spalken links mijn huidige spalk

Spalken dragen, die dingen aan mijn arm en been

Categorieen:Life

9 reacties

Ik heb laatst nieuwe schoen en pantoffels gekocht. Dat was heel erg nodig want zowel mijn schoenen als sloffen waren echt aan vervanging toe. Het was nog een hele zoektocht om goede te vinden, vanwege mijn cp heb ik nogal wat eisen aan mijn schoenen: Ze moeten stevig zijn en goed aan mijn voeten blijven zitten en plat zijn. Hoge hakken zijn voor mij geen optie (Helaas, want wat extra lengte was welkom geweest). Ik heb platte schoenen nodig omdat mijn spalk er in moet kunnen.

Spalken

Ik draag dus spalken, met een chique woord ook wel ortheses genoemd. Waar een prothese een bepaald lichaamsdeel vervangt, biedt een orthese extra ondersteuning, zodat bijvoorbeeld het been beter functioneert. Je hebt ze in allerlei soorten en maten: voor je arm, been, romp, hoofd of nek. Ik heb twee spalken, eentje voor mijn rechterbeen en een voor om mijn rechterarm.

Je kunt ortheses en (semi) orthopedische schoenen vergoed krijgen vanuit de zorgverzekering, deze worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor dus ook eigen risico. Soms kan het ook zijn dat je een eigen vergoeding moet betalen, eventueel wordt dit vergoed door je aanvullende verzekering. Dit verschilt per hulpmiddel en per verzekering.

Handspalk

Mijn handspalk (officieel: pols-handorthese) draag ik zodat mijn pols recht blijft en mijn duim naar buiten blijft staan. Door mijn spasticiteit gaan deze vaak krom staan, en op den duur leidt dat tot verkortte spieren, waardoor ik mijn hand helemaal niet meer zou kunnen gebruiken. Nu kan ik hem tenminste nog een beetje gebruiken. Vroeger, toen de revalidatiearts dat nodig vond, werd bij mij een handspalk aangemeten. Het was van siliconen gemaakt, maar het was een vreselijk ding, het zat niet lekker, het zweette en het jeukte. Ik droeg het dus nooit.

Mijn handspalk , Pandora armband en Fitbit.
Mijn handspalk, Pandora armband en Fitbit.

Jaren later kreeg ik weer een nieuwe. Weer een van siliconen, maar deze had gaatjes tegen het zweet. Niet dat het hielp, dus deze lag ook heel lang in de kast. Tot ik hoorde van ortheses die van zilver werden gemaakt. Deze zouden er een stuk beter, als een sieraad, uitzien en ik zou geen last meer hebben van jeuk en irritatie door zweet. En ja hoor! Ik ben nu jaren later (ik denk zeker wel 7 jaar) nog steeds erg blij met mijn spalk. Geen last meer van zweet en andere ongemakken. Ik draag hem met heel veel plezier!

Beenspalk

Mijn beenspalk geeft me extra ondersteuning bij het lopen. Daarnaast houdt hij mijn voet recht, zodat deze niet over de grond sleept. Officieel wordt een spalk als deze een Enkel-Voet Orthese (EVO) genoemd. Ik draag al vanaf dat ik klein was, een spalk aan mijn rechterbeen. Eerst had ik trouwens nog oerlelijke grijze orthopedische schoenen (tegenwoordig, maken ze de prachtigste orthopedische schoenen), gelukkig kan ik me daar maar weinig van herinneren. Daarna kreeg ik dus een beenspalk. En elke keer als deze te klein werd, kreeg ik een nieuwe. Eerst had ik van die saaie witte spalken en later kon ik ook uit leuke kleurtjes kiezen. Ik weet nog dat op een gegeven moment een blauwe orthese had met grafische print op de achterkant, heel stoer vond ik dat.

Toen ik eenmaal druk aan het puberen was, wilde ik die spalk helemaal niet meer. Toen koos ik dus voor een huidskleurige spalk, die ik verstopte onder lange broeken en soms ook rokken. Inmiddels maakt dat mij niks meer uit en ga ik gewoon over straat in jurkjes waarbij mijn EVO zichtbaar is.

