sterke prioriteiten-zaterdag eigenlijk overschatten

Ik stop met Bloglovin’

Categorieen:Over mij

47 reacties

Ik stop met Bloglovin’. Ik heb namelijk gemerkt dat veel meer mensen mijn blogs lezen via Bloglovin’ dan dat ik dit terugzie in mijn eigen statistieken in Google Analytics. Dat vind ik niet eerlijk. Dus na lang nadenken heb ik besloten om te stoppen met Bloglovin’. Ik wijd hier een blog aan omdat ik weet dat er mensen zijn, die via Bloglovin’ mijn  blogs lezen. En dat vind ik helemaal geweldig! Ik wil deze mensen graag de gelegenheid geven om mijn blog via andere kanalen te gaan volgen. Daarnaast wil ik uitleggen waarom ik stop.

Wat is Bloglovin’?

Bloglovin’ is een RSS reader, een website met een overzicht van blogs die je kunt volgen. Heel handig om al je favoriete blogs in een overzicht te hebben staan. Zie het als een soort sociaal netwerk waar jij mensen en blogs kunt volgen en zij jou en je blog ook kunnen volgen. En daarbij ziet het er allemaal prachtig uit. Het is heel fijn om je lezers je blog te laten lezen via Bloglovin’.

Maar:

Het is niet transparant. Zo is te lezen op Blogtrommel.com. Zelf heb ik dat inmiddels ook ondervonden. Bloglovin’ zegt dat ze alle bezoekers doorsturen naar je blog, maar dat is niet zo. Deze bezoekers lezen de blogs in een frame van Bloglovin’. De afgelopen 7 dagen hebben mensen mijn blog 28 keer gelezen via Bloglovin’, zoals je kunt zie in de statistieken kunt zien hieronder. Vervolgens zie je dat er in Google Analytics , die mijn statistieken bijhoudt, dat er maar 5 mensen de afgelopen 7 dagen mijn blog hebben bezocht via deze website. Dat klopt dus niet.

Mijn statistieken in Bloglovin'
Mijn statistieken in Bloglovin’.  (screenshot gemaakt op 4 juli 2017)

 

Mijn statistieken in Google Analytics. (screenshot gemaakt op 4 juli 2017)

Mevrouw Miauw legt heel mooi uit wat hier precies gebeurt. Lees ook even dit artikel van haar. Als ik een blog lees, wil ik ook dat hij of zij het kan zien in de statistieken en niet Bloglovin’ de credits geven. In principe gaan zij dus aan de haal met mijn bezoekers en doen alsof mijn artikelen op hun website staan. En nu heb ik zoals je ziet niet zoveel bezoekers via Bloglovin’, maar hoe meer bezoekers en volgers, hoe groter het “probleem” wordt.

Bloglovin'
Mijn zelfgemaakte Bloglovin’ knop, die ik inmiddels heb verwijderd.

Mijn mening over Bloglovin’

Ik vond het in het begin ideaal dat mensen op deze manier mijn blog konden volgen. Ik las een artikel van Blogaholic, ik besloot me aan te melden en ik was ook helemaal trots op mijn zelfgemaakte button voor op de blog! Maar al snel kwam ik erachter dat ik het eigenlijk helemaal niet zo overzichtelijk vond. Alles staat door elkaar en ik weet niet zo goed waar ik moet kijken.

Bloglovin'
Bloglovin’

 

Anyway volgende maand, in augustus wil ik ermee stoppen. Ik weet niet hoe lang het duurt voordat alles is verwijderd van hun website, maar ik ga ermee bezig.

Waar kun je me dan wel volgen?

Er blijven gelukkig nog genoeg andere mogelijkheden over om mij te volgen. Je kunt me volgen via:

Welke stappen kun je nemen om te stoppen?

Ik vond het aanmelden als beginner bij Bloglovin’ al wat ingewikkeld met codes en zo. Maar je kunt je dus niet zomaar afmelden, dat vind ik heel raar. Froukje heeft mij verteld hoe zij dat heeft gedaan.

