dingen die ik niet meer koop

10 spullen die ik niet meer koop

Categorieen:Persoonlijk

23 reacties

Sinds ik ben begonnen met minimalisme, zijn er een aantal spullen die ik niet meer koop. Hiervoor heb ik herbruikbare en dus duurzamere artikelen voor gevonden. Door te kiezen voor duurzamere producten, is dit niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. En dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Notitieboekjes en agenda’s

Hoewel ik een zwak heb voor planners, notitieboekjes en agenda’s koop ik ze nooit. Nou ja bijna nooit, mijn blogplanner heb ik wel op papier, maar deze print ik zelf en stop ik in een map die ik wel hergebruik. Ik heb een notitieboekje waar ik allerlei dingen in opschrijf die ik moet onthouden. Deze is van Correctbook. Zij maken herbruikbare notitieboekjes en schriften. De bladen werken als een soort whiteboard, die je weer kunt uitwissen. Je schrijft er in  met een speciale whiteboardpen. Je kunt ze in verschillende formaten kopen. Ik heb een A5 notitieboekje. Hiervoor kun je sindskort ook losse bladen kopen met lijntjes, ruitjes, puntjes of blanco. Er zijn daarnaast diverse apps te downloaden zodat je je aantekeningen in je Correctbook, digitaal kunt opslaan. Voor mijn agenda gebruik ik Google Calendar.

Mijn Correctbook

Tampons en inlegkruisjes

Ik heb lang nagedacht of ik hierover wilde schrijven aangezien het toch best een intiem onderwerp is. Aan de andere kant wordt elke vrouw ongesteld. Ik dacht waarom ook niet. Dus mannen, sla dit kopje gerust over! Ik koop geen tampons en inlegkruisjes meer omdat ik sinds een half jaar een menstruatiecup gebruik. Dat is een soort siliconen bekertje die je opgevouwen inbrengt en die het menstruatiebloed opvangt. Deze cup is herbruikbaar en na menstruatie kook je hem uit en berg je hem op voor de volgende keer. Je kunt hem tot 12 uur inhouden en het gaat jaren mee. Het is veel beter voor het lichaam dan een tampon of maandverband die vol zit met chemische stoffen. Ik heb zelf hierdoor veel minder klachten tijdens mijn menstruatie. Ik ben er erg blij mee!

Nadeel: het gebruik van een menstruatiecup is wel even oefenen met inbrengen. Ik kan me ook voorstellen dat je de menstruatiecup links laat liggen  als je je handen niet goed kunt gebruiken.

Hierbij gebruik ik ook wasbare inlegkruisjes. Wasbaar maandverband vind ik persoonlijk niet prettig.

Mijn menstruatiecup en wasbare wattenschijfjes

Wattenschijfjes

Ook wattenschijfjes om mijn make-up te verwijderen heb ik vervangen door de wasbare variant. Ze zijn gemaakt van katoen en een soort flanel. Ik heb ze online gekocht, maar als je een beetje handig bent, kun je ze ook zelf maken. Wattenstaafjes koop ik dan weer wel omdat ik dit handig vind bij het aanbrengen van make-up, zodat ik foutjes snel kan weghalen.

Tandenstokers en Flossdraad

Ik gebruik een flossapparaat om het vuil tussen mijn tanden weg te halen. Dit gebeurt met water en lucht. Voor mijn tandenborstel gebruik ik geen duurzamer alternatief omdat ik het liefste met een elektrische tandenborstel poets.

Wasverzachter

Ik gebruik ook geen wasverzachter meer. Behalve het lekkere geurtje en de zachtere handdoeken, heeft het geen voordelen. Het grote nadeel van wasverzachter is trouwens dat handdoeken, theedoeken en dergelijke minder goed vocht opnemen.

