Een nieuwe handspalk!

Ik heb al heel lang een Silversplint als handspalk. Nog steeds een prachtige spalk. Maar ik heb zowel mijn beenspalk als handspalk nu alweer een tijdje. Mijn beenspalk wordt om 2 jaar ongeveer gecontroleerd. Er wordt dan gekeken of de spalk nog goed zit, of er iets gerepareerd moet worden of dat er zelfs een nieuwe spalk moet komen. Bij mijn handspalk gebeurde dat niet en inmiddels is hij al zo oud dat hij niet meer bekend is bij de instrumentmaker.

Ik kan mijn vingers niet strekken als ik de silversplint om heb.
Ik kan mijn vingers niet strekken als ik de silversplint om heb.

Vragen over mijn handspalk

Omdat ik deze spalken dus al een aantal jaar heb, vond ik het prettig dat de revalidatiearts keek hoe de spalken functioneren. Ondersteunen ze mijn arm en been nog goed? Zo gezegd zo gedaan. De beenspalk ondersteunt mijn been en voet nog goed, dus dat is goed om te horen.

De handspalk is een ander verhaal. Ik kan mijn vingers niet zelf recht buigen als ik de spalk om heb. Daardoor kan ik weinig met die hand en bovendien worden de spieren korter als ze niet regelmatig worden gestrekt. Dat is ook iets wat bij spasme hoort, maar wel nadelig is. Dus om dat probleem te voorkomen is het goed als de handspalk ook mijn vingers strekt. Mijn huidige spalk houdt alleen mijn duim naar buiten en mijn pols recht.

Drukplekken op de pols van de spalk.
Drukplekken op de pols van de spalk.

Alleen als mijn vingers gestrekt worden, kan ik mijn hand helemaal niet gebruiken. Mijn hand staat dan in “zwaai”stand dus ik kan er alleen maar mee zwaaien.;-) Daarom krijg ik een nachtspalk. ‘s nachts zullen mijn vingers dan gestrekt worden, maar ook de duim wordt op zijn plek gehouden en de pols blijft recht.

Tijdens mijn laatste bezoek aan de revalidatiearts, was er er ook een instrumentmaker bij, die gelijk mijn hand in het gips heeft gezet voor een mooie afdruk.

De stand van de nachtspalk nagebootst met mijn linkerhand.
De stand van de nachtspalk nagebootst met mijn linkerhand.

Een tweede handspalk

Waarschijnlijk krijg ik ook een tweede handspalk voor overdag, zodat mijn pols en duim overdag wel de juiste steun krijgen. Voor deze spalk moet een aparte gipsafdruk gemaakt omdat mijn hand in een andere stand moet staan dan bij de nachtspalk.

Nu draag ik mijn huidige handspalk veel te weinig. Als ik bezig ben, zoals bijvoorbeeld met het typen van deze blog, dan neemt de spanning in mijn rechterarm toe. Ook al doe ik er niks mee. Als ik mijn spalk zou dragen, zou de pols pijn gaan doen. We gaan dus kijken of een ander, zachter materiaal beter is dan zilver.

De natuurlijke (gespannen) stand van mijn rechterhand.
De natuurlijke (gespannen) stand van mijn rechterhand.

Benieuwd

Ik ben zo benieuwd naar mijn nieuwe handspalken. Na zo lang dezelfde spalk te hebben gehad, gaat dit weer heel anders worden. Ik ben vooral benieuwd naar de nachtspalk omdat ik die nog nooit heb gehad.

Draag jij spalken vanwege je beperking? Wat zijn jouw ervaringen met je spalken?

4 gedachten over “Een nieuwe handspalk!”

 1. Ik draag vooral ’s nachts spalken, omdat door mijn EDS mijn gewrichten half uit de kom zakken in ontspannen stand. Deze heb ik voor mijn pols en enkels, beiden van een kunststof materiaal. Voor overdag heb ik een leren polsspalk om mijn pols op z’n plek te houden bij zwaardere activiteiten, maar eerlijk gezegd zit die niet fijn en gebruik ik ‘m amper.
  Silversplints zie je trouwens ook veel bij mensen met EDS! Zelf heb ik ze niet, omdat ik niet de hele dag last heb van mijn handen/polsen.

  Beantwoorden
 2. Ik heb een dagspalk. Helaas groeien mijn vingers nu scheef. Splint wordt hier nog wel in het revalidatiecentrum gebruikt. Ik heb een siliconen spalk omdat ik deze ook tijdens het zwemmen kon dragen. Persoonlijk vind ik hem best wel zweterig en draag hem daardoor alleen bij de sport. Mijn pols staat scheef..
  Hoe gaat het nu met jou spalken?
  Ik vind het moeilijk wennen. Aan mijn beenspalken was ik sneller gewend.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website plaatst cookies om goed te kunnen werken. Voor meer informatie en instellingen, lees de privacyverklaring.

Cookie instellingen

Hieronder kun je kiezen welk soort cookies je accepteert op deze website. Klik op de "Instellingen opslaan" knop om je keuze toe te passen.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.