Voor het blokkeren ga ik Drs. Pee om hulp vragen.

Misschien maak ik wel een account aan op Feedly om zo toch een overzicht te kunnen hebben van mijn favoriete blogs. Ik wil Bloglovin’ niet afkraken, het heeft genoeg handige functies, maar ik ben het niet eens met hun werkwijze en daarom stop ik.

UPDATE 19-08-2017: Inmiddels is Bloglovin’ geblokkeerd, zijn alle oude berichten van Bloglovin’ en mijn account verwijderd. 

Wat vind jij van Bloglovin’?

 

 

 

 

47 gedachten over “Ik stop met Bloglovin’”

 1. Ik heb Bloglovin ook laten veranderen, ook door drspee trouwens, gaat prima. En ik heb Feedly als reader, makkelijk in het gebruik. Bloglovin heb ik zelf nooit gebruikt, maar ik merkte wel dat mijn website daar ineens te zien was, dat is ook merkwaardig.

  Beantwoorden
 2. Rosita, je hebt groot gelijk! Ik heb een paar maanden geleden ook mijn Bloglovin’ knop verwijderd. En ik heb de RSS-reader voorlopig zo ingesteld dat Bloglovin’ alleen een inleiding toont. Daardoor moeten lezers alsnog naar mijn blog doorklikken. Lastig voor hen, maar goed voor mij omdat ik zicht houd op hoe vaak ik word gelezen. Nou heb ik geen businessmodel achter mijn blog zitten, maar voor degenen die ervan willen leven, is dit zeker een aanrader.

  Beantwoorden
  • Daar is ook iets mee. ik heb het ook zo ingesteld, maar alsnog. En sowieso vind ik hun werkwijze niet duidelijk. Ik verdien ook geen geld hiermee, maar nu is het voor mij nog redelijk makkelijk.

   Beantwoorden
 3. Laatst heb ik ook al over mijn bedenkingen over bloglovin geschreven en er bij meer bloggers over gelezen die er zo hun vraagtekens bij hebben.
  Ik heb de button inmiddels ook niet meer op mijn blog staan, maar er komen nog wel volgers bij.
  Ik zit nooit zo in de analytics (ik krijg het maar niet onder de knie) maar dit is wel een heel duidelijk voorbeeld van hoe het verkeer niet bij jou terecht komt.
  Ik ben eigenlijk afgehaakt bij BL sinds ze begonnen met de reactiemogelijkheid en dat je rechtstreeks een blog kon plaatsen op BL. Waarom zou een blogger dat doen??

  Beantwoorden
 4. Je hebt gelijk, Rosita. Ook ik zit er over te denken om te stoppen met BL. Gelukkig komen de meeste van mijn bezoekers binnen via Facebook of zoekmachines, en zal ik dus niet zoveel volgers via BL teleurstellen. Toch wil ik pas stoppen als ik een goed alternatief hebben voor mensen die geen Facebook of Twitter hebben. Wellicht een nieuwsbrief of andere vorm van e-maillist.

  Bij dezen heb ik me aangemeld voor je Facebookpagina en je ontvolgd op BL. Zo kunnen bloggers elkaar ook een handje helpen, toch. 😉

  Beantwoorden
  • Ja dat is hier ook (en vandaag via Twitter ;-)) Maar ik weet dat jij en anderen mij volgen via BL, vandaar dat ik het wel wilde melden. Wat leuk dat je me nu volgt via Facebook! Ik ben jou nu ook via Facebook gaan volgen.

   Beantwoorden
 5. De laatste tijd hoorde ik al diverse verhalen over BlogLovin’ en dat het helemaal niet zo handig om te gebruiken als blogger. En gezien ik er niet zo heel veel mee had gedaan nadat ik mij jaren terug had aangemeld, zie inderdaad dat er veel mensen lezen op Bloglovin’ ipv op mijn eigen site. En daar doe ik het niet voor. Ik wil graag lezers op mijn eigen site, dus ik wil het ook afkappen. Ik deel mijn artikelen al op diverse manieren en Bloglovin’ is niet de juiste methode naar mijn idee.