Mijn externe DVD brander om DVD’s af te spelen

DVD’s en CD’s

Sinds we Netflix hebben kopen we geen DVD’s meer. Ik heb er ook heel veel weg gedaan. Ook heb ik geen DVD speler meer. Een aantal DVD’s heb ik wel bewaard. Als ik deze wil kijken sluit ik mijn externe DVD-brander aan op mijn laptop en mijn laptop sluit ik weer aan op de tv. Dit bespaart stroom en ruimte in de kast. Hetzelfde geldt trouwens voor CD’s. Tegenwoordig gebruiken we Spotify of luisteren we naar de radio.

Een paar DVD's
Een paar DVD’s

Nagellak en eyeliner

Dit zijn twee make-up producten die ik zelf niet kan aanbrengen. Mijn nagels lakken kan ik niet, dit zou dus steeds iemand anders voor mij moeten doen. Het aanbrengen van eyeliner of kohlpotlood lukt al helemaal niet. Ik kan mijn ogen gewoon niet goed openhouden. Beide producten gebruik ik dus nooit en koop ik dus niet meer.

Mijn opvouwbare tasje

Plastic tasjes

Ik gebruik al heel lang geen plastic tasjes meer. Ik vond dat altijd zonde van het geld en thuis lagen deze tasjes ongebruikt in een grote tas. Hiervoor gebruik ik een opvouwbaar en herbruikbaar tasje, deze kun je tegenwoordig bijna overal wel kopen. Tot mijn grote opluchting mogen winkels geen tasjes meer gratis weg geven sinds 1 januari 2016. Soms gebruik ik nog wel plastic zakjes om het ontbijt voor mijn zoon in te bewaren, het liefst wil ik hier ook een alternatief voor zoeken. En soms vind ik een plastic zakje erg handig tegen het lekken van bekers en lunchtrommels.

Flesjes drinken onderweg

Ik neem meestal mijn eigen waterfles mee. Het handige aan deze fles van Rosti-Mepal vind ik dat je de dop er niet helemaal af hoeft te halen om te drinken.

Dit was mijn lijstje met dingen die ik niet meer koop. Wat koop jij niet meer?

23 gedachten over “10 spullen die ik niet meer koop”

 1. Wasverzachter gebruik ik ook nooit, ik kan er niet eens tegen met mijn huid. Wat ik wel doe voor synthetische stoffen die de droger in gaan (ik heb geen ruimte om alle was zo te drogen) is inderdaad een half kopje azijn bij het wasprogramma. Die gaat dan in het bakje van de wasverzachter. Je ruikt het niet maar helpt wel.

  Losse flesjes voor water koop ik eigenlijk zelden. Ik heb een hele fijne bidon van Rosti Mepal en zet nu hooguit een oude frisdrank fles extra neer om niet elke keer de zorg te hoeven bellen voor het vullen van mijn bidon.

  Inlegkruisjes en maandverband/tampons gebruik ik sowieso niet. Ik slik de pil en die slik ik al jaren continu omdat mijn lichaam heel veel moeite had met de hormoonschommelingen. Wel was ik mezelf elke dag met Lactacyd voor een frisser gevoel.

  Aan plastic tasjes had ik al een hekel voor ze niet meer gegeven mochten worden. Al jaren heb ik boodschappentassen in alle vormen en maten in huis die ik elke keer weer hergebruik en zelfs repareer als er een gat in komt of een hengsel loslaat.

  Verder probeer ik documenten zo min mogelijk te printen om papier en inkt te besparen. Notitieboekjes zijn wel een noodzakelijk kwaad bij mij. Maar om daarop te besparen koop ik liever een a5 collegeblok met tabbladen of a4 blok met tabbladen dan de officiële notitieboekjes. Die hebben meer vellen en zijn toch goedkoper. Mijn boodschappenlijstje maak ik eigenlijk altijd in de app van de AH (Appie), zo kan ik zelfs de loop/rijroute goed indelen en producten in de winkel afstrepen zonder pen en papier.

  En verder heb ik geen losse stereos in huis staan, wel nog een losse dvdspeler maar dat is al een oudje en een krijgertje. Het meeste kijk ik toch via Netflix. Cd’s zet ik het liefst allemaal op de harde schijf en de playlists kan ik dan ook naar telefoon en tablet kopiëren. Zo kan ik altijd naar mijn oude cd’s luisteren zonder een boombox te pakken. Die ik dan wel heb voor tijdens lange verblijven in het zorghotel. De wekkerradio doet daar niet zo veel en mijn boombox kan DAB+ aan. Dus perfect geluid.

