De Twitter app. tussen alle andere apps op een telefoon.

Dag Twitter (of zoiets)

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

Ik heb al vaker over Twitter geschreven. Met sociale media heb ik een haat-liefde verhouding. Sociale media heeft leuke en minder leuke kanten. Negatieve zaken hebben ook een negatieve impact op mij, hoewel ik dat de laatste tijd beter naast mij neer kon leggen. Daarnaast vind ik niet alle sociale media kanalen even fijn in gebruik en vind ik de sfeer niet altijd even prettig:

 • Facebook: Facebook vind ik eigenlijk niet zoveel aan. Ik merk dat ik me verplicht voel om vrienden te zijn met bepaalde mensen, zoals familie. Ook zit bijna “iedereen” op Facebook. Daarom vind ik het ook niet meer leuk.
 • Instagram: Instagram vind ik dan wel weer leuk, vooral de foto’s en ik deel de laatste tijd steeds vaker dingen in de stories. Maar echt een discussie voeren kun je daar niet, het blijft oppervlakkig.
 • LinkedIn: LinkedIn vind ik ook leuk, dat is vooral zakelijk en leerzaam en dat gebruik ik dus ook vooral zakelijk.
 • Twitter: Twitter kan minder leuk zijn, maar toch is dat het platform waar ik het meest actief ben, omdat ik daar gewoon echt mezelf kon zijn.

Dag Twitter

Toch wil ik eigenlijk wel weg van Twitter. Sinds eind oktober heeft Elon Musk het daar voor het zeggen en dat vind ik eigenlijk helemaal geen fijn idee. Elon Musk heeft Twitter gekocht omdat hij het niet eens was met het beleid. Dat je het niet eens bent met het beleid, daar valt wat voor te zeggen, maar om dan maar het hele platform te kopen. Dat vind ik eng. Vervolgens heeft hij de helft van het personeel ontslagen, waaronder het accessibility team (ik vond dat echt een topteam). En allerlei andere veranderingen doorgevoerd.

Het is heel grillig geworden en ik merk dat ik niet meer mezelf kan zijn en wat Musk allemaal van plan is en bedenkt, daar kan ik niet achter staan. Hij voert plotseling allerlei veranderingen door, accounts worden geblokkeerd, mensen worden gewoon ineens ontslagen. Hij vind vrijheid van meningsuiting belangrijk, maar behalve als je het over Musk zelf hebt. Trump die terug mocht komen omdat hij daar een polletje op los had gelaten. En zo zijn er wel meer dingen. Zo werden er een een aantal journalisten verwijderd van Twitter omdat ze kritisch waren. Dat vind ik persoonlijk niet kunnen. Nadat daar weer heel veel kritiek op kwam, zijn ze weer toegelaten.

En nu?

Mijn account van Twitter verwijderen, vind ik echt heel moeilijk. Ik heb niet veel vrienden, de vrienden die ik heb, heb ik daar leren kennen. Bovendien ben ik nu pas gaan waarderen hoe fijn Twitter kon zijn, ik kon daar ook echt mezelf zijn. Helaas heb ik het gevoel dat dat niet meer gaat. En bepaalde accounts volgde ik daar ook graag.

Dat ik niet meer mezelf kan zijn vind ik geen reden om weg te gaan, het is gewoon hoe het er daar nu aan toe gaat. Ik kan daar niet achter staan. Twitter dient naar mijn mening niet meer het publiek, maar Elon Musk.

Ik heb besloten dat ik voorlopig (nog) blijf op Twitter omdat ik sommige accounts (nog) niet wil missen. Het klinkt misschien stom, maar bijvoorbeeld het webcare account van de NS zou ik wel heel erg missen, volgens mij hebben zij niet eenzelfde account op een ander platform. hun Facebook, Instagram en LinkedIn zijn toch anders. Ondertussen wil ik wel minder actief zijn op Twitter.

Mensen die graag contact willen houden via andere sociale media of mijn blog willen lezen kunnen mij volgen via:

 • Facebook (op de pagina van mijn blog blijf ik wel actief),
 • Instagram,
 • LinkedIn (hier deel ik bijna geen blogs).
 • Mastodon (@rulesbyrosita@mstdn.social)
 • WordPress.com
 • E-mail. wanneer je je hebt geabonneerd via e-mail op mijn blog.
Mijn profiel op Mastodon, een alternatief voor Twitter.
Mijn profiel op Mastodon, een goed alternatief voor Twitter.

Mastodon

Ik heb een account op Mastodon gemaakt. Mastodon een alternatief voor Twitter, waar ik veel goede dingen over hoor. Het werkt bijna hetzelfde als Twitter, met als belangrijkste verschil dat je op een bepaalde server zit (wat zo op het eerste gezicht niet zoveel uit lijkt te maken). Wil je ook naar Mastodon, lees hier hoe het werkt en hoe je eventueel makkelijk kunt “overstappen”.

Hoe het verder zal gaan met Twitter weet ik niet. Of en hoe lang ik daar dus blijf, weet ik niet. Ik hoop in iedergeval wel, dat jullie mij en mijn blog blijven volgen op welke manier dan ook.

Disclaimer: Deze blog gaat vooral over mijn eigen mening en mijn eigen gevoel, het is niet bedoeld als discussie. Mensen moeten vooral doen wat ze prettig vinden.

Photo by Brett Jordan on Unsplash

2 gedachten over “Dag Twitter (of zoiets)”

  • Ik heb gewoon een gekozen die in de uitleg stond. Het maakt in principe niet zoveel uit welke server je kiest. Het ligt er een beetje aan welke content je wil volgen. Wil je vooral Nederlandstalig, kies dan een Nederlandstalige server. Ik zit op mstn.social, maar je kunt ook een andere kiezen zoals mastodon.nl .

   Beantwoorden

Plaats een reactie