Veranderingen aan de blogwoensdag kunnen

Keuzestress: Kiezen en de knoop doorhakken, mijn tips

Categorieen:Tips and tricks

18 reacties

Keuzestress, iets waar ik regelmatig last van heb. Ik kan maar moeilijk kiezen wat ik wil en een beslissing nemen. Hoe dat precies komt, ik heb geen idee. Ik denk gewoon dat er te veel aan keuze is. Ik vind het vooral lastig om tot een keuze te komen, wanneer ik maar weinig tijd heb om te beslissen.

Tegenwoordig is er van alles te koop. Als ik wasmiddel wil kopen dan heb ik de keuze uit minimaal 20 verschillende soorten en merken. Maar wat is nou het beste om te kopen? Geen idee.

Voorbeeld keuzestress

Een mooi voorbeeld waarbij ik nu te maken heb met keuzestress is veranderingen rondom mijn blog. Ik was aan het bedenken of ik van host, waar mijn blog op de server staat, wilde veranderen. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om over te stappen, maar daar had ik wel een duwtje van anderen voor nodig. Hoewel de verhuizing van de blog afgelopen zaterdag niet zonder slag of stoot ging, lijkt het nu goedgekomen te zijn en ben ik blij met de keuze die ik heb gemaakt.

Bron: Evert Kwok

Ander uiterlijk

Ik kwam op het idee om het uiterlijk van de blog te veranderen. Ik merk namelijk dat ik steeds meer mijn eigen pad aan het volgen ben wat betreft mijn blog. Mijn vorige thema was ik al op meerdere blogs tegengekomen en bovendien vind ik het minder goed bij mij passen. Eerst vond ik een leuk thema die ik uiteindelijk toch te druk vond. Maar nu heb ik wat gevonden, dat ik echt mooi vind. Ik hebĀ  mezelf toen afgevraagd: Wat vind ik mooi en wat sluit aan bij mijn behoeften? Samen met Falco heb ik het nog meer aangepast naar mijn smaak. Inmiddels heb ik zaterdag het nieuwe thema online gezet. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Andere categorieƫn?

Nu zit ik me te bedenken of ik de categorieĆ«n wil veranderen. De categorieĆ«n “Life” en “Persoonlijk” zijn prima, hoewel het misschien nog wat specifieker kan. Maar de categorie “Minimalisme” is steeds minder aanwezig en kan weg. Over dit onderwerp kan ik dus maar moeilijk tot een keuze komen. Het is op dit moment ook niet echt duidelijk hoe ik de categorieĆ«n wil indelen. Ik kan ook alle categorieĆ«n in weg doen, maar dat vind ik niet overzichtelijk.

Wat helpt tegen keuzestress

Ik heb altijd al last gehad van keuzestress dus heb ik zo mijn manieren gevonden om met keuzestress om te gaan.

Vaste merken en steeds hetzelfde

Als ik iets nodig heb, koop ik meestal weer hetzelfdeĀ  of hetzelfde merk. Daarnaast koop ik graag bij dezelfde winkels, tenzij het daar niet verkrijgbaar is. Stel ik heb een nieuwe deodorant nodig dan zal ik gewoon weer dezelfde deo kopen als die ik al had. Ik vind het namelijk een hele fijne deodorant, dus waarom zou ik iets anders kopen als het goed bevalt? Hetzelfde wat betreft kleding. Ik koop meestal dezelfde merken.

De tijd nemen

Het werkt om afstand te nemen van datgene waar je een beslissing over wil nemen en er over na te denken om vervolgens een keuze te kunnen maken. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan toen ik stopte met mijn studie.

Aan de andere kant kan weinig tijd juist prettig zijn. Toen mijn vorige laptop het begaf, had ik echt een nieuwe nodig en kon ik niet uitgebreid de tijd nemen omĀ  mij te oriĆ«nteren op een nieuwe. Je moet namelijk redelijk snel een beslissing nemen. Omdat ik het ook hier lastig vond om de knoop door te hakken, heb ik toen advies van de klantenservice van de winkel gevraagd.

