De nieuwe trapkast

De trapkast kreeg eindelijk een makeover!

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

Wij hebben in ons huis een trapkast. Net zo’n kast waarin Harry Potter sliep, toen hij nog bij zijn oom en tante woonde. Onze trapkast was jarenlang een donker hol met donkerbruin bloemetjes behang uit de jaren ’70, de periode waarin dit huis is gebouwd. Ik noemde het ook wel de “Bermuda driekhoek”, want spullen waren vaak niet terug te vinden in de kast.

Ik vond het een vervelende ruimte. Er stonden op zich niet superveel spullen in, maar toch was het rommelig en onoverzichtelijk. Dat kwam onder andere doordat de kast donkerbruin was. Zelf kan ik ook niet goed tegen chaos. Bovendien kon ik niet goed overal bij, waardoor ik vaak weer om hulp moest vragen. De deur ging eerder andersom open, dat was heel onhandig. Een tijdje geleden, hebben we de deur al om laten zetten, waardoor hij nu naar de juiste kant opengaat.

Inspiratie voor de trapkast

Het aanpakken van de trapkast was iets wat we al heel lang wilden doen. Inspiratie voor onze kast kwamen we tegen bij een artikel over het maken van een voorraadkast bij Ikea. Ook al is onze kast veel kleiner en staan er andere spullen in, toch hebben we veel inspiratie uit dit artikel gehaald. Ik vond de manden en de verstelbare planken erg handig dus dat hebben we ook in onze kast gedaan. Om het tot een rustig en overzichtelijk geheel te maken hebben we zoveel mogelijk dezelfde witte bakjes gebruikt en lichte kleuren gebruikt waar dat mogelijk was.

Wat vonden we belangrijk?

  • Ik wilde overal zelf bij kunnen, ik vind het belangrijk om helemaal zelfstandig in mijn huis te kunnen leven.
  • Het moest een lichte en overzichtelijke kast worden.
  • De bakken die op het schoenenrek stonden, wilde ik op kunnen bergen in de kast, zodat de gang ook netjes wordt.

Trapkast leeghalen

We hebben nog geprobeerd om een plan te maken in de planner van Ikea. Dat was niet makkelijk door de verschillende hoogtes in de kast. We besloten om gewoon wat rails en planken te kopen en gewoon te beginnen met inrichten.

Als eerste hebben we de hele kast leeg gehaald, de spullen hebben we in 2 hoeken in de woonkamer neergezet. Vervolgens hebben we de donkere delen in de trapkast wit geschilderd. We hebben een stukje van het oude behang niet geschilderd, dit hebben we voor de grap ingelijst, gewoon omdat het zo lelijk is, dat het grappig is en ook laat het zien in welke periode het huis gebouwd is. Het is niet supernetjes geschilderd, dat maakt ons niet uit, als het maar licht is. Het is tenslotte ook gewoon maar een kast. We hadden er zelfs geen vloerbedekking liggen. Het was gewoon beton met een luik naar de kruipruimte. Dus hebben we vinyl neergelegd, dat staat netter dan het beton.

De kast inrichten

Vervolgens hebben we de kast ingericht. De planken, manden en bakken zijn van Ikea (de meeste bakken hadden we al) . Daarnaast hebben we 2 transport trolleys (die je gebruikt bij verhuizen) gekocht, daar staan zware dingen op zoals een gereedschapskist en een krat bier. Zo kan ik deze spullen verplaatsen als het nodig is, anders is het veel te zwaar. de houders van de bezemstelen kochten we bij de bouwmarkt. Bij Coolblue kocht ik een houder voor de strijkplank. Dan staat deze ook niet meer in de weg. In de laagste hoek, waar je moeilijk bij kan hebben we een verrijdbare bak geplaatst voor spullen die we niet vaak gebruiken.

Het eindresultaat (Update 27 april)

De strijkplank, de bezem, dweil, extra steel en het strijkijzer hebben nu ook een plek in de kast. Alleen past het strijkijzer er niet op de houder, dan kan de deur niet dicht. Maar dat is niet erg. Nu moeten alle overgebleven spullen, of opgeruimd worden, of teruggebracht worden naar de winkel, of weggedaan worden. Maar ik ben zo blij met hoe netjes de gang en de trapkast nu zijn! Het was altijd een van de irritatieplekken in huis, maar nu is het een fijne overzichtelijke kast geworden.

Wat vind jij de vervelendste plek in huis?

2 gedachten over “De trapkast kreeg eindelijk een makeover!”

Plaats een reactie