  Verder gebruik ik gewoon wasbare vaatdoeken en dweil en dweilen gebeurt met schoonmaakazijn. Net als voor bijna alles in huis. Alleen mijn douchestoel wordt schoongemaakt met een beetje bleek vanwege het darmspoelen. Ik gebruik trouwens ook wasbare incontinentie-onderleggers voor tijdens de stomazorg en als ik dusdanige diarree heb dat ik in bed ook een matje nodig heb.

  En wat ik verder allemaal doe? Nog genoeg denk ik maar mijn pijnbrein kan daar nu niet meer opkomen ;-P.

  Beantwoorden
  • Wat mooi allemaal om te lezen! Printen doen we hier dan weer wel. Ik heb een planner voor mijn blog waar ik soms wel eens extra voor print en voor mijn zoon printen we zijn schema’s met picto’s uit. Dat werkt gewoon makkelijker. Wat goed om te lezen dat je op verschillende manieren toch goed kunt besparen ondanks dat je bepaalde dingen toch nodig hebt zoals incontinentie-materiaal. Sterkte Wanda, hopelijk is je pijnbrein ondertussen wat gezakt. 🙂

   Beantwoorden
   • Het pijnbrein blijft nog wel even. Ben weer veel te veel over grenzen heengegaan vanwege broodnodige fysio…

    Maar ik snap dat de planningen voor je zoon uitprinten veel handiger is. En natuurlijk print ik ook minimaal 1 x per week wel. O.a. de roosters van mijn zorgteam zodat ze makkelijk kunnen afstrepen.

    Ben zeker geen heilig boontje als het op besparen aan komt. Maar als ik door 1 x iets duurders te kopen op de lange termijn kan besparen op zowel milieu als uitgaven doe ik dat graag.

    Ik heb ook kunnen besparen op mijn mobiele abonnement bv , ik zit al lang bij dezelfde provider dus kon bij een sim-only verlenging flinke korting krijgen voor de hele looptijd. Zo lang ik zelf niet oversluit blijf ik deze korting nu houden. En dat is echt heel fijn voor de portemonnee. 🙂

    Beantwoorden
 2. Jeetje als ik dit lees koop ik echt te veel! hahaha, ik gebruik dus gewoon weg werp maandverband, koop mijn plastic tasjes als ik weer eens een tas vergeet. En flesjes water kunnen we beter niet over beginnen.
  Je artikel zet me wel even aan het denken, dit moet efficiënter kunnen car!

  Beantwoorden
 3. Ik kom om in de (gesponsorde) notitieboekjes, dus technisch gezien hoef ik daar geen geld aan uit te geven… 😉 Maar van dat correctbook had ik nog nooit gehoord! Ben gelijk gaan neuzen op hun website hoe het werkt.. 🙂

  Beantwoorden
 4. Grappig hoe dingen die zou handig lijken het eigenlijk niet zijn of je er gewoon genoeg van hebt. Ik heb nu ook altijd een tas bij mij en koop geen plastic tassen (campagne geslaagd) en ook koop ik zelden nog een CD of DVD. Wasverzachter gebruik ik ook niet meer. Kan niet goed zijn voor het milieu en dat weegt niet op tegen een lekker geurtje

  Beantwoorden
 5. Ik gebruik al zeker 10 jaar geen wasverzachter meer precies om de redenen die jij ook noemt. Het doet weinig en is daardoor vooral milieuvervuilend en duur.
  Helaas kan ik niet zonder papieren notitieboekjes. Ik bewaar ze ook. En blader ze af en toe weer eens door..

  Beantwoorden
  • Het is eigenlijk veel hygiënischer dan een tampon of maandverband. Je kunt ze online kopen. Ik raad je aan om even te googelen op Cute cotton. Dat is een webwinkel waar ze menstruatiecups en wasbaar maandverband verkopen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie