Mijn handspalk , Pandora armband en Fitbit. spalk

Een nieuwe handspalk!

Categorieen:Persoonlijk

11 reacties

Ik heb al heel lang een Silversplint als handspalk. Nog steeds een prachtige spalk. Maar ik heb zowel mijn beenspalk als handspalk nu alweer een tijdje. Mijn beenspalk wordt om 2 jaar ongeveer gecontroleerd. Er wordt dan gekeken of de spalk nog goed zit, of er iets gerepareerd moet worden of dat er zelfs een nieuwe spalk moet komen. Bij mijn handspalk gebeurde dat niet en inmiddels is hij al zo oud dat hij niet meer bekend is bij de instrumentmaker.

Ik kan mijn vingers niet strekken als ik de silversplint om heb.
Ik kan mijn vingers niet strekken als ik de silversplint om heb.

Vragen over mijn handspalk

Omdat ik deze spalken dus al een aantal jaar heb, vond ik het prettig dat de revalidatiearts keek hoe de spalken functioneren. Ondersteunen ze mijn arm en been nog goed? Zo gezegd zo gedaan. De beenspalk ondersteunt mijn been en voet nog goed, dus dat is goed om te horen.

De handspalk is een ander verhaal. Ik kan mijn vingers niet zelf recht buigen als ik de spalk om heb. Daardoor kan ik weinig met die hand en bovendien worden de spieren korter als ze niet regelmatig worden gestrekt. Dat is ook iets wat bij spasme hoort, maar wel nadelig is. Dus om dat probleem te voorkomen is het goed als de handspalk ook mijn vingers strekt. Mijn huidige spalk houdt alleen mijn duim naar buiten en mijn pols recht.

Drukplekken op de pols van de spalk.
Drukplekken op de pols van de spalk.

Alleen als mijn vingers gestrekt worden, kan ik mijn hand helemaal niet gebruiken. Mijn hand staat dan in “zwaai”stand dus ik kan er alleen maar mee zwaaien.;-) Daarom krijg ik een nachtspalk. ’s nachts zullen mijn vingers dan gestrekt worden, maar ook de duim wordt op zijn plek gehouden en de pols blijft recht.

Tijdens mijn laatste bezoek aan de revalidatiearts, was er er ook een instrumentmaker bij, die gelijk mijn hand in het gips heeft gezet voor een mooie afdruk.

De stand van de nachtspalk nagebootst met mijn linkerhand.
De stand van de nachtspalk nagebootst met mijn linkerhand.

Een tweede handspalk

Waarschijnlijk krijg ik ook een tweede handspalk voor overdag, zodat mijn pols en duim overdag wel de juiste steun krijgen. Voor deze spalk moet een aparte gipsafdruk gemaakt omdat mijn hand in een andere stand moet staan dan bij de nachtspalk.

Nu draag ik mijn huidige handspalk veel te weinig. Als ik bezig ben, zoals bijvoorbeeld met het typen van deze blog, dan neemt de spanning in mijn rechterarm toe. Ook al doe ik er niks mee. Als ik mijn spalk zou dragen, zou de pols pijn gaan doen. We gaan dus kijken of een ander, zachter materiaal beter is dan zilver.

De natuurlijke (gespannen) stand van mijn rechterhand.
De natuurlijke (gespannen) stand van mijn rechterhand.

Benieuwd

Ik ben zo benieuwd naar mijn nieuwe handspalken. Na zo lang dezelfde spalk te hebben gehad, gaat dit weer heel anders worden. Ik ben vooral benieuwd naar de nachtspalk omdat ik die nog nooit heb gehad.

Draag jij spalken vanwege je beperking? Wat zijn jouw ervaringen met je spalken?

11 gedachten over “Een nieuwe handspalk!”

 1. Ik draag vooral ’s nachts spalken, omdat door mijn EDS mijn gewrichten half uit de kom zakken in ontspannen stand. Deze heb ik voor mijn pols en enkels, beiden van een kunststof materiaal. Voor overdag heb ik een leren polsspalk om mijn pols op z’n plek te houden bij zwaardere activiteiten, maar eerlijk gezegd zit die niet fijn en gebruik ik ‘m amper.
  Silversplints zie je trouwens ook veel bij mensen met EDS! Zelf heb ik ze niet, omdat ik niet de hele dag last heb van mijn handen/polsen.

  Beantwoorden
  • Oeps… zie nu pas dat ik jouw reactie gemist heb.
   De nachtspalk voor mijn pols vind ik erg fijn, kan er bijna niet zonder mee slapen. Die voor mijn enkels vind ik minder comfortabel, omdat ik er niet zo makkelijk mee kan draaien in bed. Die draag ik vooral als ik zoveel pijn heb, dat ik weet dat ik er niet van kan slapen.

   Beantwoorden
 2. Ik heb een dagspalk. Helaas groeien mijn vingers nu scheef. Splint wordt hier nog wel in het revalidatiecentrum gebruikt. Ik heb een siliconen spalk omdat ik deze ook tijdens het zwemmen kon dragen. Persoonlijk vind ik hem best wel zweterig en draag hem daardoor alleen bij de sport. Mijn pols staat scheef..
  Hoe gaat het nu met jou spalken?
  Ik vind het moeilijk wennen. Aan mijn beenspalken was ik sneller gewend.

  Beantwoorden
   • Oh handige tip. Zie hem nu pas. Die kan er dus uit? Ik zwem namelijk ook met mijn handspalk. Ik ga dat ook vragen of ik dat er in kan krijgen. Nog een paar maandjes wachten dan kan ik een nieuwe krijgen. Nu doe ik er tunbi- grip onder. Ik zou graag splint willen denk ik. Mag je daarmee ook zwemmen? Moet je 2 jaar doen met een op maat gemaakte hand-polsspalk?

    Beantwoorden
 3. Eeehm ik weet niet welke constructiebankwerker jou splint heeft gemaakt,maar diegene moeten ze ontslaan.
  Nog niet zo’n lelijke splint tegengekomen..
  Is het wel een echte? Want het ziet er zo magmaakt uit…
  Beter zoek je een instrumentmaker die zijn vak verstaat…dan heb ke tenminste baat bij je splint

  Beantwoorden
  • Hoi Gin, Mijn splint is gemaakt door de bedenker van de Silversplint, W.E Design. Ik weet niet of je de blog goed hebt (kunnen) lezen, maar hij is al heel oud, dan is ie wat minder mooi dan wanneer hij nieuw is. Naar mate je ouder wordt verandert de spierspanning en je lichaam, waardoor de spalk niet goed werkt, vandaar dat ik inmiddels een nieuwe nachtspalk heb.

   Beantwoorden
 4. Oh handige tip. Zie hem nu pas. Die kan er dus uit? Ik zwem namelijk ook met mijn handspalk. Ik ga dat ook vragen of ik dat er in kan krijgen. Nog een paar maandjes wachten dan kan ik een nieuwe krijgen. Nu doe ik er tunbi- grip onder. Ik zou graag splint willen denk ik. Mag je daarmee ook zwemmen? Moet je 2 jaar doen met een op maat gemaakte hand-polsspalk?

  Beantwoorden

Plaats een reactie