Hoe ik mijn notitieboek gebruik

Ik gebruikte tot anderhalf jaar geleden zo’n prachtig uitwisbaar notitieboekje. Alleen voor mij bleek het niet te werken. In plaats dat mijn gedachten geordend werden, werd het juist nog meer chaotisch. Ik ben toen weer een gewoon notitieboek gaan gebruiken.

Mijn notitieboek

Ik was een dagje met mijn zoon naar het Spoorwegmuseum, waar ik dit notitieboekje kocht in de museumwinkel. Ze hadden twee soorten: Een groen of gele met een trein en een roze met een afbeelding van het Spoorwegmuseum zelf. Ik koos voor de laatste. Het formaat is A5 en het boekje heeft een harde kaft. Verder zit er een leeslint in, heeft het een handig elastiek, zodat het notitieboekje goed dicht blijft zitten en zijn de bladzijdes gelinieerd. Ik heb daarnaast nog een notitieboek van de Realisten Academie, die gebruik ik alleen daarvoor.

Digitaal of het notitieboek?

Om te plannen gebruik ik het liefste Google Calendar. Daarnaast gebruik ik Google Keep om allerlei informatie op te slaan. Maar ik vind het ook erg prettig om offline aantekeningen te maken en andere dingen bij te houden. Hiervoor gebruik ik dus dit roze notitieboek. Het notitieboek en Google Calendar vervangen elkaar niet, ze zullen elkaar aan. In Google Calendar, maak ik een weekplanning, waarna het de bedoeling is dat ik elke dag een to-do lijstje in mijn notitieboekje schrijf. Regelmatig vergeet ik het of kom ik er gewoon niet aan toe.

uitwisbare Correctbook, helemaal rechts en mijn andere notitieboek
Mijn notieboekjes, rechts het uitwisbare notitieboek

Binnen in mijn notitieboek

Alles wat ik in mijn notitieboek schrijf staat op chronologische vologorde. Aan het begin staat de oudste informatie. En alles staat door elkaar, dus per categorie of op onderwerp. Ik schrijf er voornamelijk to do lijstjes in en aantekeningen van mijn Javascriptcursus. Maar ook gebruik ik het om aantekeningen te maken voor blogs, lijstjes met dingen die ik wil bespreken met mijn ambulant begeleider, mijn doelen voor 2020 en andere dingen die ik wil onthouden.

Als ik een lijstje of bepaalde informatie niet meer nodig heb, gaat er een grote krul doorheen en het leeslint zit op de eerste pagina waar er nog schrijfruimte over is. Op deze manier vind ik snel de eerste pagina waar ik wat op kan schrijven. In het uitwisbare notitieboek lukte het me niet om snel een lege pagina te vinden en moest ik flink zoeken als ik iets zocht. Nu hoef ik alleen maar de pagina’s door te zoeken die ik heb beschreven. Belangrijke dingen zoals mijn doelen voor 2020 of andere dingen die ik regelmatig nodig heb markeer ik met een tabje die ik op de betreffende bladzijde plak.

Wat ik grappig vind is dat de inhoud echt een afspiegeling is van wat er allemaal in mijn hoofd zit. Het lijkt allemaal best chaotisch, maar omdat ik het notitieboek van voor naar achter gebruik, duidelijk kan zien, waar ik klaar mee ben en er een leeslint in zit, is het voor mij toch best overzichtelijk.

een lijstje in mijn notitieboek
Een to do lijstje in mijn notitieboek

Versieringen

Veel mensen die een prachtige planner of bullet journal bijhouden, versieren deze met allerlei mooie quotes, handletters en tekeningen. Dat doe ik niet. Ik kan best netjes schrijven, maar in mijn notitieboekje zie je dat niet bepaald terug. Het is niet netjes en foutjes kras ik gewoon door. Wel vind ik het leuk om de hokjes, die ik teken om mijn lijstjes af te vinken, in t kleuren met viltstift. Voor mijn doelen heb ik ook hokjes en tekeningen gemaakt die ik kan inkleuren.

Ik vind het op dit moment erg handig om een notitieboekje te gebruiken naast Google Calendar. Het zit ook vaak in mijn tas, zodat ik altijd iets bij me heb, waar ik wat op kan schrijven en geen losse briefjes hoef te bewaren. Die raak ik namelijk vaak kwijt. Ook gebruik ik het liefste maar een notitieboekje in plaats van meerdere, dat vind ik het meest overzichtelijk.

Hoe gebruik jij notitieboekjes?

Plaats een reactie

Deze website plaatst cookies om goed te kunnen werken. Voor meer informatie en instellingen, lees de privacyverklaring.