trein

De trein en ik

Categorieen:Tips and tricks

13 reacties

Vorige week las ik een leuk artikel op Zosammieenzo.nlHet ging over haar rijbewijs en waarom Sammie er zo blij mee is. Dat inspireerde mij tot het schrijven van dit artikel. Ik reis veel met de trein. Ik heb namelijk geen rijbewijs. Ik laat me rijden. Zowel door de trein als door mijn vriend.

Trein

Ik heb het altijd al prettig gevonden om met de trein te reizen. Vroeger als klein kind vond ik het station een bijzondere plek. We gingen wel eens met de trein naar het strand, dat vond ik altijd erg leuk! En op mijn 13e maakte ik mijn eerste treinreis alleen, toen ik ging logeren bij een vriendinnetje.

Eenmaal op mezelf, ging ik vaak met de trein om mijn ouders te bezoeken samen met mijn zoontje, die toen nog een baby was. Best een gedoe met een kinderwagen in de trein, maar er zijn altijd mensen die willen helpen. Toen ik ging studeren nam ik weer de trein naar school. Dat was altijd erg makkelijk.

trein
Arnhem Centraal

Andere vervoersmiddelen

Ik heb vaak gebruik gemaakt van de Regiotaxi en Valys toen ik nog niet samenwoonde. Ik vind het goed dat ze bestaan, maar ik vond het minder prettig dan de trein.

Nu woon ik samen en hoef ik niet meer met Valys te reizen, want we hebben een auto. Officieel niet van mij, maar toch beschouwen we hem als van ons samen. We hebben een hele fijne auto. Ik kan daarom eigenlijk ook niet echt kiezen wat ik fijner vind. Met de auto kun je makkelijker van deur tot deur reizen en vertrekken wanneer het jou uitkomt, maar de trein is voor mij echt onafhankelijkheid. Daarmee ben ik van niemand afhankelijk.

TRAINS ARE WONDERFUL…. TO TRAVEL BY TRAIN IS TO SEE NATURE AND HUMAN BEINGS, TOWNS AND CHURCHES AND RIVERS, IN FACT, TO SEE LIFE. – AGATHA CHRISTIE

In de trein

Het grote voordeel van reizen met de trein vind ik dat ik dan even lekker kan ontspannen met muziek. Op mijn telefoon heb een afspeellijst van Spotify gedownload, met nummers die ik leuk vind om te luisteren. Het liefste zit ik dan in de stiltecoupé, daar hoort het stil te zijn en kletst er niemand door mijn muziek heen. Helaas komt het regelmatig voor dat mensen niet stil zijn, Karin kan hierover meepraten. Soms spreek ik ze er op aan, maar vaak ook niet. Gewoon omdat ik niet weet hoe men zal reageren.

Als ik met mijn zoon ben, spelen we vaak Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Meestal verlies ik. We zitten dan ook niet in de stiltecoupé. Maar vaak laat ik hem ook wel een spelletje spelen om zijn tablet of mijn telefoon.

Starbucks Nijmegen

Handige dingen voor je treinreis

De Stationshuiskamer

De Stationshuiskamer is zoals het woord het al zegt een soort huiskamer op het station. Je kunt er rustig en lekker warm zitten als je even op je trein moet wachten. Ik vind het een prettige plek omdat ik dan op een warme plek kan wachten en dus geen last heb van de kou op het perron. Je kunt er ook iets eten of drinken. Dit hoeft echter niet persé, zoals bij bijvoorbeeld Starbucks. Deze vind je op de stations in Rotterdam, Den Haag, Meppel, Arnhem, Baarn, Zevenaar, Culemborg Deurnes, Geldermalsen en binnekort in Bilthoven.

NS Reisplanner app

Je kent de Reisplanner app van de NS vast wel. Toch wil ik deze even noemen omdat hij zo handig is bij het voorbereiden van je reis. Zo kun je zien welk type trein er rijdt op jouw traject en kun je zien hoe druk het is in de trein. Zo weet je wat je kunt verwachten tijdens de reis. Ik vind dat erg prettig. Ook kan ik zien of ik in of uitgecheckt ben met mijn ov chipkaart. De app heeft nog veel meer handige functies naast het plannen van de reis zelf.

Twitter

De NS biedt ondersteuning op Twitter via het account @NS_Online. Hier meldt de NS storingen en werkzaamheden. Ook bieden ze klantenservice via Twitter en Facebook. Niet alleen zijn ze er voor problemen, maar ze zijn ook erg gezellig!

Verschillende zones

Wist je dat een aantal intercity werk- en rustzones hebben? Deze zitten boven in de dubbeldekkertreinen. De stoelen staan ook meer achterelkaar. Hier kun je rustig studeren of werken. Een deel van deze zones is ook een stiltecoupé. Beneden staan de stoelen tegenover elkaar. Deze coupés zijn meer ingericht om elkaar te ontmoeten zoals de NS het noemt.

Lage instap

De treinen van Arriva, Syntus  en bepaalde sprinters van NS zijn gelijkvloers, daar kun je zonder hulp met je rolstoel naar binnen. Er zijn zelfs speciale uitschuifbare plankjes bij de deuren hiervoor. Ik vind het ideaal aangezien de trein in en uitstappen voor mij niet zo makkelijk is.

Wie weet haal ik ooit mijn rijbewijs en kan ik in een (aangepaste) auto rijden, of dit haalbaar is, geen idee. Maar reizen met de trein, zal ik altijd fijn blijven vinden.

