Mijn nachtspalk

Hoe bevalt mijn nachtspalk?

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Een tijdje geleden schreef ik dat ik een nieuwe handspalk zou kregen. Ik zou een nachtspalk krijgen en eventueel een tweede spalk voor overdag. Inmiddels heb ik mijn nachtspalk!

Waarom een nachtspalk?

Mijn vingers zijn vaak gebogen vanwege de spasticiteit. Hierdoor verkorten de spieren en zou ik mijn vingers op den duur niet meer recht krijgen. Door een spalk te dragen kunnen de spieren gestrekt worden. Omdat niet zoveel kan doe als ik de handspalk draag, draag ik hem ’s nachts.

Aanpassingen

De handspalk is gemaakt door OIM Orthopedie in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Hij is gemaakt van een soort kunststof wat een klein beetje kan meebewegen. Ik kon kiezen uit rood en paars, ik koos voor paars. Vlak na mijn afspraak bij de revalidatiearts, is mijn arm gegipst. Toen ik de handspalk kwam passen was hij bijna af.

Er moesten nog wat kleine aanpassingen gedaan worden, zoals de spalk op de juiste lengte maken, ervoor zorgen dat hij geen drukplekken achterlaat. En klittenband plaatsen. Het was wel belangrijk dat ik kon aangeven, hoe de klittenband moest komen te zitten, omdat ik mijn nachtspalk zelf om wil kunnen doen. Er zitten drie klittenbandjes op de spalk. Een die de vingers op hun plaats houden, een onder mijn pols en een onder mijn arm.

Mijn pols is nu gewoon recht in de spalk, maar over een tijdje wanneer de spieren in mijn hand wat langer zijn, wordt de orthese aangepast, zodat de pols in de natuurlijke stand komt.

Opbouwen

Als je een nieuwe orthese (ander woord voor spalk) krijgt, wordt het dragen opbouwen geadviseerd, zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe spalk. Elke orthese (behalve de standaardmodellen) wordt op maat gemaakt en zit weer anders. Meestal zitten mijn beenspalken prima en ben ik snel gewend. Vaak vergeet ik dan op te bouwen en is dat naar mijn mening niet altijd nodig. Maar met deze handspalk vond ik het wel belangrijk om het op te bouwen omdat ik nog nooit een spalk als deze heb gedragen. OIM Orthopedie vertelde me dat ik 4 dagen lang moest opbouwen en hoe lang. Zo heb ik het gedaan:

  • Dag 1: 30 minuten op de bank zitten met de spalk om,
  • De tweede dag: 1 uur tijdens mijn bezoek aan mijn moeder,
  • Dag 3: 2 uur tijdens de WK finale van het vrouwenvoetbal Nederland – Verenigde Staten
  • De laatste dag: 3 uur lang een mooi excuus om Netflix te kijken.

Daarna kon ik hem ’s nachts gaan dragen ongeveer 8 uur per nacht.

Hoe bevalt de nachtspalk?

Het is heel erg wennen. Wanneer ik de spalk om heb, zijn mijn hand en pols erg gespannen. Dat is niet prettig. En daarnaast ligt zo’n orthese ook niet lekker in bed. Het voelt zwaar en het is even zoeken naar de juiste slaaphouding. Inmiddels slaap ik het prettigste op mijn linkerzij met mijn rechterarm naast mijn hoofd op het hoofdkussen. Iemand raadde me aan om een (extra) kussen te gebruiken om onder mijn arm te leggen, dat ligt wel een stuk beter.

Het om doen is best lastig, zodra ik iets met mijn linkerhand doe komt er spanning in mijn pols en is het lastig om de pols recht te krijgen. Ik heb ook het idee dat de spalk beter zit als iemand mij helpt met omdoen, wanneer mijn arm ontspannen is, het omdoen makkelijker gaat. Omdat er spasme in mijn rechterarm komt als ik met links bezig ben, is het niet prettig om de spalk te dragen als ik bezig ben met bijvoorbeeld het schrijven van deze blog. Als ik eenmaal slaap dan gaat het goed.

Tot nu toe gaat het best goed. Ik draag hem de meeste nachten, de hele nacht. Af en toe wordt het te pijnlijk om te dragen, dan doe de orthese uit. Toen het vorige week zo warm was, heb ik de spalk niet gedragen. Een nachtspalk is al niet zo prettig om te dragen en met de warmte al helemaal niet. Ik heb hem zelfs in de koelkast gelegd toen het zo heet was omdat het materiaal niet goed tegen hoge temperaturen kan. Ik had geen andere koele plek in huis, dus dan maar in de koelkast.

Mijn nachtspalk in de koelkast
Mijn nachtspalk in de koelkast

Conclusie

Ik ben best tevreden met de spalk, het is wel heel erg wennen en niet altijd even prettig. Maar ik vraag me af of het ooit helemaal went. Wanneer ik de nachtspalk af doe, na een hele nacht slapen, merk ik wel dat mijn vingers flexibeler zijn. Het werkt, ik ben benieuwd naar hoe soepel mijn pols en vingers over een tijdje zijn.

Plaats een reactie