Zo'n spalk had ik vroeger, bij mij zat de achterkant dicht.
Zo’n spalk had ik vroeger, bij mij zat de achterkant dicht. (bron: Pixabay)

Een ander soort EVO

Op een gegeven moment kreeg ik pijn in mijn heup bij het lopen. Dus hier ging ik mee naar de revalidatiearts. Die kwam tot de conclusie, dat de orthese onvoldoende ondersteuning bood. Dus werd er een ander soort beenspalk geadviseerd. Een waarbij de EVO niet achter mijn been langs liep, maar aan de voorkant. Voor de kenners: een Toe Off. (zie de foto bovenaan deze pagina) Ik kreeg een standaard Toe Off om uit te proberen. Hiermee bedoel ik een spalk die dus al bestaat en in bepaalde maten te krijgen is. Zie het maar zo: In de winkel koop je ook kleren in een bepaalde maat, deze worden niet speciaal voor jou gemaakt. Ik had geen pijn meer, alleen was zelfs de kleinste maat te groot, waardoor het toch niet goed werkte.

Daarna kreeg ik een op maat gemaakte en dat ging helemaal goed. (links op de foto bovenaan) Tot deze aan vervanging toe was, toen kreeg ik deze. (rechts op de foto bovenaan.) Nu zo’n anderhalf jaar geleden. En dat gaat nog steeds goed. Mijn oude spalk bewaar ik trouwens als reserve, mocht deze onverwacht kapot gaan. Ik vind deze orthese echt een plaatje om te zien. Echt prachtig en de zwarte kleur maakt hem best stoer. Dit is de mooiste EVO tot nu toe.

Traplopen

Ik hoor van anderen dat dit type EVO een groot nadeel heeft. Hij kan breken bij het traplopen of wanneer je door je knieën gaat. Ik heb daar geen problemen mee, traplopen doe ik niet, vaak , maar als ik traploop, heb ik hier geen last van. Door mijn knieën gaan kan ik niet. Mijn enkel blijft altijd in dezelfde positie. Is dit voor jou anders? Dan is dit wel een punt om bij stil te staan.

Aanmeten van de nieuwe spalk.
Aanmeten van de nieuwe spalk.

Aanmeten

Ik vind het erg fascinerend wat voor protheses en ortheses ze tegenwoordig kunnen maken. Vroeger werden ze vaak van leer gemaakt. Door de jaren heen is de techniek heel erg verbeterd en worden er de mooiste en geavanceerde protheses en ortheses gemaakt. Hoe precies weet ik niet. De meeste ortheses en protheses worden op maat gemaakt. Zoals ik al schreef, er bestaan standaard maten spalken, maar dat is niet altijd voldoende. Vroeger werden mijn spalken gemaakt door Kamer Orthopedie, tegenwoordig worden ze gemaakt door Livit Orthopedie in Arnhem.

Hoe mijn spalken worden gemaakt weet ik niet precies. Eerst worden ze aangemeten door mijn been of arm te gipsen, met mijn been of arm in de juiste stand. Dit droogt snel en dan wordt het er af gehaald.. Dat gips gebruiken ze als een mal om een exacte kopie van mijn been mee te maken. Vervolgens maken ze de spalk om dit model heen. Hoe precies weet ik niet. Het zal hoofdzakelijk handwerk zijn omdat het nogal precies werk is, maar het kan ook zijn dat ze met een machine worden gemaakt en dan met de hand worden afgewerkt.

Ik heb voor mijn linkervoet een steunzool in mijn schoen zitten. Deze heb ik omdat mijn linkerbeen zwaarder wordt belast omdat mijn rechterbeen minder sterk is. Om deze aan te meten wordt er een voetafdruk gemaakt in een bakje met een bepaalde substantie.

Mijn EVO in mijn nieuwe schoenen van Nike.
Mijn EVO in mijn nieuwe schoenen van Nike.

Lopen zonder spalk

Als gevolg van mijn handicap loop ik mank, dat is met en zonder spalk zo. Ik merk zelf niet dat ik mank loop, maar zonder spalk loop ik wel veel moeilijker dat met. Thuis heb ik mijn EVO niet om. Sommigen zullen zeggen, dat het niet goed is, anderen zeggen dat het niet zoveel uitmaakt. Ik zie mijn EVO als een soort van verlengstuk van mijn schoenen. Als ik deze uittrek, trek ik ook mijn spalk uit. Dat voelt meer ontspannen. Thuis loop ik dan ook op pantoffels. Dit is wel iets vermoeiender dan met mijn schoenen met spalk, maar het gaat prima. Buiten zou het wel te vermoeiend zijn om zonder EVO te lopen. Dat komt omdat de grond buiten meer ongelijk is.

