Realisten van de Realisten Academie

De Realisten Academie: Mijn ervaring en een uitnodiging!

Categorieen:Life, Persoonlijk

4 reacties

Sinds december 2018 ben ik een Realist bij de Realisten Academie. Samen met de andere Realisten geef ik voorlichting op scholen aan studenten en leerlingen met en zonder beperking over werken met een arbeidsbeperking.

Wat is de Realisten Academie?

De Realisten Academie is onderdeel van CNV jongeren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat jongeren de kans krijgen om via verschillende activiteiten en projecten bij te dragen aan de samenleving. Dit heet de maatschappelijke diensttijd. De Realisten Academie laat zien hoe je de maatschappelijke diensttijd kunt aanbieden aan jongeren met een beperking.

Het doel van de Realisten Academie is om te laten zien hoe het is om met (iemand) een arbeidsbeperking (samen) te werken en hoe we samen de arbeidsmarkt toegankelijk kunnen maken voor iedereen.

Een Realist?

De Realisten Academie heeft 24 jongeren met een arbeidsbeperking opgeleid tot Realist. Dat is iemand met een beperking die bewust is van zijn eigen kwaliteiten, die weet wat hij of zij wel en niet kan, vertrouwen in zich zelf heeft en leergierig is. Ik ben dus een van de 24 Realisten.

Een arbeidsbeperking heb je als je door je handicap of chronische ziekte beperkt wordt in het werken of het vinden van een baan.

Mijn ervaring bij de Realisten Academie

Eind vorig jaar kwam ik via het UWV in contact met de Realisten Academie. Ik had al eerder van het project gehoord en ik vond het een interessant project om aan mee te doen. Eerst hadden we een gesprek om te kijken of het wel iets voor mij was. Dat is het dus zeker. Voor mij persoonlijk sluit het mooi aan bij mijn blog. Ik kan namelijk anderen iets meegeven en bewustwording creëren. En daarnaast kan ik er zelf heel veel van leren.

Training

Tijdens de training leerden we onszelf te presenteren. Hoe doe je dat? Wat moet je wel en niet doen? We hebben samen de voorlichting in elkaar gezet en iedereen maakte een pitch van zijn of haar persoonlijke verhaal. Hier heb je niet alleen iets aan tijdens het geven van de voorlichtingen, maar je hebt er ook iets aan bij andere werkzaamheden.

Voorlichting geven

We geven voorlichtingen op hogescholen, universiteiten, MBO-scholen, praktijkonderwijs enz. om jongeren met en zonder beperking te vertellen over hoe het is om te werken als je een arbeidsbeperking hebt. Je kunt dan denken aan HRM opleidingen (HRM staat voor Human Resources Management, de afdeling bij een bedrijf dat zich bezig houdt met personeelszaken.) Of Sociale opleidingen als Social Work. Maar ook op scholen voor jongeren met een beperking om te vertellen en in gesprek te gaan over hoe het is als ze aan het werk willen of gaan.

Naast de voorlichtingen geven we onze pitches bij organisaties die de Harrie training ontvangen.

Masterclasses

Er worden ook masterclasses gegeven aan de Realisten. Dit is om allerlei vaardigheden en andere dingen te leren die je goed kunt gebruiken tijdens je werk of in je leven. Bijvoorbeeld onderhandelen en eigen regie nemen. Ik zelf heb er veel aan en ik heb er ook veel van geleerd.

We geven een voorlichting met z’n tweeën. Een belangrijk onderdeel van de voorlichting zijn onze pitches, waarin we onze persoonlijke ervaringen vertellen. Zo krijgen de jongeren een idee vanuit de praktijk.

De Week van de Realist

CNV jongeren organiseerde van 11 februari t/m 15 februari de week van de Realist. In deze week gingen Realisten langs bij verschillende organisaties in Nederland om in gesprek te gaan met werkgevers over een inclusieve arbeidsmarkt. Hierboven een filmpje met een samenvatting.

Het eindevent van de Realisten Academie

Op dinsdag 2 juli 2019 vindt het eindevent plaats, dan wordt dit projectjaar afgesloten. Tijdens het eindevent laten we zien wat de resultaten zijn van dit jaar, wat er goed ging en waar nog uitdagingen liggen bij het aanbieden van werk of vrijwilligerswerk aan jongeren met een beperking. Daarnaast delen we ervaringen en tips over het starten van een project voor jongeren met een beperking. De Realisten krijgen een certificaat en we sluiten af met een gezellige borrel.

Uitnodiging

Werk jij mee aan een inclusieve arbeidsmarkt of werk je op de afdeling personeelszaken, ben je een jobcoach, een arbeidsdeskundige, ben je werkzaam voor de vrijwilligerscentrale of heb je je eigen bedrijf? Kortom ben je een professional? Of ken je iemand die dat is? Dan ben je van harte uitgenodigd op ons eindevent! Je kunt je aanmelden door op het plaatje met het programma te klikken.

Bron afbeeldingen: De Realisten Academie.

4 gedachten over “De Realisten Academie: Mijn ervaring en een uitnodiging!”

Plaats een reactie