Mijn oude (links) en nieuwe laptop

Uitproberen

Soms kan het helpen om gewoon maar het geen uit te proberen of het goed bevalt. Dit ik heb ik gedaan toen ik mijn rugzak kocht. Dit heb ik ook gedaan met het nieuwe thema voor mijn blog. Deze draaide eerst op een testomgeving (die nu onbereikbaar is haha). Zodat ik uitgebreid kon bekijken wat ik mooi en niet mooi vond en eventueel wilde veranderen.

En uiteindelijk staan de dingen vaak niet vast (uitzonderingen daargelaten natuurlijk), maar als mijn nieuwe thema mij niet bevalt, kan ik het altijd weer veranderen.

Mening van anderen

Ik vind het vaak wel prettig om de mening van anderen te horen, maar toch vind ik dit wel een lastige, want andere mensen kijken toch weer anders tegen de dingen aan en dat zou ook de keuze moeilijker kunnen maken. Soms is een duwtje in de juiste richting wel prettig.

plus en minpunten

Het welbekende lijstje met plus en minpunten op een rijtje zetten werkt ook hartstikke goed. Dit heb ik ook gedaan toen ik besloot om over te stappen naar een andere hosting.

overzicht en duidelijkheid

Wat mij nog het meeste helpt is het creƫren van overzicht en duidelijkheid. Toen ik voor de keuze stond om over te stappen naar een ander hostingbedrijf, zag ik heel erg op tegen de verhuizing. Want hoe verhuis je je website. Toen dat eenmaal duidelijk was, was de keuze een stuk makkelijker om te maken.

Ook helpt het om een overzicht te hebben van wat je moet doen om iets voor elkaar te krijgen en wie jou daar eventueel mee kan helpen.

Deze foutmelding was korte tijd te zien.

Zaterdag 7 oktober

Zaterdag 7 oktober werd mijn blog overgezet op de server van het nieuwe hostingsbedrijf, helaas ging er iets mis waardoor de blog korte tijd uit de lucht was. (Ik heb wat met de zevende dag van de maand, want op 7 augustus lag de blog er uit vanwege een storing op de server.) Daarna hebben we de back-up van de dag ervoor teruggezet, helaas kon ik er toen nog niet zoveel mee, maar toen alles achter de schermen weer goed was, werkte het weer goed. Ik moet alleen nog even mijn e-mailaccount instellen.

Hoe ga jij om met keuzestress? Wat vind je van het nieuwe thema?

 

18 gedachten over “Keuzestress: Kiezen en de knoop doorhakken, mijn tips”

 1. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet zo’n last heb van keuze stress. Vaak denk ik goed na over het geen dat ik wil, waardoor ik altijd kom tot voor mij de juiste keuze. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met je persoonlijkheid en de ervaringen uit het verleden… maar een beetje zelfvertrouwen is nooit verkeerd!

  Beantwoorden
 2. Jouw site is prachtige geworden! Je hebt de juiste keuze gemaakt šŸ™‚

  Over het algemeen ben ik vrij zeker van mijn keuzes en weet ik precies wat ik wil, maar wat werk/school betreft heb ik wel veel keuze stress.. Wel of niet een master gaan doen, nieuwe baan zoeken of toch het risico nemen en ondernemer worden.. Zulke vragen bezorgen mij enorm veel stress.

  Beantwoorden
 3. Mooie site hoor! goeie keuze. Ik probeer altijd mijn keuze tussen 2 dingen te beperken en dan doe ik voor en nadelen. Dat werkt goed bij mij. Eenmaal een keuze gemaakt, kijk ik niet meer achteruit.

  Beantwoorden
 4. Ik herken me er super in! Ik kan gewoon geen keuzes maken. Soms duurt het echt een lange tijd voordat er bij mij een knoop doorgehakt word. Maar daar heb ik altijd wel last van gehad.

  Beantwoorden

Plaats een reactie