Winkels op of naast het station

Winkels op het station vind ik erg handig. Als minimalist koop ik alleen dingen wat ik echt nodig heb. Zo heb ik laatst mijn boodschappen gedaan bij de Spar naast station Arnhem (Bij AH to Go, kan dat helaas niet), terwijl ik een half uur moest wachten op mijn trein. Scheelt weer tijd!

Hoe reis jij het liefste?

 

 

13 gedachten over “De trein en ik”

 1. Leuk dat ik je heb kunnen inspireren tot dit artikel 🙂 Ik wist helemaal niet dat er van die huiskamers bestonden waar je warm kunt wachten op de trein, maar ik reis dan ook nooit met de trein dus ook weer niet zo gek dat ik dat nog niet gezien had 🙂

  Beantwoorden
  • Ja ik vond jouw artikel ook erg leuk om te lezen! De stationshuiskamers bestaan nog niet zo lang inderdaad. Je kunt er lekker zitten en wat lezen, werken of wat drinken. Ook zijn ze niet overal. 🙂

   Beantwoorden
 2. Behalve de NS app is ook Twitter een handig hulpmiddel om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen op het spoor. Als er een storing is ben je vaak eerder op de hoogte dan via de app.

  Beantwoorden
  • De NS vind ik geweldig op Twitter!! Erg prettig inderdaad dat ze daar ook all storingen en werkzaamheden vermelden, maar ook als klantenservice. En niet alleen vanwege een probleem, maar ook leuke dingen. Ze zijn erg gezellig hahaha. Ik heb het toegevoegd, want inderdaad, de NS op Twitter is erg prettig.

   Beantwoorden
 3. ja ik vond het je mooi verhaal en echt eerlijk en sterkte vrouw! pet af.. Toen ik had rijbwijs gehad, ik was 3 jaar tot 18 jaar vaak met trien en bus.ik liefst met trien dan taxi en auto. maar voordeel ik heb heel soms met valys taxi of deeltaxi gebruik. ik heb vaaak met scootmobiels meer 1o jaar gebruik. toen ik was vaak fiets met tweewielen gehad. eigewnlijk ik houd meer 8 jaar met ligfiets m met driewielen . ik ben stopt door ik last het nek en minder kracht en vlug moe. wel jammer ik ben erg mis fiets. ik vind het wel makkelijker met scootmobiels………………..ja ik moet goede GRENS mijn lichaam hahaaha! af en toe ik ben eigenwijs…………….

  Beantwoorden
  • Dankjewel Connie! Grenzen aangeven blijft lastig, maar het is zo belangrijk. Ik merk het ook hoor. Altijd maar doorgaan. Ik heb nu ook een driewielfiets met trapondersteuning. Hiermee verplaats ik me hier in het dorp. Daar ben ik erg blij mee!

   Beantwoorden
 4. Reply
  Dankjewel. !IK Hoop je voorling drie wielen fiets en licht sport altyd blijven. …oook ik tips..ik heb middags warm eten. Veel beter mijn lichaam. toen ik altijd avonds warmeten.want ik was erg vlug moe..

  Veel groetjes connie

  Beantwoorden
 5. Ik pak de laatste tijd minder de trein. Maar als ik hem neem, kom ik uit op het station van de foto’s :). Ik woon in Zuid en als ik naar het centrum moet, pak ik het liefst de trein. Vroeger toen ik studeerde pakte ik dagelijks de trein, richting Utrecht. Daarvoor pakte ik altijd de bus. Toen zag het station er nog zo anders uit!

  Als baby is mijn zoontje meegegaan de trein in. Maar als ik met de buggy richting de stad ga, pak ik toch weer liever de bus. Die heeft een makkelijkere opstap en stopt eigenlijk net wat dichter bij de stad. Maar ik weet zeker dat hij een treinreis geweldig zou vinden. Dus toch maar eens doen. Vliegen vond hij ook al zo leuk. Dus ben benieuwd hoe hij hierop reageert.

  Beantwoorden
  • Oh P.S. Ik ben dus wel zo’n muts die mensen gewoon altijd aanspreekt als ze niet stil zijn in een stilte coupé. Kom op, ik zit er niet voor niets, denk ik dan. Kan me niet schelen wat ze dan gaan denken/zeggen. Hadden ze maar ergens anders moeten gaan zitten als ze niet stil willen zijn. 🙂

   Beantwoorden
   • Station Arnhem is prachtig geworden inderdaad. Binnen de stad is het inderdaad makkelijker met de bus. In Arnhem is dat wel goed te doen. Kinderen vinden met de trein altijd wel leuk haha. Mijn zoontje vind het in ieder geval erg leuk!
    Knap dat jij wel gewoon mensen durft aan te spreken in de trein! Ik durf dat niet altijd, veel te bang dat ze verkeerd reageren.

    Beantwoorden
 6. Ik heb vroeger veel met de trein gereisd en het kan echt wel prettig zijn. Ook ontspannen omdat je lekker kunt lezen ofzo. Ik heb nu niet altijd een auto en dan is het OV handig. Toch ben ik vooral dol op reizen met de auto. Wat je zegt je kunt zelf je rij tijden bepalen, reist van deur tot deur, kunt stoppen of omrijden als je wilt en je eigen muziek hardop luisteren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie