Rosita is aan het typen met haar linkerhand op het toetsenbord

Hoe ik leerde typen met een hand

Categorieen:Tips and tricks

4 reacties

Ik zit heel veel achter mijn computer. Voor werk, maar ook om blogs te schrijven, te leren en andere dingen te doen. Om beter op de computer te leren werken, wilde ik leren om goed blind te typen. Hoe heb ik dat gedaan met een hand?

Typecursus volgen om te leren typen

Tijdens mijn revalidatie leerde ik blind typen met alleen mijn linkerhand met een programmaatje dat Rapid Typing heet. In eerste instantie ging dat vrij goed. Maar op een gegeven moment moest ik toetsen leren typen die helemaal niet op mijn toetsenbord zaten. Dat werkte dus niet en heb ik het maar gelaten.

Blind typen ging op zich prima, tot ik een nieuwe laptop kocht en het verwaterde. Daarna zocht ik online voor een andere cursus om eenhandig te leren typen. Ik vond typingclub.com. Daar leerde ik veel beter typen. Blind typen doe ik nu nog steeds. Ik werk nu veel sneller op de computer. Maar ook deze cursus heb ik niet afgemaakt. Je leert namelijk steeds sneller typen en op een gegeven moment had ik mijn grens bereikt. Het werd steeds vermoeiender om te typen, omdat het steeds sneller moest. Na een gesprek met Juf Diana besloot ik te stoppen met de cursus. Het is goed zo. Ik doe de cursus af en toe om het te oefenen en bij te houden. Ik denk ook niet dat ik veel sneller kan typen, vanwege mijn trage informatieverwerking. Op zijn snelst kan ik zo’n 44 woorden per minuut typen. Normaal ligt dat tussen de 30 en 40 woorden per minuut. Dat lijkt trouwens langzaam, maar ik typ natuurlijk maar met 5 vingers ipv 10 vingers. Diana geeft trouwens typecursussen dat is heel fijn want dan heb je tenminste begeleiding van een goede docent.

Het toesenbord van mijn laptop
Het toetsenbord op mijn laptop.

Typen in de praktijk

Wanneer je blind typt, leg je je vingers op de homerow. Als je met twee handen typt, leg je je wijsvingers op de F en de J, de toetsen met de voelbare streepjes erop., je pinken op de A en de ; en je ringvingers en de middelvingers op de S, D, K en L.

Als je net zoals ik met alleen je linkerhand typt, dan leg je je wijsvinger op de J, je pink op de F, je ringvinger op de G en je middelvinger op de H. Als je alleen je rechterhand gebruikt is dat andersom, dan leg je je wijsvinger op de F enz. Met je duim, bedien je de spatiebalk.

Om nog makkelijker te kunnen typen en dus sneller te kunnen werken, maak ik gebruik van een paar instellingen:

 • Ik heb Windows 11 op mijn laptop staan en daarin heb ik de functie plaktoetsen altijd aan staan. Dit vind je in de instellingen. Dit werkt ook in Windows 10 en MacOS heeft het vast ook.
 • Daarnaast heb ik woordvoorspelling ook aan staan, ik gebruik het niet vaak, maar soms is het wel prettig. Ook dit vind je in de instellingen. Of dit ook op Windows 10 en op MacOS zit, weet ik niet.
 • Ik heb handtekeningen en templates gemaakt in Outlook en Gmail, dan hoef ik niet steeds hetzelfde te typen, zoals bijvoorbeeld mijn naam.

In het filmpje is te zien hoe ik typ met alleen mijn linker hand. Eerst typ ik een stukje van de typecursus, dat gaat een stuk sneller en makkelijker, dan het laatste stukje, waar ik een stukje van deze blog schrijf, omdat ik dan moet nadenken wat ik ga typen, dat hoeft bij de typecursus niet, dus daarbij gaat het typen sneller.

Beschrijving: In het filmpje is te zien hoe ik met alleen mijn linker hand blind typ, daarbij ligt mijn rechter hand op het bureau. Het filmpje is van bovenaf gefilmd, dus je ziet alleen maar mijn hand, daarbij wordt er niet gesproken. Je hoort alleen de toetsaanslagen en de piepjes van de shift en control knoppen.