  Beantwoorden
  • Precies dat heb ik dus ook en ondanks alle instellingen die ik heb aangepast, blijft het naar mijn idee allemaal erg vaag. Via Facebook komen de meeste bezoekers op mijn blog.

   Beantwoorden
   • Ik schrijf mijn artikelen in twee talen. Voor de Engelstalige artikelen heb ik Twitter nodig, voor de Nederlandstalige artikelen is Facebook het handigst voor mij. Maar omdat Facebook zo handig is met het publiceren van meerdere talen in 1 statusbericht, gebruik ik het ook voor mijn Engelstalige artikelen.

    Beantwoorden
 6. Onlangs verhuisd met mijn blog en ik moest me nog aanmelden bij Bloglovin’. Ik denk dat ik dat maar laat. Feedly heb ik laatst weer herontdekt en dat bevalt eigenlijk ook prima.

  Beantwoorden
 7. Ik wil ook gaan stoppen met bloglovin. Ga er vanavond nog gelijk mee aan de slag. Schok van het verschil dat bloglovin aangeeft en jetpack & google analytics. Ik wil bezoekers op mijn blog en niet op bloglovin.

  Top dat je hier een artikel over maakt, zet anderen meteen aan het denken.

  Beantwoorden
 8. Je hebt helemaal gelijk. Ik zit er ook lang over na te denken of ik zal stoppen. Precies om dezelfde redenen als jij. Ik heb laatst ook ergens gelezen dat het niet uitmaakt dat jij de knop ‘lees meer’ instelt op je Bloglovin. De mensen die jou volgen moeten deze knop instellen. Hebben ze dit niet ingesteld dan kunnen ze jou gehele artikel lezen, zonder dat ze op je blog zijn geweest. Heel irritant

  Beantwoorden
 9. Ik volg op dit moment de meeste blogs juist wel via bloglovin. Ik klik dan altijd door op ‘view original post’ en heb dan wel het idee dat ik dan echt op de webpagina van het blog zelf kom (ik reageer nu immers ook hier toch?)
  Maar moet eerlijk zeggen dat ik me er niet zo heel erg in verdiept heb, wil dat nog wel gaan doen. Ik heb bijvoorbeeld geen idee van het verschil in statistieken en daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar.

  Beantwoorden
  • Nee dat hoeft dus niet perse, Ik heb dat ook zo ingesteld, maar dan nog zijn de verschillen heel groot. Hoe dat met reacties zit weet ik niet precies. En omdat het zo onduidelijk is, wil ik ermee stoppen.

   Beantwoorden
 10. Ik gebruik voorlopig nog eventjes bloglovin’ het geeft je toch wat naamsbekendheid en eenmaal ze je kennen gaan ze verder lezen, zo doe ik het toch zelf. Dat niet alles zichtbaar wordt op mijn analyitcs leg ik voorlopig naast me neer.

  Beantwoorden
 11. Ik volg je sinds kort via bloglovin’, blijkbaar kan dat dus nog gewoon. Ik wist dit allemaal niet hoor! Ik zal me er weer van je blog afmelden en me in feedly gaan verdiepen. Want een plek met alle blogs die ik wil lezen bij elkaar vind ik toch wel prettig. Als het in mijn inbox komt sla ik het toch vaker over merk ik.

  Beantwoorden
 12. Goh hoe erg is dat als je bezoekers niet helemaal kloppen. Oke ik snap het wel…
  Voor de lezer is bloglovin heel makkelijk, vooral om de volgorde van de publicatie. Bij bv facebook ben je dat allemaal kwijt. Via bloglovin begin ik een blog te volgen, en de sociale media komen dan ook. Als je geen bloglovin hebt, zal ik je dus niet zo goed kunnen vinden!
  Ik weet dat dit al een oud artikel is 🙂

  Beantwoorden
 13. Wat jaren later ben ik na positieve berichten over Bloglovin’ dat vandaag 10 november 2021 gaan uitproberen. Inschrijven ging heel makkelijk, maar het claimen van websites ging heel wat moeilijker. Één website geraakte helemaal niet geclaimd terwijl twee andere wel geclaimd raakten.
  Vandaag pas geregistreerd zal ik verder nog moeten afwachten hoe alles verloopt, maar bij het na gaan van artikelen en het willen delen van artikelen bleek het linken niet naar de originele artikelen te gaan, maar te verwijzen naar de voorstelling in Bloglovin, wat uiteindelijk niet de bedoeling kan zijn.

