Mijn zoon met mijn mobiele telefoon

Een mobiele telefoon voor mijn zoon. Wat zijn de opties?

Categorieen:Persoonlijk

6 reacties

Wij zijn ons aan het oriënteren op een mobiele telefoon voor mijn zoon. Hij is inmiddels 12 jaar en als een van de weinige kinderen in zijn klas, heeft hij nog geen mobiel. Voornamelijk omdat we dat nog niet nodig vonden. Hij gaat met de taxi naar school en wordt ook weer thuisgebracht. Verder maakte het hem ook niet zoveel uit, omdat hij een tablet heeft. Maar nu hij door heeft dat wij ons aan het oriënteren zijn op een mobieltje, kan hij niet wachten tot hij er een heeft.

Welke opties overwegen we?

Voor ons is een van de belangrijkste dingen, dat mijn zoon ons kan bellen en dat hij kan appen, dus internet is dan ook handig. Dat betekent dat we kunnen kiezen uit verschillende telefoonabonnementen, een abonnement met een telefoon erbij of een sim only abonnement, waarbij je zelf zorgt voor een mobiele telefoon. Nog een optie is een prepaid kaartje met bel- en internettegoed.

Het voordeel van een sim only abonnement vind ik dat je beltegoed nooit opraakt. Het voordeel van prepaid is dat wij als ouders meer controle hebben over de kosten. We weten nog niet precies of we een sim only abonnement nemen of dat we toch voor een prepaid kaartje gaan. Op de website van de Consumentenbond vond ik nog meer nuttige informatie over waar je op moet letten als je een mobiele telefoon koopt voor je kind.

Welke mobiele telefoon?

Omdat dit de eerste telefoon van mijn zoon wordt, willen we geen hele dure kopen. We hebben zelf ook geen oude goed werkende telefoons meer liggen. Bovendien vind ik het belangrijk dat het toestel up to date is en een recente versie van het besturingssysteem heeft. Daarom hebben we besloten dat we een goedkope Samsung smartphone willen kopen. Mijn vriend en ik hebben allebei een Samsung en is de werking van de telefoon dus bekend.

Dat is handig omdat we dan beter kunnen helpen bij het oplossen van problemen. Ik weet wel dat Android over het algemeen wel op elk toestel overeenkomt, maar toch zijn er flinke verschillen per merk. Daarnaast zijn we gewoon tevreden over dit merk. De mobiele telefoon zullen we los kopen.

Mijn zoon speelt een spelletje op mijn mobiele telefoon.
Mijn zoon speelt een spelletje op mijn mobiele telefoon.

Wat wil mijn zoon met zijn mobiele telefoon kunnen?

Zoals ik hierboven al schreef: Hij moet ons kunnen bellen. Mijn zoon gaat volgend jaar naar de middelbare school en het is de bedoeling dat hij dan op de fiets gaat en bij heel slecht weer met de trein. Als er iets aan de hand is, wil ik dat hij ons of de school kan bellen.

Ik vroeg mijn zoon wat hij eventueel allemaal met zijn mobieltje wil doen. Hij speelt graag spelletjes zoals Minecraft, maar ook spelletjes met treinen vindt hij erg leuk. Mijn kind is dol op treinen, dus waarschijnlijk komt er ook een wallpaper met een afbeelding van een trein erop.

Ook wil hij kunnen appen met vrienden en familie via WhatsApp. Misschien hebben ze volgend jaar ook wel een groepsapp met de hele klas. Mijn zoon heeft in mijn Spotify account een afspeellijst met muziek die hij leuk vindt. Deze zou hij ook op zijn telefoon willen hebben. Verder vindt mijn zoon het leuk om foto’s en filmpjes te maken, dus een goede camera op de telefoon zou wel leuk zijn. En als laatste vindt mijn zoon het leuk om plaatjes van treinen te Googlen, dus dat zal hij vast op zijn telefoon willen doen.

Mijlpaal

Ik vind een eerste mobieltje echt een mijlpaal! Nu krijgen kinderen gewoon een smartphone. Toen ik op mijn 17e mijn eerste mobiele telefoon kreeg, kon dat allemaal niet. Mobiele telefoons waren pas nieuw en naast bellen, kon je ermee sms’en en dat was het. Nu zijn kinderen veel jonger wanneer ze een telefoon krijgen en je kunt er zoveel mee. Hoe we mijn zoon ermee leren omgaan moeten we nog bedenken. In ieder geval, mag hij de telefoon niet mee naar zijn kamer nemen als hij naar bed gaat. Daarnaast is het ook weer een stukje loslaten vind ik. Mijn kind wordt echt groot nu.

Wanneer kreeg of krijgt jouw kind zijn of haar eerste mobiele telefoon? En wat zijn jouw tips?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ben. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

6 gedachten over “Een mobiele telefoon voor mijn zoon. Wat zijn de opties?”

 1. Hier met een hele goedkope begonnen zodat hij kon laten zien dat hij er goed mee omging. Toen nog basic geen smartphone. ( ik geloof in groep 8)
  Daarna doorgestroomd naar een smartphone met abonnement. Wel 1 waar je niet zonder zelf actie te ondernemen over het bedrag heen gaat.
  Nu heeft hij inmiddels een gewoon abonnement met 17 en de telefoon heeft hij een stukje van ons en de rest zelf betaald. Want ja op die leeftijd moet het wel een zo cool ( tegenwoordig ” lauw” model zijn)

  Beantwoorden
 2. Lijkt me best een lastige keuze! Ik heb zelf nog altijd prepaid omdat je op heel veel plekken wifi hebt. Maar juist onderweg zou appen met jullie zoon ook handig zijn. Maar er zijn ook wel veel kleine sim only-abonnementen volgens mij.

  Beantwoorden
 3. Hier kreeg zoon een Samsung, vrij basic maar hij kan er alles mee.
  Tip: zet de app Family Link erop.
  Daarmee kun je zien waar de telefoon is (handig als kind of telefoon kwijt is). Jij kunt als ouder bepalen hoeveel schermtijd je kind krijgt en je kunt bedtijden instellen. Bijvoorbeeld een uur per dag en bedtijd van 19.00-7.30. Dit kun je op ieder moment ‘ontgrendelen’ of aanpassen, maar jij hebt als ouder de controle.
  Is de ‘schermtijd’ op, dan kan je kind alleen nog bellen. Ook moet je kind dan toestemming vragen voordat hij een app kan installeren. Zo weet je zeker dat er geen rotzooi op komt.
  Wij zijn voor een abonnement gegaan van 2000 mb voor 9 euro per maand. Dan heb je nooit onverwachte kosten. Hij krijgt een melding als zijn tegoed over een bepaalde grens gaat. Op school en thuis is wifi, maar bij vriendjes gebruiken ze dat vaak niet.
  Tot nu toe werkt deze combi voor ons prima!

  Beantwoorden

Plaats een reactie