middelbare school

Oriënteren op een middelbare school

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Ik heb aan het begin van dit schooljaar verteld dat mijn zoon begon aan zijn laatste jaar van de basisschool. Dat betekent dat we op zoek moeten naar een middelbare school. Mijn zoon zit op het Speciaal Basisonderwijs en gaat na de zomervakantie naar de praktijkschool.

Praktijkonderwijs?

Het praktijkonderwijs zit wat betreft niveau onder het vmbo. De leerlingen krijgen zoals de naam al zegt hoofdzakelijk praktische vakken. Naast een aantal theoretische vakken krijgen de leerlingen vakken als koken, dienstverlening, groen, techniek enz. Hierna kan de leerling aan het werk of doorstromen naar het MBO op niveau 1.

Middelbare school

In Brummen is er geen middelbare school. Als moeder vind ik het best lastig dat hij alleen naar een andere plaats moet, maar ik begin er wel steeds meer aan te wennen.

Twee scholen in de buurt, bieden praktijkonderwijs aan. Ze zijn allebei ongeveer even ver weg. Ik vind het wel prettig dat we kunnen kiezen uit twee scholen. Inmiddels zijn we naar de open dagen geweest van beide scholen om ons te oriënteren. Op de een of andere manier had mijn zoon al de voorkeur voor school 1. Later hoorde hij dat een vriendinnetje ook waarschijnlijk die school gaat, dus nu wil hij helemaal graag naar die school. Terwijl de meeste kinderen van zijn school waarschijnlijk naar middelbare school 2 gaan.

Waar let ik op bij het kiezen van een school?

Het is voor mij natuurlijk de eerste keer dat ik dit meemaak. En ik vind het allemaal behoorlijk spannend. Van te voren vroeg ik me af waar ik op moest letten. Ik heb ook aan anderen gevraagd waar zij zoal op letten bij het kiezen van een middelbare school.

We vinden het belangrijk dat de school vrij rustig is. Kleine klassen, niet al te veel leerlingen. Een niet al te grote, overzichtelijke school. En ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de persoonlijke ontwikkeling is. Dat is nu over het algemeen wel veel meer dan toen ik op de middelbare school zat. Ook wilde ik graag weten hoe de school om gaat met leerlingen, die wat meer moeite hebben met leren. Daarnaast vond ik het belangrijk om te weten hoe er bij het niveau van mijn kind wordt aangesloten en wat de mogelijkheden zijn, als mijn zoon klaar is op deze school.

Nu we naar beide scholen zijn geweest, hebben we een goede indruk vaan beide scholen gekregen. Er zit eigenlijk niet veel verschil tussen de twee scholen wat betreft het onderwijs wat er wordt gegeven. Voor ons geeft de sfeer en de locatie van de scholen de doorslag, aangezien daar het verschil zit in beide scholen. Over een paar weken maken we de definitieve beslissing naar welke school mijn zoon gaat, maar we hebben wel al een voorkeur voor middelbare school 1.

Deze school heeft minder leerlingen dan de andere school en het gebouw is licht, ruim (maar niet groot) en overzichtelijk. Daarnaast vinden we de indeling van de klassen prettiger. En de locatie van de school is goed te bereiken met zowel de fiets als de trein. Maar zoals ik al zei, maken we over een paar weken de definitieve beslissing, wanneer mijn zoon op beide scholen de minilessen heeft gevolgd.

Hoe oriënteer jij je op een (nieuwe) school voor je kind?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

Plaats een reactie