  Betreft jouw artikel hier heb ik wel de vrijheid genomen om dit te gebruiken als onderdeel van mijn reactie op het claimen van “Some view on the world” op Bloglovin’ (zie aldaar). Hopelijk heb jij daar geen bezwaar tegen?

  Beantwoorden
   • Zelf heb ik dan ook getracht enkele blogs te laten registreren maar van de drie die ik probeerde te claimen lukte het enkel voor twee. Het eerste “Some view on the world” geraakte helemaal niet geclaimed. Daarna “From Guestwriters” geprobeerd welke halvelings door kwam, waarna ik mijn “Marcus Ampe’s Space” probeerde dat van de eerste keer opgemerkt en geclaimd kon worden.

    Betreft het lezen en volgen van andere sites, heb ik geprobeerd enkele te volgen. Maar toen ik naar enkele boeiende artikelen wenste te verwijzen, bleek enkel de Bloglovin’ url als link opgenomen te kunnen worden welke de lezers geen toegang tot het lezen van dat artikel gaf indien zij niet geregistreerd zijn. Dat lijkt dus totaal oneerlijk en geeft de indruk dat Bloglovin’ eigenlijk enkel meer lezers voor hun eigen site wil regenereren en met advertenties wil overladen. Bij bepaalde artikelen die ik wenste te lezen kreeg ik namelijk om de vijf voeten een reclame voorgeschoteld, wat zeer enerverend was. Vermoedelijk zit daar de sleutel, en is het hen te doen om zoveel mogelijk winst te maken met die reclames. Geen wonder dan ook dat hun budget omhoog kon gaan, als zij naar de reclame makers een verhoging van lezers kunnen voor leggen. Vooral als die leden zich niet kunnen uitschrijven en dan (zogezegd) als lezers blijven fungeren.

    Zoals u aanhaalt, is het helemaal niet correct als men zich niet kan uitschrijven en aldus geregistreerd blijft. eigenlijk iets waar verzet tegen zou moeten komen vanuit de bloggers wereld, want ondertussen ben ik nog meer negatieve kritiek over Bloglovin’ tegen gekomen. (Spijtig genoeg nadat ik mij al ingeschreven had om het uit te proberen.) vooral omdat het juist niet-commerciële bloggers zijn die de dupe van de historie zijn. Wij verdienen niets met onze schrijfsels op het net. Het kost ons enkel om aanwezig te zijn op het net. Liefst willen wij dan ook zo veel mogelijk lezers bereiken, waardoor wij voor handige bonzen een makkelijke prooi zijn.

    Vreemd dat je niet kon zien dat er linken in het artikel op de website “Some view on the world” stonden, zowel naar je site in het algemeen, als naar je profiel en naar het desbetreffende artikel en eveneens naar andere personen die reageerden en hierover schreven.

    Beantwoorden
 14. Bedankt voor deze info. Recent heb ik ook een account aangemaakt maar meteen verwittigend sommige van mijn bestaande volgers dat zij er terug van waren afgestapt. Na het lezen van deze post heb ik mijn account ook op non actief gezet en heb er alle tot nu toe getoonde blog-artikels verwijderd. Kan ik nog verdere stappen ondernemen of is dit het enige wat mogelijk is. Account stopzetten lijkt inderdaad niet mogelijk. Advies altijd welkom.
  Met beleefde groeten,
  Rudi

  Beantwoorden

Plaats een reactie