Rosita achter de computer, op International Day for People with Disabilities.

International Day for People with Disabilities

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

Vandaag is het  International Day for People with Disabilities. Ik zeg het express in het Engels, omdat ik het mooier vind. De Nederlandse benaming “Wereld gehandicaptendag” een negatieve bijsmaak vind hebben. Wil je het op een nette manier zeggen in het Nederlands? Vertaal dan letterlijk de Engels naar het Nederlands: Internationale dag voor mensen met een handicap (of beperking, net wat je prettiger vindt.)

In Nederland hebben we al gauw de neiging om mensen met een beperking negatief te benaderen omdat we een beperking als iets negatiefs zien. Ik zie het hebben van een beperking niet als iets negatiefs. Het is neutraal, het is niet leuk, maar ook niet slecht, het is gewoon wat het is, zoals ik al vaker schreef. Ik vind het ook beter om “persoon eerst” te gebruiken in plaatst van “identiteit eerst”. Dus in plaats van “gehandicapten”, spreek ik liever over “mensen met een handicap”. Daarom geef ik ook de voorkeur aan de Engelse vertaling.

Waarom International Day for People with Disabilities?

Voor mij heeft deze dag twee kanten: Aan de ene kant vragen we aandacht voor de positie van mensen met een beperking, want dat is over het algemeen nog steeds niet gelijkwaardig aan die van mensen zonder handicap.

Ik vind het moeilijk hoe de maatschappij met mensen met een beperking omgaat. Ook ik heb hier helaas ervaring mee. Wat wij nodig hebben heeft vaak geen prioriteit (toegankelijkheid, voorzieningen etc). Er wordt nog veel te vaak op een medische manier naar ons gekeken, we worden nog steeds niet als gelijkwaardig gezien en zijn onzichtbaar. Een handicap wordt als probleem gezien in plaats van iets wat er gewoon bij hoort.

Aan de andere kant vind ik het juist mooi dat deze dag in het teken staat van mensen met een handicap. Er is zoveel mogelijk en we kunnen zoveel. We zijn van ver gekomen, als we kijken hoe er vroeger met mensen met een handicap werd omgegaan en kijkt waar we nu zijn. Als ik kijk naar hoe ver ik en vele andere mensen met een handicap zijn gekomen, ben ik daar trots op. Iets om te vieren op deze dag.

Kijk naar wat er wel mogelijk is

Apple maakte ter gelegenheid van International Day for People with Disabilities een prachtig filmpje over hoe (hun) technologie mensen met een beperking helpt hun leven te leiden. Wat ik vooral prachtig vind is dat het allemaal zo normaal is, geen inspirerende rommel, maar gewoon mensen die lekker hun dagelijkse ding doen.

Voor wie het filmpje met audiodescriptie (met een stem die het filmpje beschrijft, in het Engels) wil bekijken:

Ik had zelf altijd het gevoel dat ik mezelf moest verantwoorden waarom ik iets niet kon of op een bepaalde manier deed. Inmiddels was ik het zo gewend om dat uit te leggen, dat ik het vanzelf wel deed. Laatst kwam ik in een discussie terecht op LinkedIn iemand die stelde voor om een positievere naam te bedenken voor het woord beperking. Er reageerden allemaal jobcoaches en arbeidsdeskundigen op met de wildste ideeën. Ik werd er naar van. Ik wil gewoon normaal behandeld worden, gewoon mezelf zijn.

Juist dit soort dingen maken, dat ik mezelf moet verantwoorden en bewijzen. Men denkt vaak dat het hebben van een handicap, heel heftig en zwaar is. Ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken, maar zo ervaar ik het in ieder geval niet. Mijn leven is niet zo spannend en eigenlijk vrij gewoontjes. Ik heb een fijne baan, lieve familie en vrienden, bij wie ik gewoon mezelf kan zijn en ik red mezelf over het algemeen prima, net als de mensen in het filmpje.

Mezelf verantwoorden

Pasgeleden, vroeg ik me af waar ik mee bezig was. Waarom verantwoord ik mezelf steeds waarom ik iets niet kan of op een andere manier doe? Ik was helemaal klaar met rondom het hebben van een handicap. Het is goed dat er aandacht voor is en dat steun ik absoluut! Maar er is zoveel meer dan dat. Het hebben van CP heeft me ook heel veel gebracht, zoals doorzettingsvermogen, creativiteit en nog veel meer. Ik wil dat laten zien, gewoon het normale leven. En dat het eigenlijk heel goed gaat. Ik verantwoord mezelf niet meer. Ik doe de dingen gewoon op mijn manier of ik doe het gewoon niet, punt.

Eigenlijk zou het elke dag Internationale dag voor mensen met een handicap moeten zijn. Elke dag gewoon laten zien dat we erbij horen en niet anders zijn dan anderen.

2 gedachten over “International Day for People with Disabilities”

Plaats een reactie