Jaarwisseling

Hoe overleef je de jaarwisseling?

Categorieen:Tips and tricks

14 reacties

Ik heb deze blog een lekkere dramatische titel gegeven. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, voor veel chronisch zieken, gehandicapten en dieren is de jaarwisseling een kwestie van overleven. Zij hebben namelijk last van het vuurwerk. Deze blog is misschien een minder gezellige blog, zo op het einde van 2017, maar ik vind het wel belangrijk om  hierover te schrijven.

Mijn jaarwisseling

Er zijn veel mensen met een beperking die last hebben van vuurwerk. Sommige mensen moeten zelfs echt hun huis uit omdat ze de knallen van het vuurwerk gewoon niet kunnen verdragen. Ze gaat dan een aantal dagen, of misschien wel langer naar een vakantiepark waar er geen vuurwerk afgestoken wordt. Zelf ben ik ook een van de mensen die last heeft van vuurwerk, maar gelukkig, is het niet zo erg dat ik weg moet. Mijn zoon en ik kunnen allebei niet goed tegen het geknal van vuurwerk. Het is wel mooi om te zien, maar de knallen zijn niet prettig voor ons. Mijn zoon heeft autisme en is gevoelig voor hard geluid en onverwachte dingen. Ik schrik nogal snel van de onverwachte knallen waardoor ik meer last heb van spasme, wat pijnlijk en vermoeiend is. Daarnaast zorgen drukte en gezelligheid voor overprikkeling met alle gevolgen van dien.

De laatste dagen in december durf ik ook niet alleen naar buiten vanwege het vuurwerk dat (te vroeg) wordt afgestoken wordt. Als ik op straat fiets en er wordt vlakbij knalvuurwerk afgestoken, kan ik daar erg van schrikken en de controle over mijn fiets verliezen.

Vorig jaar waren we op bezoek met de jaarwisseling. Het was erg gezellig. Omdat mijn zoon en ik nogal overprikkeld waren op het einde, was het begin van 2017 niet echt een heel leuk. Dit is een kwestie van je grenzen goed in de gaten houden.

jaar

Vuurwerk? Ja of nee.

De laatste jaren is er een discussie gaan over het afsteken van vuurwerk. Dit omdat het afsteken van (illegaal) vuurwerk elk jaar weer voor ernstige ongelukken zorgt. Bijna elk jaar waarschuwen oogartsen weer voor het gevaar van vuurwerk. Verder hebben veel mensen en dieren last van het vuurwerk. Mensen hebben bijvoorbeeld last van het geluid, of net zoals ik last van spasmen of van de luchtwegen. Dieren kunnen gestrest ervaren en bang worden.

Brievenbussen moeten worden afgesloten of worden weggehaald omdat ze beschadigd raken. Gebouwen kunnen schade oplopen. Volgens Het Vuurwerkmanifest was er tijdens de jaarwisseling voor 11 miljoen euro aan materiële schade aangericht. Het Vuurwerkmanifest wil graag dat er een verbod komt op consumentenvuurwerk, het vuurwerk dat je in Nederland in  de winkels kunt kopen. Zij willen dat omdat er volgens hun te veel ongelukken gebeuren. Het Vuurwerkmanifest wil dat er uiterlijk in 2020 een verbod op consumentenvuurwerk komt en ze willen dat er alleen professionele vuurwerkshows worden gehouden, zodat men toch op een veilige manier kan genieten van vuurwerk. Ik sluit me aan bij dat standpunt.

Ik vind dat iedereen moet kunnen genieten van mooi vuurwerk en zo lang mensen overal en ook buiten de aangegeven tijden vuurwerk afsteken, kan niet iedereen geniet van mooi vuurwerk en de jaarwisseling. En dat geknal, de vele ongelukken en schade hoeft van mij niet. Met professionele vuurwerkshows zullen er veel minder tot geen slachtoffers en schade zijn.

Nick van Wij Staan Op! schreef ook een mooie blog over onder andere zijn ervaringen met Oud en Nieuw.

Wanneer?

Er zijn regels over wanneer je vuurwerk mag afsteken. Dit is Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.  Je mag in 2017 alleen op 28, 29 en 30 december vuurwerk kopen. Maar er wordt al eerder (illegaal) vuurwerk gekocht en afgestoken helaas. Dit is dus ook de reden dat ik en veel andere mensen niet alleen over straat durven rond deze tijd.

dankjewel

Tips and tricks

Aangezien we het er op dit moment maar mee moeten doen dat er wel vuurwerk door consumenten wordt afgestoken, een aantal dingen die mij en mijn zoon helpen tijdens de jaarwisseling:

Grenzen:

Plan van te voren wat je gaat doen. Ga je ergens anders oud en nieuw vieren? Neem je spullen mee, die je kunnen helpen en maak afspraken over hoe laat je weer naar huis gaan en hou je aan de afspraken. Anders loopt straks het figuurlijke emmertje over en dan is het een stuk minder gezellig.