Toetsenborden

Ik typte eigenlijk altijd op mijn laptop toetsenbord en dat vond ik altijd wel prima. Het toetsenbord op mijn huidige laptop vond ik zelfs fijn omdat er een extra rijtje handige toetsen op zitten, die ik op mijn vorige laptop niet had. Maar vanwege ergonomische redenen, heb ik een apart toetsenbord gekocht en een groter bureau. Ik kocht de Logitech MX Keys Mini. Een klein toetsenbord zonder numeriek gedeelte, want dat gebruik ik echt nooit. Ik vind het een heel fijn toetsenbord, dat fijn typt, alleen merk ik dat ik niet echt aan deze layout kan wennen, het heeft een andere layout dan het toetsenbord op mijn laptop. Daarom heb ik een ander toetsenbord gekocht. Ditmaal koos ik voor een mechanisch toetsenbord. Ik hoor in mijn omgeving goede verhalen over dit soort toetsenborden, dus ik was erg benieuwd. Logitech heeft ook een nieuw compact mechanisch toetsenbord, maar daarvan kun je de switches niet verwisselen, met oog op de toekomst, vind ik dat wel handig om te kunnen doen. Daarom koos ok voor een mechanisch toetsenbord van Keychron, de Keychron K3, dit is een low-profile toetsenbord, die een stuk lager is dan gewone mechanische toetsenborden.

Mijn logitech toetsenbord
Mijn Logitech toetsenbord, deze heb ik inmiddels verkocht.

Ik heb het mechanische toetsenbord nu een paar weken, het was wennen, omdat het toch heel anders typt dan mijn andere toetsenbord, maar het is wel fijner, ook de layout bevalt heel goed.

Eenhandig toetsenbord

Meerdere mensen hebben me geadviseerd om een eenhandig toetsenbord te gebruiken. Er zijn verschillende soorten eenhandige toetsenborden verkrijgbaar. Ze hebben allemaal een andere layout, dus het hangt een beetje van jouw voorkeur af, wat jij handig en makkelijk vind. Het voordeel van een eenhandig toetsenbord is dat je nog sneller kunt typen met een hand en daarnaast is het beter voor de ergonomie.

Zelf geef ik de voorkeur aan gewoon een standaard QWERTY toetsenbord. Zo ben ik niet gebonden aan een toetsenbord en kan ik dus ook met andere computers overweg, zonder dat ik mijn eigen toetsenbord bij de hand moet hebben. Toch vind ik het een fijn idee, dat een eenhandig toetsenbord ook een optie is, mocht typen ooit in de toekomst toch moeizamer gaan, om wat voor reden dan ook.

Mijn nieuwe Keychron K3, met houten polssteun.
Mijn nieuwe Keychron K3, met houten polssteun. Dit is een mechanisch toetsenbord met bruine switches.

Het is goed zo

Maar voor nu vind ik het typen op een gewoon toetsenbord veel fijner, aangezien je dan op elke computer kunt typen, zonder dat je daarvoor je aparte toetsenbord moet meenemen. En het gaat eigenlijk heel goed, alleen moet ik niet een te gehaast gevoel hebben, maar gewoon ontspannen typen, dan gaat het goed.

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je op een makkelijke manier achter een computer kunt werken en hoe je typt, maakt dat niet zoveel uit of het nu met een hand of twee handen is, of dat je dat doet met spraakherkenning of een andere methode, wat voor jou het beste werkt.

4 gedachten over “Hoe ik leerde typen met een hand”

 1. Dat heb je knap voor elkaar gekregen Rosita, proficiat hoor. Het is altijd een stuk leuker om met meer dan twee vingers (iets wat je dus héél vaak ziet) te typen. Zelf heb ik er ook een cursus voor gevolgd toen in nog op school zat. Ik ben er nog steeds blij om dat ik dat toen gedaan heb.

  Beantwoorden
 2. Interessant al die mogelijkheden. Ik moet door jouw stukje terugdenken aan het begin van mijn baan. Men ontdekte dat ik niet kon typen. Ik werd naar Schoevers gestuurd. Ik kwam in een klas met vrouwen die allemaal als een gek typten. Ik vond het zo vreselijk dat ik niet meer ging. Mijn werkgever riep mij op het matje en zei toen: Wanneer je het zo vreselijk vind dan hoef je niet meer. Leer het jezelf maar aan. Ik type nu met twee handen en 4 vingers 🙂

  Respect voor jou!

  Beantwoorden
  • Als dat werkt voor jou is dat helemaal, goed. Goed kunnen typen is een middel om beter met een computer te kunnen werken, geen doel op zich. Dus daar had jouw werkgever helemaal gelijk in.

   Beantwoorden

Plaats een reactie