bijvoorbeeld ’s morgens een uitgebreide ochtendroutine en ook een avondroutine.

Naar buiten.

Probeer elke dag even naar buiten te gaan. Al is het maar een blokje om, een stukje fietsen of in je rolstoel rijden. Van frisse lucht krijg je energie.

Plan elke dag een afspraak of activiteit.

Probeer elke dag een afspraak of activiteit in te plannen. Het geeft je een doel voor de dag om mee bezig te zijn. Zo heb ik binnenkort een afspraak voor mijn zoon op school. Dat is voor die dag mijn activiteit. Maar het kan ook zo zijn dat je af spreekt om met een vriend of vriendin iets leuks te gaan doen. Maar ook een dagje thuis aan de slag met je hobby geeft een doel aan de dag.

Geen afleiding.

Als dan bezig bent met je activiteit of gewoon de dagelijkse dingen, zorg ervoor dat je niet steeds wordt afgeleid. Zo ben je sneller klaar met je activiteit en dat kan energie schelen. Zeker als je bezig bent met een vervelend klusje.

Muziek.

Zet als je bezig bent met bijvoorbeeld strijken of schoonmaken, muziek op, of luister een luisterboek of podcast. Dit maakt vervelende klusjes leuker.

Beloon jezelf.

En als je dan klaar bent, beloon je zelf met een bijvoorbeeld een avondje tv kijken, lekker uit eten of iets anders wat je leuk vindt. En geniet van het voldane gevoel van je productieve dag.

Hoe blijf jij productief als je veel thuis bent?

9 gedachten over “De kunst van het thuis zitten. Hoe blijf je productief?”

 1. In het lijstje van tips mis ik vrijwilligerswerk. Onderzoek of het eventueel mogelijk is om vrijwilligerswerk te doen. Als is het maar voor een paar uurtjes in de week. Ik doe naast mijn betaalde ook vrijwilligerswerk en daar leer ik ontzettend veel van.

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je reactie. Wat leuk en goed dat jij vrijwilligerswerk doet. Daarom had ik het over activiteiten. Er zijn zoveel leuke, nuttige, gezellige activiteiten om te doen waaronder bijvoorbeeld inderdaad vrijwilligerswerk, een (online) cursus, de honden uitlaten voor je buurvrouw, oppassen op de kinderen van je broer of een ontmoetingsactiveit in de buurt. 🙂

   Beantwoorden
 2. Ik was best verbaasd over dat aantal: 1,7 miljoen. Dus heb ik dat een beetje uitgeplozen en er pas ook een stukje over geschreven.
  Want ook ik hoor bij die 1,7 miljoen, maar ik werk dus nog gewoon, zonder dat mijn werkgever daar subsidie voor krijgt of wat dan ook.
  Maar in de toekomst zal er vast een moment komen dat het werken me niet meer gaat lukken. Op zich heb je met kinderen in huis dan al vrij snel structuur in je dag, maar ik zou daarnaast ook zeker de behoefte hebben om elke dag iets te hebben om naartoe te werken.

  Beantwoorden
 3. Dank je voor je tips!
  Ik heb een bedrijf en dus is het soms nodig om aan het werk te gaan.
  Toch vind het vrij lastig om productief te zijn.
  Een planning maken lukt me prima, maar ja dan nog uitvoeren..
  Dat lukt me wel maar niet op de manier hoe ik het gepland heb en dus ben ik minder productief :s
  Buitenhuis werken helpt wel, maar ik kan moeilijk elke dag in een koffietentje gaan zitten. En dat kost over het algemeen ook veel meer energie steeds uitzoeken waar je dan weer gaat zitten.
  Benieuwd hoe anderen dat doen. 🙂

  Beantwoorden
  • Herkenbaar. Ik denk dat ik zelf te veel inplan, waardoor het me niet lukt. Koffietentjes zijn hip en leuk om te zitten, maar inderdaad het kost veel energie en daarnaast moet je meestal ook wat bestellen, kost ook weer geld. Als ik jou was, zou ik gewoon steeds naar hetzelfde koffietentje gaan of probeer eens iets anders, de bibliotheek bijvoorbeeld of zo’n kantoor die je kunt huren (Als dat mogelijk is voor jou) waar meerdere mensen (met een eigen bedrijf) komen om te werken.

   Beantwoorden
 4. Tijdens de Corona crisis zitten we nog meer thuis dan eerst. Productief zijn zou makkelijker moeten worden omdat je toch niet eruit mag. Mijn ervaring is dat juist het contact met andere mensen ervoor zorgt dat je blijft borrelen met ideeën. De hele dag opgesloten lijkt voor een webwinkel geen probleem, maar in de praktijk is dat toch anders.

  Beantwoorden

Plaats een reactie