Ook als je thuis blijft is het goed om afspraken te maken over tot hoe laat het bezoek blijft.

Visualiseer:

Heb je een kindje met autisme? Bereid je kind voor door te tekenen of te schrijven hoe de avond eruit zal zien, wie er allemaal komen, wat er om 00:00 uur gebeurt enz.

Oordopjes en/of koptelefoon

Dit is niet zo’n gezellige tip, maar dit helpt wel om het geluid van het vuurwerk te dempen, waardoor ik minder snel schrik van de knallen. Ik gebruik hiervoor mijn op maat gemaakte slaap-oordopjes. Ook een koptelefoon (met muziek) helpt hiertegen. Ik heb mijn koptelefoon met muziek vorig jaar bij mijn zoon opgezet. Maar er zijn ook koptelefoons voor kinderen te koop, die alleen de omgevingsgeluiden dempen. Natuurlijk kun je ook gewone goedkope oordopjes kopen.

Afleiding

Op oudejaarsavond zijn er hele leuke programma’s op tv, dus ga deze lekker kijken en omdat je niet alles tegelijk kunt zien, neem je de rest gewoon op! Natuurlijk kun je ook Netflix opzetten. De tv is een goede afleiding tegen het geluid van buiten, al zal je harde knallen wel horen.

Gordijnen dicht

Misschien een beetje een overbodige tip, aangezien het ’s avonds al donker is. Maar doe de gordijnen dicht. Hierdoor zie je niet wat er buiten gebeurt en schrik je misschien minder snel en zie je eventuele lichtflitsen niet als je daar gevoelig voor bent. En om 00:00 kun je altijd nog uit het raam kijken naar het mooie vuurwerk.

Dit was alweer de laatste blog van dit jaar. Ik wil jullie bij deze een hele fijne jaarwisseling wensen en alvast een gelukkig 2018!

Veel liefs!

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay

14 gedachten over “Hoe overleef je de jaarwisseling?”

 1. Helaas ben ik een verplichte vluchter voor vuurwerk. Mijn lichaam reageert zo heftig dat ik in zware aanvallen van Dystonie schiet die alleen met zware spierverslappers weer opgelost kunnen worden. En soms is een aanval zo hard raak dat ik werkelijk stik omdat mijn ademhalingsspieren ook verkrampen, in het gekste geval zou zelfs mijn hart in een kramp kunnen schieten. En of ik dat laatste zou kunnen overleven weet niemand.

  Dit jaar heeft Hart van Nederland op donderdag 28 december om 22.30 ook een stukje over mij en nog 2 vrouwen die gevlucht zijn vanwege de onzichtbare gevaren van vuurwerk voor ons. Eigenlijk zou het op woensdagavond uitgezonden worden maar er kwam iets tussendoor.

  Onze hoop is echt dat mensen zich meer gaan beseffen wat voor gevaren ze aanrichten door buiten de toegestane tijden vuurwerk af te schieten…

  Heel veel sterkte voor jou en je zoon Rosita voor deze jaarwisseling. Ik hoop dat jullie er ondanks alles toch van kunnen genieten!

  Liefs

  Beantwoorden
  • Ik moest ook aan jou denken toen ik dit schreef en inderdaad ik hoop ook dat men zich beseft wat voor gevolgen het heeft on illegaal vuurwerk af te steken en ook buiten de tijden om.
   Ik zal Hart van Nederland in de gaten houden. Ik ben benieuwd. ☺️
   Dankjewel Wanda, hetzelfde geldt ook voor jou. Hopelijk ben je ergens tijdens de jaarwisseling waar je gewoon rustig het nieuwe jaar in kan gaan. Fijne jaarwisseling!

   Beantwoorden
 2. Het schijnt dat Nederland best een maf land is met dat vuurwerk dat mensen zelf mogen afsteken. Ook vanwege de vele ongelukken. Ik snap niet wat er leuk is aan vuurwerk.

  Hopelijk heb je een rustige jaarwisseling Rosita!

  Beantwoorden
 3. Ik schrik ook erg van vuurwerk, ik ben dus een voorstander van een vuurwerk show ergens in een park in de stad,
  Ik kom vanaf vandaag ook nauwelijks nog buiten.
  Ik wens iedereen een rustige jaarwisseling en een goed 2020

  Beantwoorden

Plaats een reactie