Schoenen, sokken en sloffen

Zoals ik al zei. Ik had laatst nieuwe schoenen nodig. Ik loop altijd op sneakers. Sinds een tijdje heb ik deze mooie van Nike. Het is het model Nike Cortez en ik heb ze laten personaliseren via NikeID. Dat duurt wel 5 weken omdat ze helemaal voor jou worden gemaakt, maar dan heb je ook wel wat. Mijn voeten passen er net in met mijn steunzool en spalk. Maar het zit goed en ik ben er erg blij mee!

Schoenen in de doos.
Schoenen in de doos.

Ik heb er een soort missie van gemaakt om vrolijke sokken te dragen. Dat maakt het dragen van spalken een stuk leuker vind ik. Mijn favoriete merk is Happy Socks. Thuis draag ik pantoffels, zonder spalk. Deze hebben een stevige zool, zodat ze lang meegaan en ik ze niet kapot loop. Voor de zomer heb ik nog geen goede schoenen, mijn voorkeur zouden gaan, naar een paar leuke, maar vrouwelijke outdoorsandalen gaan. Deze zijn stevig genoeg voor een spalk en hebben een goed voetbed.

Waar loop jij het liefste op?

Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Een hulpmiddel is maatwerk. Elke situatie is anders. Mijn ervaring met mijn spalken is geen garantie dat iemand in een soortgelijke situatie ook in aanmerking komt voor soortgelijke voorzieningen of dezelfde ervaring heeft. Zie voor meer informatie de uitgebreide disclaimer.

Bronnen: Livit Orthopedie en Kamer Orthopedie

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

9 gedachten over “Spalken dragen, die dingen aan mijn arm en been”

 1. Ik vind je hand/pols spalk er als een heel luxe sieraad eruit zien! Zag het laatst ook bij een verpleegkundige in het ziekenhuis, ze had het ook om haar vingers. Kan mij voorstellen dat een silliconen gaat jeuken met warm weer. Knap dat je hier over schrijft!

  Beantwoorden
  • Dankjewel! Ze maken deze spalken inderdaad ook voor om vingers. Elk materiaal heeft zo zijn voor en nadelen. Ik ben blij dat deze zilveren spalk voor mij mogelijk is.

   Beantwoorden
 2. Wat een fijne uitleg over je spalk! Ik heb weer eea geleerd. Het lijkt mij best lastig om goede schoenen te vinden, die ook nog een beetje hip zijn. Je Nikes zijn dat gelukkig wel! Top!

  Beantwoorden
  • Dankjewel 😘. Schoenen vinden is best lastig. Zeker wanneer je meerdere paren hebt. Mijn schoenen moeten sowieso plat zijn. Een inimini hakje kan, maar dan moet de spalk er wel op aangepast zijn (dit is ook weer per persoon verschillend.) Vandaar dat ik het houd bij platte schoenen. Ik ben nog opzoek naar een paar mooie vrouwelijke outdoor sandalen.

   Beantwoorden
  • Dankjewel! Bij je instrument maker, die je spalken maakt. Als zij zo’n collectie hebben of samenwerken met een bedrijf die deze maakt. In Nederland kun je bij Livit Orthopedie terecht, maar er zijn ook instrumentmakers die samenwerken met WE Design. WE design maakt Silversplints. In België weet ik het niet. Ik zou het vragen aan je arts of degene die je spalken maakt.

   Beantwoorden
 3. Hoi Rosita,
  Sinds kort draag ik een Evo spalk. Is wel even wennen hoor. Was altijd zo blij met mijn schoenen met hakjes.
  Nu wordt het een zoektocht naar leuke schoenen waar mijn spalk + inlegzool in past. Heb jij als deskundige nog tips voor mij?
  Groetjes Gea

  Beantwoorden
  • Hoi Gea, een EVO dragen is inderdaad wennen. Ik zou zelf voor leuke sneakers gaan. Dat past ook bij een sportieve kledingstijl, als je een wat nettere kledingstijl hebt kun je kijken voor wat nettere sneakers. Let bij het kopen van schoenen dat je inlegzool er goed inpast. Succes met het zoeken naar nieuwe schoenen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie